Europenii s-ar putea bucura de Ziua inghetatei artizanale
ziua inghetateiinghetata artizanalainghetataue
Pentru ca este delicioasa si, dupa unii nutritionisti, chiar foarte sanatoasa, evident consumata in catitati rezonabile, de ce nu ar avea inghetata ziua ei?
Asta s-au intrebat cinci eurodeputati care propun ca Uniunea Europeana sa sarbatoreasca, in fiecare an, in data de 24 martie, Ziua inghetatei.
Si nu este vorba despre orice fel de inghetata, ci despre cea artizanala, cea care presupune traditie si mestesug. O asa inghetata merita sa fie promovata si sarbatorita.
Asa ca eurodeputatul italian Sergio Silvestris a depus, la mijlocul lunii martie, o declaratie scrisa privind stabilirea Zilei europene a inghetatei artizanale.
Propunerea sa a fost sprijinita de patru colegi parlamentari: unul tot din Italia, unul din Spania si doi din Austria.
Cei cinci europarlamentari propun stabilirea unei Zile europene a inghetatei artizanale pentru a contribui la promovarea acestui produs si la dezvoltarea traditiei gastronomice.
Statele europene sunt invitate sa sustina productia inghetatei de calitate, domeniu competitiv al economiei europene, in care lucreaza aproximativ 300.000 de persoane, cei mai multi tineri, in aproximativ 50.000 de magazine.
In sprijinul ideii lor, sustinatorii aduc si argumentul ca, treptat, consumul de inghetata se extinde pe tot parcursul anului, generand o cifra de afaceri de sute de milioane de euro pe an.
Exista si voci care se opun categoric initiativei, argumentand ca, in aceste vremuri, in Grecia, oamenii saraci stau la coada pentru ajutoare alimentare.
Deputatii europeni pot recurge la declaratii scrise pentru a lansa sau a relansa o dezbatere privind un subiect care tine de competentele Uniunii.
O declaratie inscrisa in registrul Parlamentului mai mult de trei luni si care nu a fost semnata de cel putin jumatate dintre deputati devine caduca.