Fondul clasei, ilegal: parintilor nu li se va mai cere nici macar un leut pentru scoala copiilor
invatamanteducatieparintielevifondul claseifondul scolii
Apar noi reguli in invatamant, unele dintre ele raspunzand solicitatilor de ani de zile ale parintilor, acelea de a nu mai contribui cu bani la achizitionarea de diverse materiale didactice sau chiar pentru mobilarea si utilarea salilor de curs. Fondul clasei devine ilegal, oficial!
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, tocmai a anuntat semnarea si trimiterea spre Monitorul Oficial a ordinului care aproba noul Regulament-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant.
Noul Regulament vine cu reguli speciale, care schimba cursul lucrurilor de pana acum.
Un prim element, despre care am vorbit mai sus, este intrarea in ilegalitatea a controversatului "fond al scolii". Practic, se va respecta prevederea constitutionala conform careia
invatamantul obligatoriu este 100% gratuit. Pana acum, nu de putine ori am auzit parinti plangadu-se de faptul ca au cumparat mobilier, aparatura si alte consumabile didactice, ani de zile cat copiii au fost pe bancile unor scoli. Astfel de povesti ar trebui sa dispara.
Un alt element de noutate este acela ca nu se vor mai putea realiza exmatriculari. Aceasta masura dura va mai fi posibila numai pentru invatamantul postliceal!
Iata cum arata noile reguli din Educatie:
-
Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului scolar.
-
Reglementarea utilizarii catalogului electronic, pentru inceput, in unitati-pilot.
-
Numarul de calificative/note acordate anual fiecarui elev, la fiecare disciplina de studiu, este stabilit de catre cadrul didactic, in functie de numarul unitatilor de invatare si de numarul saptamanal de ore prevazut in planul-cadru. La fiecare disciplina numarul de calificative/note acordate anual este cu cel putin trei mai mare decat numarul de ore alocat saptamanal disciplinei in planul-cadru de invatamant.
-
Modul de incheiere a situatiilor scolare: la fiecare disciplina se incheie anual o singura medie, calculata ca medie aritmetica din numarul de note acordate pe parcursul anului scolar.
-
Includerea unor reglementari privind nivelul anteprescolar (crese).
-
Compatibilizarea modului de organizare si functionare a consiliilor de administratie din unitatile de invatamant preuniversitar cu legislatia primara.
-
Cresterea relevantei formarii continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic si formare in cariera didactica la nivelul fiecarei unitati de invatamant preuniversitar cu personalitate juridica, precizandu-se atributiile specifice.
-
Precizari privind realizarea transferurilor elevilor.
-
Eliminarea dispozitiilor referitoare la exmatricularea elevilor, avand in vedere faptul ca dreptul la educatie este de ordin constitutional. Prin urmare, masura exmatricularii va fi posibila numai pentru invatamantul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.
-
Eliminarea oricarei dispozitii/trimiteri care da posibilitatea colectarii de fonduri banesti de la parintii elevilor.
Foto: pixabay