Meserii de viitor. 10 cele mai bine platite profesii din lume

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Meserii de viitor. 10 cele mai bine platite profesii din lume
Top 10 cele mai bine platite profesii din lume: lista meseriilor de viitor
de Magda Florea la 14 Iul. 2022
Urmareste-ne pe Google News
meseriile viitorului 2030idei de meserii pentru femeicursuri pentru meserii de viitormeserii bine platitemeserii de viitor pentru femeiprofesii de viitor

In lume exista numeroase meserii bine platite, iar daca nu ai idei de meserii unde se castiga bine si unde exista sanse de crestere in urmatorii ani, ai ajuns unde trebuia. Vom vorbi in cele ce urmeaza despre meseriile viitorului 2030, despre meserii de viitor pentru femei si mai ales despre meserii bine platite, pentru a-ti maximiza sansele de a avea o cariera de succes.
 


Meseriile viitorului 2030. Unde ne angajam

 
In general, cand spunem joburi de viitor, gravitam in jurul unei axe principale: aceea a revolutiei tehnologice din prezent.
 
Meseriile viitorului au in comun acest element de baza: toate fac parte, sub o forma mai mare sau mai mica, din universul digital, au legatura cu zona tech, sunt conectate la dezvoltarea tehnologica.
 
Daca esti la inceput de drum profesional, daca esti inca pe bancile scolii sau ai terminat facultatea si esti in cautarea unui job bine platit sau pur si simplu lucrezi intr-un domeniu care nu-ti mai aduce satisfactii, ori esti in situatia de a avea o calificare ce nu are cautare printre angajatori, solutia ta sta in a analiza cele lista celor mai cautate joburi, la nivel mondial, in urmatorul deceniu, si de a alege sa te perfectionezi in acea zona, daca iti e straina momentan.
 

Top 10 cele mai bine platite meserii de viitor:

 
  • 1. Dezvoltatori de software
 
De ani buni, dezvoltatorii de software sunt unii dintre cei mai cautati angajati, dar si cei mai bine platiti. Mult timp de acum incolo piata muncii va avea nevoie de acesti profesionisti, iar ofertele de munca se vor inmulti, pe masura ce nevoia de serviciile lor este in plina expansiune, ei facand parte din grupul care creeaza noi sisteme pentru automatizarea proceselor.
 
Practic, fara dezvoltatori, aceasta era a tehnologiei nu ar fi in plina desfasurare astazi si nu ar urma sa fie nici maine!
 
  • 2. Creatorii de continut digital
 
Din moment ce vietile noastre incep sa se mute din ce in ce mai mult in mediul online, e evident ca a fi creator de continut digital face parte din lista meseriilor bine platite si de viitor.
 
Aici includem, de exemplu, persoanele care fac marketing digial, care scriu pe bloguri, renumitii influencer etc.
 
  • 3. Consilieri pentru creatorii de continut
 
Daca avem creatori, cineva trebuie sa ii ajute si pe ei sa se mentina in nivelul relevant pentru public, pentru clienti. Asa ca, la mare cautare, la tot mai mare cautare de fapt, vor fi si consilierii pentru creatorii de continut, anticipeaza expertii.
 
  • 4. Profesor online
 
Ultimii doi ani din viata noastra au schimbat radical paradigma pe piata muncii din intreaga lume. Invatamantul, obligat sa se adapteze unei treceri agresive in mediul online, a facut fata provocarii si, cu bune si rele, am depasit momentul. Desi pentru unii dintre noi a insemnat un calvar, multi au fost incantati de noul model de invatare, iar profesorilor li s-au dechis mai multe oportunitati de a lucra.
 
Acum e mult mai facil sa ajungi sa pregatesti la anumite discipline elevi din alte orase ale tarii, fiindca s-au initiat deja cu tehnologia, atat cadrele didactice, cat si profesorii.
 
De altfel, se pare ca aceasta tendinta va fi din ce in ce mai imbratisata de ambele tabere, iar cariera profesorilor se va muta in buna parte in mediul digital.
 
  • 5. Antrenor personal de fitness online
 
La fel ca in cazul profesorilor, acelasi lucru s-a intamplat si cu antrenorii de fitness. Orele de gimnastica in fata unui computer sunt acum o normalitate si chiar o conditie fara de care multi dintre noi nu se mai simt confortabil.
 
Odata ce cresc oportunitatile de colaborare, putand incheia intelegeri cu diversi clienti din intreaga lume, desigur ca si banii castigati sunt mai consistenti!
 
Deci, iata inca o meserie de viitor, bine platita!
 
  • 6. Analist de date
 
Facem ce facem si ne intoarcem in zona IT, fiindca, intr-adevar, aici e painea si cutitul cand vorbim despre  cele mai bine platite joburi din lume sau despre cele mai bine platite joburi din Romania.
 
Unui angajat pe pozitia de analist de date ii revine sarcina de a analiza toate datele care provin dintr-un sistem sau care circula online. Ei folosesc stiinta datelor pentru a arata companiilor ce le va influenta afacerea acum si in viitor. 
 
Sunt din ce in ce mai doriti de companiile din intreaga lume, intr-o era in care afacerile care nu sunt in online practic nu exista!
 
  • 7.  Inginer de mediu
 
Clima este o prioritate pe agenda nationala si internationala, iar asa-zisele joburi verzi vor fi din ce in ce mai cautate si vor primi tot mai multe oferte din partea angajatorilor de pe tot Globul. 
 
Pozitia de iginer de mediu, de exemplu, va fi la mare cautare pe piata muncii a urmatorilor ani, ale carei politici se vor ghida dupa diminuarea amprentei de carbon asupra mediului inconjurator.
 
  • 8. Manager deseuri
 
Ramanem in zona de mediu inconjurator si mai punctam o meserie banoasa si de viitor. Aceea de manager de deseuri. 
 
Productia de reziduuri a crescut considerabil, in special cele solide, ceea ce a dus la necesitatea gestionarii acestei materie. Un manager de deseuri trebuie sa vada diferit gunoiul, creand noi proiecte si solutii pentru a gasi modalitati mai bune de a face fata tuturor acel material aruncat.
 
  • 9. Analist de invatare automata cuantica
 
Un analist  de invatare automata cuantica este responsabil pentru cercetarea si dezvoltarea solutiilor de ultima ora pentru a creste viteza si performanta algoritmilor de sistem. 
 
Este una dintre cele mai importante profesii ale viitorului!
 
  • 10. Manager de trafic online platit
 
Ne intoarcem in zona de business si readuce in discutie necesitatea vitala ca firmele nu doar sa fie prezente in mediul online, pentru a se mentine pe piata, ci si sa isi desfasoare campanii care sa le aduca clienti si sa le ajute sa-si mareasca cota de piata.
 
Jobul de manager de trafic platit se bucura in prezent de o crestere spectaculoasa a ofertelor de munca, companiile avand mare nevoie de astfel de specialisti, in intreaga lume. De ce? Fiindca el e responsabil sa creeze si sa gestioneze campanii media platite, cum ar fi Google Ads si Facebook Ads. Mai mult, efectueaza teste A/B pentru a identifica punctele de imbunatatire pentru conversie. Lipsa unor astfel de servicii se poate traduce in pierderi financiare sau chiar faliment.

Joburi de viitor. Vor disparea meserii si vor aparea altele

 
Pana in 2030, digitalizarea si robotizarea vor aduce in tara noastra este un milion de locuri noi de munca, potrivit unei analize din 2020 a Factory 4.0 & Frames.

Anul 2030 va aduce, in Romania, peste un milion de locuri de munca in zona digitala, fie ca vorbim de cei care lucreaza in domeniile tehnice, asociate dezvoltarii de aplicatii, suport si dezvoltare de tehnologie, fie ca vorbim de servicii & suport dedicate populatiei si firmelor (inclusiv zona de administratie publica) sau de zona creativa, unde creatia umana, fie ca este vorba de inventica, activitati sportive, cultura, va fi mai sustinuta si valorificata ca oricand. 
 
Se pare ca va fi vorba despre locuri de munca noi si joburi transformate ca urmare a implementarii digitalizarii, atat in mediul privat cat si in sectorul public, estimeaza analistii.
 
De altfel, McKinsey Global Institute (MCI), arata ca pana in 2030, la nivel mondial, intre 400 si 800 de milioane de locuri de munca se vor  pierde din cauza automatizarii. Doar 5% dintre ocupatiile actuale vor fi automatizate, dar vor fi create alte locuri de munca.
 
"Marea provocare, pentru angajatori, guverne si populatie, este ca multe dintre locurile de munca viitoare nu au fost inca definite, unele nici macar nu au fost inventate. Singura certitudine este ca lucratorii de maine vor trebui sa aiba abilitati tehnice si competente digitale, completate de o flexibilitate in gandire, pricepere in rezolvarea problemelor", potrivit lui Marius Haratau, managerul Factory 4.0.



 
 
"De la vanzatorul de la magazin, la managerul de vanzari, de la angajatul din agricultura, la cel care lucreaza in fabrica, activitatea tuturor va fi sustinuta cu ajutorul robotilor, aplicatiilor software, inteligentei artificiala. Sa manevrezi un robot care culege cartofii, sa lucrezi cu robotul care asambleaza masini, sa folosesti aplicatie online prin intermediul careia gestionezi relatia cu clientii - astfel de activitati sunt deja obisnuite in alte tari si, cu siguranta, vor fi implementate si la noi", afirma Adrian Negrescu, managerul Frames.
 

Meserii de viitor pentru femei

 
Un lucru este cert: piata muncii a viitorului se bazeaza pe tehnologie, pe zona tehnica, pe date. Doar ca, paradoxal, mai mult ca oricand, va fi nevoie si de oameni creativi, iar aici femeile, cu sensibilitatea lor specifica si cu inclinatia catre artele frumoase, pot aduce un plus de calitate si valoare, prin munca si inspiratia lor.
 
Fie ca vorbim despre scriitori, pictori sau actori, in momentul de fata nu ne putem imagina ca tehnologia va fi vreodata capabila sa creeze asa cum o face creierul uman. 
 
Creatia umana, revolutionara, inedita, generata de simtaminte, de trairi, de emotii, nu va putea fi egalata voredata, de orice realizare a unei masinarii, indiferent de cat de evoluata se va vrea a fi ea sau creatorii sai.

Prin urmare, ca meserii de viitor pentru femei, ca joburi de viitor pentru reprezentantele sexului frumos, arta, zona de creatie, de spiritualitate nu vor ramane niciodata fara oportunitati, iar tocmai pentru ca ne scufundam in tehnologie, ele vor fi din ce in ce mai apreciate si valorificate, inclusiv financiar.



Copiii trebuie pregatiti de un sistem de invatamant adaptat vremurilor ca sa aiba meserii banoase pe viitor 

 
Desi vorbim despre recomandari de orientare in cariera, atat pentru tineri, cat si pentru cei care se afla deja pe piata muncii, dar vor salarii mai mari sau siguranta locului de munca pe termen lung, omitem o problema deosebit de importanta: daca invatamantul nu se adapteaza noii tendinte de pe piata muncii si din zona tehnologica, sansele romanilor de a ocupa joburi bine platite si de a avea acces la cele mai cautate meserii vor fi extrem de mici. Aceste oportunitati vor fi probabil ocupate de specialisti din afara, de oameni competenti si bine pregatiti, care vin din tari ce au investit in sistemul lor de educatie si l-au adaptat in conformitate cu vremurile.
 
"Scoala romaneasca trebuie reformata. Copiii nostri trebuie sa invete materii adecvate vremurilor in care traim, scoala trebuie sa ii pregateasca pentru realitate.  Dezvoltarea competentelor digitale trebuie sa se afle pe acelasi nivel cu limba romana, cu invatarea limbilor straine. Altfel, daca vom continua cu acest sistem arhaic de predare si cu materiile pe care elevii trebuie sa le invete acum, ne vom trezi, peste cativa ani, ca forta de munca a Romaniei nu va mai fi competitiva, iar economia va avea de suferit. Vom pierde investitii, vom pierde la capitolul bunastare", arata analiza Factory 4.0 & Frames.
 
Dincolo de reforma reala a invatamantului romanesc, este nevoie de masuri menite sa creasca natalitatea. "Fara un plan concret de stimulare a natalitatii, prin acordarea de facilitati financiar/fiscal familiilor care au copii, similar cu cele practicate in alte tari precum Franta sau Ungaria, ne vom trezi, in urmatorii 10 ani, cu o criza acuta de forta de munca. Am inceput deja sa aducem muncitori straini, iar, daca nu vom gasi formule de a stimula natalitatea, perspectivele se anunta cu adevarat ingrijoratoare", afirma Negrescu.


  • Romania are chiar si o Strategie Nationala pentru locuri de munca verzi, 2018-2025:
 
"Schimbarile climatice si externalitatile negative ale activitatilor economice intensive au evidentiat necesitatea tranzitiei spre un nou model economic bazat pe emisii reduse de gaze cu efect de sera, utilizarii la scara mai mare a surselor de energie regenerabile si cresterii eficientei energetice. 
Un rol important in acest sens il au actiunile de sprijinire a unor elemente economice alternative, prin introducerea conceptului de „economie verde”, pentru a impulsiona si accelera tranzitia si in Romania catre o economie care maximizeaza calitatea vietii si minimizeaza impactul negativ asupra mediului inconjurator. 
 
Se impune astfel regandirea modelului de dezvoltare economica pe baza utilizarii patrimoniului natural ca o oportunitate de dezvoltare si crestere economica pentru a genera un avantaj competitiv in fata multiplelor provocari ale globalizarii. Acest model poate genera un progres la nivel de societate, bazat pe pilonii dezvoltarii durabile – mediu, economic si social. Aceste premise constituie fundamentul paradigmei „economiei verzi”, sau a unei economii in care protectia mediului reprezinta o oportunitate si un motor al cresterii economice si dezvoltarii sociale.
 
Tranzitia catre o economie verde este determinata in principal de o tendinta pe termen lung la nivel mondial de diminuare a resurselor si de crestere a preturilor la energie si la materii prime, tendinta exacerbata de dependenta crescanda a Europei de importurile de resurse. Pentru a face fata acestor provocari, UE a pus in aplicare o serie de politici si strategii care vizeaza sprijinirea tranzitiei catre o economie cu emisii scazute de carbon si eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor, consolidand in acelasi timp competitivitatea UE. 
 
Una dintre cele mai importante este Pachetul energie-clima 2020, care stabileste obiective ce trebuie atinse pana in 2020 pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, pentru utilizarea surselor regenerabile de energie si pentru ameliorarea eficientei energetice. Este pe deplin recunoscut faptul ca o tranzitie de succes catre o economie verde si eficienta atat din punct de vedere energetic, cat si din punctul de vedere al utilizarii resurselor va remodela pietele muncii. Prin urmare, este necesara o buna intelegere a implicatiilor asupra pietei muncii pentru a anticipa si a gestiona adecvat ajustarile structurale", se arata in aceasta strategie.

Cursuri pentru meserii de viitor

 
Ca sa avem sansa la un job de viitor, sa ai o meserie bine platita, e vital, dupa cum am aratat mai sus, sa punem pret pe invatamant. Dar ce facem cu persoanele care au iesit deja de pe bancile scolii? Nu e cam tarziu pentru ei? Ei bine, deloc!
 
Din fericire, exista multe cursuri pentru meserii de viitor.

 
Fie ca optezi pentru un curs de reconversie profesionala, fie ca te alegi sa fii autodidact, un lucru este cert. Traim in era informatiei si in zilele noastre aproape orice se poate obtine dand un simplu click.
 
Prin urmare, daca vrei sa iei lucrurile usor, sa vezi despre ce este vorba intr-un anumit domeniu nou, poti cauta cursuri online gratuite pentru meserii de viitor. YouTube poate fi o sursa ideala in acest sens. Numerosi specialisti si-au deschis canale unde ofera informatii utile si relevante, ce te pot face sa-ti dai seama daca te pasioneaza un anumit domeniu, daca faci fata provocarii respective, daca e potrivit pentru tine. De-abia apoi ai putea risca sa investesti anumite sume de bani in cursuri de specialitate, la finele carora sa primesti si o diploma acreditata.

In concluzie, pentru a prinde  joburi cu salarii mari, profesii de viitor, e nevoie atat de implicarea autoritatilor, in primul rand in privinta invatamantului, dar si de efort personal, incepand de la constientizarea unui fapt ce nu mai poate fi contestat: piata muncii e in plina schimbare, iar conditia esentiala pentru a supravietui si a evolua consta in adaptare permanenta la nou.

Te-ar putea interesa si: Cati bani trebuie sa economisesti, IN FUNCTIE DE VARSTA 

Foto: pixabay

 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Companii

Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie

today04 Oct. 2024
Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level
Companii

Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level

today04 Oct. 2024
De la 1 octombrie, s-a eliminat acest impozit. Cine e scutit?
Economie

De la 1 octombrie, s-a eliminat acest impozit. Cine e scutit?

today04 Oct. 2024
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Business

Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor

today04 Oct. 2024
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul auto

Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere

today04 Oct. 2024
Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei

today04 Oct. 2024
Cum sa ii faci sefului o impresie buna la serviciu, inca din prima zi
Companii

Cum sa ii faci sefului o impresie buna la serviciu, inca din prima zi

today04 Oct. 2024
Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Fa bani in timpul liber. Cum sa iti rotunjesti veniturile dupa program

today04 Oct. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

De la 1 octombrie, s-a eliminat acest impozit. Cine e scutit?
Economie

De la 1 octombrie, s-a eliminat acest impozit. Cine e scutit?

today04 Oct. 2024
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Business

Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor

today04 Oct. 2024
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Noutati auto 2024 - stiri din domeniul...

Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere

today04 Oct. 2024
Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei
Banii tai - sectiune de educatie...

Idei inedite de afaceri rurale: 6 modalitati de a face bani din curtea copilariei

today04 Oct. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x