Europa, mai bogata ca niciodata! UE anunta un buget istoric pentru anii urmatori, de 2 trilioane de euro
bugetul uebugetul uniunii europene
Comisia Europeana a lansat oficial, miercuri, 16 iulie, propunerea pentru viitorul buget multianual al UE, valabil intre 2028 si 2034. Este, de departe, cel mai ambitios buget de pana acum: aproape 2 trilioane de euro, cu promisiunea unei Europe mai reziliente, mai independente si mai bine pregatite pentru provocarile viitorului.
„Investim mai mult in capacitatea noastra de reactie si in independenta noastra”, a subliniat presedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, care a dat asigurari ca statele membre nu vor plati mai mult, ci veniturile suplimentare vor veni din resurse proprii, modernizate.
Mai mult sprijin pentru agricultura si regiuni, dar cu o schimbare majora
Una dintre noutatile de impact este fuziunea a doua mari motoare de investitii europene: Politica Agricola Comuna si fondurile de coeziune. Astfel, aproape 865 miliarde de euro vor merge direct catre dezvoltarea oamenilor, regiunilor si statelor membre, cu accent pe proiecte nationale si parteneriate regionale.
Agricultura ramane pilon central: 300 miliarde de euro vor sprijini direct veniturile fermierilor, iar rezerva agricola va fi dublata. In paralel, regiunile mai putin dezvoltate vor primi cel putin 218 miliarde de euro, plus 2 miliarde pentru pescuit. In plus, tarile vor avea la dispozitie un mecanism numit Catalyst Europe, prin care pot accesa imprumuturi garantate de UE de pana la 150 miliarde de euro pentru proiecte cheie: infrastructura, energie, aparare sau tehnologii strategice.
Educatie si tineret: Erasmus Plus creste cu 50%
Vesti bune si pentru tineri: celebrul program Erasmus Plus va primi o majorare substantiala de 50%, deschizand usi pentru mai multe burse, schimburi si experiente internationale pentru studenti si elevi din toata Europa.
Tehnologii strategice si energie curata: un salt urias
Un alt pilon puternic este Fondul de competitivitate, de 410 miliarde de euro, axat pe viitorul tehnologic si sustenabil. Programul Horizon Europe va fi dublat, investitiile in digital se vor inmulti de cinci ori, iar cheltuielile pentru energie verde, bioeconomie si decarbonizare cresc de sase ori. In total, aproape 700 miliarde de euro vor merge catre obiective climatice si de biodiversitate, o tinta de 35% din intregul buget.
Aparare, spatiu si infrastructura – Europa isi creste rezilienta
Pentru prima data, apararea si industria spatiala primesc o pondere majora: 131 miliarde de euro, de cinci ori mai mult decat astazi. Retelele de transport si infrastructura energetica vor fi modernizate masiv, mobilitatea militara se va dezvolta de 10 ori mai mult, iar investitiile in securitate cibernetica vor creste semnificativ.
Global Europe: mai mult sprijin extern si ajutor umanitar
Europa isi asuma si un rol global mai puternic: 200 miliarde de euro sunt pregatite pentru ajutoare umanitare, extinderea Uniunii si parteneriate strategice, cu o crestere de 75% fata de prezent. 100 de miliarde de euro sunt deja rezervate special pentru reconstructia Ucrainei.
Un fond special de criza: europa se pregateste pentru neasteptat
Noul buget include si un mecanism de criza, aproape 400 de miliarde de euro, gata sa fie mobilizat rapid in situatii de urgenta, fara a afecta restul planurilor de investitii.
Parlamentul European: agricultura si coeziunea nu trebuie atinse
Totusi, propunerea Comisiei nu vine fara controverse. Eurodeputatul Siegfried Muresan, negociator-sef al Parlamentului European pentru acest buget, a avertizat ca Legislativul nu va accepta reducerea fondurilor pentru agricultura si coeziune. „Noile prioritati trebuie sprijinite cu resurse noi, nu in detrimentul fermierilor si regiunilor”, a declarat acesta.
Viitorul buget multianual al UE promite un salt istoric pentru intreaga Europa: mai multa inovatie, mai mult sprijin pentru tineri, regiuni si fermieri, dar si un scut financiar solid pentru crizele neprevazute. Dezbaterile in Parlamentul European si Consiliul UE vor stabili forma finala, dar directia e clara: o Europa mai puternica si mai pregatita sa faca fata provocarilor globale.
Sursa foto: freepik.com