Noi reguli pentru inceperea scolii: Daca trecem de 6 cazuri la mie, elevii nevaccinati ar putea invata online
noul an scolarinvatamanteducatiescoala online
Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, a prezentat marti noile reguli care s-ar putea aplica in invatamant, odata cu inceperea noului an scolar, din toamna. Deschiderea scolii va fi in 13 septembrie, cu prezenta fizica pentru toti elevii, fara niciun fel de diferentiere de clasa sau de alti parametri. O masura importanta, ce merita mentionata cu prioritate, este aceea ca toti elevii din invatamantul primar, gimnazial, liceal, precum si studentii, nu vor mai avea voie sa se prezinte la cursuri cu masti textile, ci doar cu masti medicinale.
O alta masura importanta, vizeaza situatia in care am trece de pragul de 6 cazuri de infectari la mia de locuitori. In acest caz, s-ar avea in vedere urmatoarele solutii:
-
"unul este trecerea in invatamant online integral sau sistem hibrid cu invatamant online pentru copiii care sunt nevaccinati si netrecuti prin boala si posibilitatea de a continua invatamantul fata in fata pentru copiii care sunt vaccinati sau trecuti prin boala in ultimele 180 de zile", a spus ministrul Sanatatii.
De asemenea, a mai spus ministrul, se mentine obligatia purtarii mastii in spatiile inchise. In spatiile deschise, masca nu este obligatorie, cu exceptia ceremoniei de deschidere a noului an scolar, pentru ca acolo anticipam ca vor avea loc aglomerari de persoane si ca nu se va putea mentine corespunzator distantarea fizica.
Activitatea sportiva se poate desfasura preferabil in spatii exterioare, iar daca conditiile meteo nu permit se poate desfasura in interior, pana la incidenta de 2 la mie fara masca de protectie.
Suplimentar fata de ce a fost prevazut in anul anterior, mastile utilizate de catre elevii din invatamantul primar, gimnazial, liceal, precum si la nivelul universitatilor si facultatilor, trebuie sa fie masti de uz medical. Deci nu se mai permite utilizarea mastilor textile.
Avem in vedere aceasta modificare si aceste mentineri ale mijloacelor de protectie, deoarece cifrele privind incidenta si severitatea infectiei cu COVID-19 la copii sunt ingrijoratoare atat la nivel international cat si la nivel natioanl. ce vedem in aceste zile sunt rate crescute de infectare la copiii infectati cu COVID-19.
Ministrul Educatiei: Scolile raman deschise, pana la atingerea pragului de 6 cazuri Covid la mia de locuitori
La randul sau, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a spus ca e de acord cu scenariul in care scolile sa ramana deschise pana se atinge pragul de 6 cazuri la mia de locuitori.
"Deschiderea scolii va fi in 13 septembrie, cu prezenta fizica pentru toti elevii, fara niciun fel de diferentiere de clasa sau de alti parametri.
Ceremonia de deschidere va fi cu durata limitata de o ora si jumatate, cu masca de protectie obligatorie, prin exceptie, fiind vorba de aglomerari la care participa parinti, elevi profesori", a mai spus ministrul Educatiei.
Alte masuri anuntate de ministrul Educatiei, pentru inceperea scolii:
-
Avem o lista cu fiecare scoala, persoana desemnata, cu date de identificare si coordonate pe care o vom folosi imprecuna cu Ministerul Sanatatii, DSP, in asa fel incat la nivelul fiecarei scoli sa fie facilitata legatura cu parintii, inainte de inceperea anului scolar, pentru intalniri interactive intre parinti si reprezentantii DSP, pentru ca in cadrul acestor intalniri sa poata primi raspunsuri toti acei parinti care au inca semne de intrebare, pentru ca dupa aceasta actiune care a inceput de saptamana aceasta, parintii sa se poata exprima in cunostinta de cauza in formularele care le vor fi transmise pentru acordul de vaccinare a elevilor care au varsta de peste 12 ani.
-
In primul rand, vor fi chestionati daca au trecut sau nu prin boala, daca au fost sau nu vaccinati, iar in cazul in care nu au fost vaccinati, urmatoarea rubrica va fi cu Da sau Nu - acordul parintilor pentru vaccinare.
-
Este un demers pe care-l facem in toate scolile din Romania si speram sa avem un rezultat care sa arate responsabilitate din partea parintilor care doresc siguranta in scoli. Acest demers va fi initiat odata cu prima zi de scoala, in data de 13 septembrie. Pana atunci, vom avea actiuni de pegatire la nivelul fiecarei scoli.
In situatia in care rata de infectare trece de 6 la mie, sunt 2 ipoteze:
-
Una care nu diferentiaza intre vaccinati si nevaccinati, merg toti in online. As vrea sa va spun ca vin de la o intalnire cu reprezentantii Colegiului National al Elevilor din Romania, care au solicitat aceasta masura, motivand in felul urmator: "scenariul hibrid este un scenariu care a generat pierderi foarte mari, ori prezenta fizica a celor vaccinati diferit de prezenta online a celor nevaccinati ar conduce la un scenariu hibrid care ar face dificile recuperarile dupa aceasta perioada".
-
Chiar daca imi place sa sper si sa cred ca nu vor fi multe si mari acele localitati care vor depasi incidenta de 6 la mie, luam in calcul si aceasta ipoteza: peste 6 la mie si pana la instituirea carantinei sa se lucreze in 2 variante. Prin consultari cu dna ministru Mihaila si cu reprezentantii CNSU si INSP vom vedea care este ipoteza pe care o sa o propunem si care sa fie anuntata dupa aprobarea la nivel CNSU, priuntr-un ordin de ministru, pentru care ne-am asumat public impreuna termenul 1-3 septembrie
-
Practic ,am putea merge pe 2 scenarii: pana la 6 la mie (prezenta integrala cu respectarea tuturor regulilor) si peste 6 la mie online integral. Asta ar putea sa simplifice lucrurile oarecum. Vom vedea daca diferentiem prescolarii de scolari, adica va trebui sa vedem in situatia de peste 6 la mie ce facem cu cresele si gradinitele.
-
Elevii, dupa cum am inteles - pe baza celor doua motive pe care vi le-am prezentat - au solicitat sa intre cu totii in online si sa nu existe aceste diferentieri intre elevi care ar face grea recuperarea pierderilor.
-
In cazul aparitiei unei imbolnaviri intr-o clasa, pentru ca totul va fi judecat la nivel de clasa si nu de unitate de invatamant, la aparitia primei imbolnaviri, se testeaza daca-si dau acordul toti elevii din acea clasa. Daca nu-si dau acordul trec automat in online indiferent de rata de incidenta.
-
In cazul in care isi dau acordul si sunt testati, in cazul in care toti sunt negativi, procesul de predare cu prezenta fizica continua pana la aparitia urmatorului caz de imbolnavire in aceeasi clasa, situatie in care toata clasa trece in online.
-
Astfel, toata clasa trece la invatare online sau daca se refuza testarea tuturor sau daca apare o a doua imbolnavire si asta fara deosebire intre invatamantul primar, gimnazial si liceal. Aceasta este ipoteza la care lucram, dar sigur ca ea va trebui sa fie validata de cei mai in masura sa se pronunte MS si INSP.