Imagini din secolul trecut reflecta realitatea pandemiei de azi: Cum aratau afisele si cum se protejau oamenii in pandemia de Gripa Spaniola
gripa spaniolapandemiepandemie 1918influenza
Aparuta in timpul Primului Razboi Mondial, gripa spaniola se pare ca a facut intre 500 si 100 de milioane de victime la nivel global, intre anii 1918-1919. Gripa Spaniola, provocata de virusul Infuenza, se face vinovata de una dintre cele mai severe pandemii care au marcat existenta omului pe Pamant.
Societatea de acum 100 de ani a actionat, in linii mari, la fel ca cea din prezent. Autoritatile au impus distantarea sociala, s-a recomandat pe cat posibil oamenilor sa stea in case, sa se spele pe maini si sa aiba o igiena orala adecvata, dar, mai ales, sa poarte masti de protectie.
Astazi, autoritatile ne comunica astfel de mesaje, in plina pandemie de coronavirus, prin mijloacele mass-media. In 1918, afisele si bannerele erau la mare cautare. Pe langa caracterul preventiv-informativ, si pe atunci se aplicau amenzi. 100 de dolari primeau americanii din SUA care nu purtau masti de protectie in spatiile in care exista risc de infectare.
De asemenea, la nivel de orase se luau inclusiv masuri de dezinfectare a locurilor publice, precum telefoanele publice, foarte folosite in acea epoca, dar si inchiderea spatiilor publice: restaurante, cafenele, teatre, muzee.
Similitudinile cu ceea ce traim astazi sunt izbitoare
Similitudinile cu ceea ce traim astazi sunt izbitoare. Din fericire, ele se opresc doar la modul in care oamenilor le este recomandat sa actioneze, pentru ca ferocitatea virusului Influenza este, cel putin pana la aceasta ora, incontestabil mai pronuntata decat in cazul coronavirusului Sars-Cov-2, care provoaca boala COVID-19. Si, totusi, cifrele pe care le raportam, dupa doar cinci luni de pandemie, nu ne permit sa renuntam la vigilenta.
Nu se stie exact numarul deceselor cauzate de Gripa Spaniola, insa estimarile specialistilor variaza intre 50 si 100 de milioane, la nivel global. De asemenea, se estimeaza ca aproximativ 20-50% din populatia Pamantului de la acea vreme a fost infectata cu virusul, a carui letalitate se situa 2,5-5%, cu variatii de la o tara la alta.
Gripa Spaniola a reusit sa ucida, in 25 de saptamani, 25 milioane de oameni.
Prin comparatie, astazi, la cinci luni de la debutul pandemiei COVID-19, avem aproximativ 19,7 miliaone de cazuri de infectare pe Glob, aproximativ 730.000 de decese si 12 milioane de cazuri vindecate. In privinta ratei mortalitatii coronavirusului Sars-Cov2, OMS a anuntat pe 4 august ca aceasta este de 0,6%, de sase ori mai mare decat cea a gripei sezoniere.
Dar sa aruncam o privire peste imaginile anilor 1918-1919, atat de actuale in 2020: