Brexit: Parlamentul britanic a respins categoric acordul pentru Brexit. Motiunea de cenzura impotriva premierului Theresa May a fost respinsa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Brexit: Parlamentul britanic a respins categoric acordul pentru Brexit. Motiunea de cenzura impotriva premierului Theresa May a fost respinsa
Brexit: Parlamentul britanic a respins categoric acordul pentru Brexit. Motiunea de cenzura impotriva premierului Theresa May a fost respinsa
de Adrian Somai la 16 Ian. 2019
Urmareste-ne pe Google News
brexitmarea britanietheresa mayuniunea europeanaacord brexitparlament

Parlamentul britanic a votat marti respingerea acordului pentru Brexit negociat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeana, aruncand astfel in aer intregul proces de iesire al Marii Britanii din UE. Acordul ar fi avut nevoie de 318 voturi pentru a fi adoptat, insa doar 202 parlamentari au votat “pentru”. In acelasi timp, un numar urias de 432 de parlamentari au votat “impotriva”, 118 dintre acestia facand parte chiar din partidul Theresei May, Partidul Conservator. In aceste conditii, premierul Theresa May are la dispozitie numai trei zile lucratoare pentru a se prezenta in fata Parlamentului cu un asa zis “Plan B”. Insa, situatia se anunta a fi mult mai complicata in acest moment, opozitia anuntand o motiune de cenzura impotriva premierului, care urmeaza sa fie dezbatuta si votata in cursul zilei de astazi.

Theresa May: “Mai bine fara Brexit, decat fara acord”

Votul de ieri a venit la mai putin de 24 de ore dupa ce premierul Theresa May anuntase ca ia in considerare varianta blocarii iesirii din Uniunea Europeana, in cazul in care acordul pentru Brexit nu va fi aprobat. De asemenea, in luna decembrie, Theresa May parea ca ia deja in calcul o asemenea varianta, transmitand ca un nou referendum pe aceasta tema ar cauza pagube ireparabile.

Chiar si in aceste conditii, in care votul masiv impotriva acordului pentru Brexit nu a reprezentat o surpriza atat de mare pentru nimeni, ceea ce s-a intamplat ieri in Parlamentul britanic reprezinta cel mai categoric vot impotriva unui guvern in istoria recenta a Marii Britanii. 

Fara doar si poate, premierul Theresa May se astepta la un asemenea rezultat final, insa, mai mult ca sigur, nu se astepta sa nu fie sustinuta nici macar de toti parlamentarii conservatori. Tot din acest motiv, Theresa May a amanat votul de la inceputul lunii decembrie, anticipand inca de atunci un esec. Desi ideea amanarii era aceea de a obtine timp pentru a negocia inca o data atat cu oficialii europeni, cat si cu parlamentarii britanici, acest lucru nu s-a putut intampla. 

Motiune de cenzura impotriva premierului May 

Imediat dupa anuntarea rezultatelor votului, opozitia a anuntat ca va depune o motiune de cenzura impotriva premierului conservator Theresa May. Motiunea de cenzura urmeaza sa fie dezbatuta in cursul acestei seri, urmand de asemenea sa fie votata tot astazi. Theresa May a oferit aseara tarziu declaratii pe aceasta tema, exprimandu-si speranta ca va trece cu bine peste acest vot de neincredere. 

De asemenea, Theresa May a mentionat ca se asteapta ca dupa aceasta intamplare, toate partidele sa se aseze la masa negocierilor si sa ajunga la o concluzie acceptabila a acordului. Insa, asta nu pune capat problemelor, aceasta forma finala pe care ar urma sa o propuna britanicii avand nevoie de un acord si din partea oficialilor europeni. Asa cum ne amintim cu totii din urma cu cateva saptamani, oficialii europeni au subliniat in mai multe randuri ca nu exista varianta unei renegocieri a acordului pentru Brexit. 

Jean Claude Juncker: “Riscul unui Brexit fara acord a crescut” 

Reactiile liderilor europeni nu s-au lasat prea mult asteptate in cursul serii de ieri, acestia anuntandu-si ingrijorarea cu privire la un Brexit fara acord. Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat aseara ca “ia nota cu regret de votul Parlamentului britanic”, vot care face ca “riscul unui Brexit fara acord sa creasca”. De asemenea, Juncker a indemnat autoritatile de la Londra sa ia cat mai repede o decizie si sa isi anunte intentiile. Nu in ultimul rand, Juncker a mentionat ca in situatia in care nimic nu se intampla in directia dorita, UE nu are nicio alta solutie in afara de aceea de a accelera pregatirile pentru un Brexit fara acord. 

Michael Barnier, cel care a negociat acordul de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana cu Theresa May, s-a aratat destul de deranjat de rezultatul votului de aseara. Barnier a mai declarat ca in aceste conditii, este de datoria Regatului Unit “sa spuna care sunt urmatoarele etape”. In acelasi timp, Michael Barnier a mai adaugat ca “in ceea ce priveste Uniunea Europeana, aceasta va fi unita si hotarata sa ajunga la un acord”. 
 

Scotia o indeamna pe Theresa May sa suspende Brexit-ul

Autoritatile scotiene si irlandeze au reactionat imediat pe aceasta tema, declarandu-si ingrijorarea cu privire la cele ce vor urma. Prin intermediul unui comunicat de presa emis aseara, Guvernul de la Dublin transmite ca “in mod regretabil, rezultatul votului sporeste riscul unui Brexit dezordonat”. In aceste conditii, guvernul irlandez transmite ca “guvernul va continua sa isi intensifice pregatirile pentru un Brexit fara acord”. Nu in ultimul rand, autoritatile de la Dublin au indemnat-o pe Theresa May sa prezinte cat mai rapid propuneri pentru a rezolva acest impas. 

Nicola Sturgeon, premierul scotian in functie, s-a aratat insa mult mai hotarat cu privire la cele intamplate in ultima perioada, indemnand-o pe Theresa May sa suspende procesul de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana. Sturgeon transmite ca “trebuie propusa o lege prin care aceasta chestiune sa fie adusa din nou in fata electoratului”.

Scenariul unui Brexit fara acord 

Ideea unui Brexit fara acord reprezinta in acest moment cel mai prost scenariu pentru Marea Britanie. Rolul acordului era tocmai acela de a trasa anumiti termeni care sa faca aceasta despartire mai usoara pentru ambele parti.

In conditiile in care acesti termeni nu ar mai ramane in picioare, Marea Britanie se va confrunta in primul si primul rand cu o nesiguranta financiara uriasa, piata financiara dand deja semnale in acest sens. De asemenea, Regatul Unit s-ar confrunta cu blocaje la granita si la vama, o situatie care, din nou, ar pune mari probleme tuturor companiilor care isi au sediul pe teritoriu britanic. 

Un nou referendum? 

Ideea unui nou referendum pe tema iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana nu este deloc noua, in acest sens facandu-se deja presiuni de ceva timp. Sondajele de opinie ne demonstreaza faptul ca un numar urias de britanici si-au dat seama in timp de greseala facuta, urmand ca la un nou referendum sa voteze cu toata convingerea “impotriva” Brexit-ului.

Scenariul unui nou referendum a fost deja inaintat si de mai multi parlamentari britanici, inclusiv din randul conservatorilor Theresei May. Insa, in acest caz, termenul de iesire al UK din Uniunea Europeana, stabilit deja pentru data de 29 martie 2018, ar fi imposibil de respectat. 

UE poate lua in calcul varianta amanarii Brexit-ului 

Poate cea mai plauzibila varianta la ora actuala este aceea a amanarii termenului pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Termenul de 29 martie se apropie cu pasi repezi, toate semnalele din momentul de fata aratand ca este aproape imposibil ca acesta sa mai poata fi respectat.

In cazul in care autoritatile de la Londra ar face o cerere oficiala de prelungire a Articolului 50 al Tratatului UE, oficialii de la Bruxelles ar aproba-o, cel mai probabil. In acest fel, Theresa May ar castiga timp pentru a intelege ce vrea de fapt Parlamentul britanic de la acest acord. Insa, pana la acest pas, soarta premierului Theresa May va fi dezbatuta in aceasta seara in Parlament. 

Update: Motiunea de cenzura a picat 


Dezbaterea de astazi din Parlamentul britanic a debutat cu un discurs sustinut de liderul opozitiei laburiste, partid care a depus motiunea de cenzura impotriva premierului Theresa May. Jeremy Corbyn a declarat ca Theresa May "a pierdut deja sustinerea si increderea Parlamentului", drept pentru care a si indemnat-o "sa faca ceea ce este just si sa demisioneze imediat". 

In cele din urma, motiunea impotriva premierului a fost votata de doar 306 parlamentari britanici, ceea ce inseamna ca Theresa May isi pastreaza functia in continuare. Impotriva textului motiunii de neincredere au votat 325 de parlamentari. 


Citeste si: Prima provocare a Romaniei la Presedintia Consiliului UE: Trebuie sa medieze Brexit-ul
 

Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte
Economie

De la ce varsta e obligatoriu sa pui bani deoparte

today29 Mar. 2024
Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri
Business

Educatie financiara: sfaturi practice pentru administrarea bugetului de afaceri

today29 Mar. 2024
Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024
Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)
Business

Noua moneda meme Slothana, de pe Solana, strange 500.000 USD in prima zi de prevanzare – Urmatorul crypto care poate creste de 100x? (P)

today29 Mar. 2024
Cat te costa sa construiesti o casa de 100 de metri patrati in Romania 2024: pret materiale, teren si acte
Imobiliare

Cat te costa sa construiesti o casa de 100 de metri patrati in Romania 2024: pret materiale, teren si acte

today29 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager
Companii

Mileniali, Gen Z, Boomers: 4 diferente generationale in preferintele de lucru pe care merita sa le cunosti ca manager

today29 Mar. 2024
Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice
Life Style

Stresul la locul de munca si cum il poti depasi: 7 sfaturi practice

today29 Mar. 2024
Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Cum ti se reflecta personalitatea in alegerea masinii

today29 Mar. 2024
Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul...

Reductoarele melcate si coaxiale – parti integrante ale industriilor care folosesc utilaje si echipamente electrice

today29 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x