Intretinerea sanatatii in functie de varsta. Partea 2
varstalegumegrasimifibrehipertensiune
Varsta intre 40 si 50 de ani.
Este perioada in care va recomandam sa mai reduceti din consumul alimentelor calorice sanatoase, cu exceptia fainoaselor integrale (consumul alimentelor calorice nesanatoase - dulciuri, produse pe baza de faina alba, grasimi saturate concentrate este preferabil sa fie la un nivel cat mai redus indiferent de varsta). Cresteti consumul de legume si acordati o atentie sporita asigurarii urmatoarelor substante: calciu, vitamina D si magneziu pentru oase (in scopul mentinerii densitatii osoase), antioxidanti - in special cei de tipul pigmentilor (pentru reducerea degradarii oxidative), fibre (pentru reglarea tranzitului intestinal), vitamine din complexul B (care contribuie semnificativ la regenerarea celulara si la mentinerea tonusului cerebral).
De asemenea, controlati-va mai des tensiunea arteriala.
Continuati sa faceti miscare. Sporturile usoare, practicate pentru relaxare, jogging-ul, mersul pe jos si inotul sunt cele mai recomandate forme de miscare pentru acest interval de varsta. Este important, dupa 40 de ani, sa nu reduceti perioada petrecuta in aer liber (curat – din parcuri sau de la munte, daca locuiti intr-un oras poluat).
Varsta intre 50 si 60 de ani
In privinta alimentatiei, elementele discutate pentru intervalul 40-50 de ani raman valabile. In plus, aveti grija in mod particular la echilibrul mineral legat de retinerea apei in organism: este vorba, in principal, despre echilibrul sodiu – potasiu. Este probabil sa trebuiasca sa reduceti aportul de sare, dar faceti acest lucru doar in urma controlului medical (acest aport va fi ajustat in functie de prezenta sau nu a unor probleme de sanatate – hipertensiune, afectiuni cardiace, renale etc. sau doar in functie de rezultatele analizelor sangvine).
Click Aici si citeste articolul complet pe SaFiiTuSanatos.ro