Expert HR. Cum sa selectezi candidatii la interviurile de angajare pentru functiile de executie: 3 intrebari care fac diferenta
recrutaresfaturi de recrutareexpert hrangajariinterviu de angajare
Angajarile pentru posturile de executie iti pot parea, uneori, o loterie. De cate ori nu ti s-a intamplat sa descoperi abia dupa cateva luni ca omul ales „pe hartie” era, de fapt, nepotrivit pentru ritmul, disciplina sau cerintele reale ale muncii? Adevarul este ca, in zona functiilor de executie, interviurile au nevoie de mai multa claritate practica si mai putin discurs complicat. Totul se reduce la cateva intrebari bine gandite, care, dincolo de CV si politeturi, iti arata cu cine ai de-a face cu adevarat.
1. Poti sa imi descrii o zi obisnuita de munca la fostul tau loc de munca?
Intrebarea aceasta, aparent simpla, este una dintre cele mai bune modalitati de a verifica daca un candidat stie cu adevarat ce presupune munca de executie. Cand il provoci sa descrie o zi concreta, cu sarcini si orar, vei vedea imediat cat de familiarizat este cu realitatea din teren. De multe ori, candidatii iti spun repede „am facut de toate”, dar detaliile lipsesc. Iar lipsa detaliilor inseamna, de regula, lipsa de experienta reala sau o implicare superficiala.
Daca vrei sa testezi mai bine, intreaba despre momentele grele din acea zi de munca: ce i s-a parut dificil, ce a facut cand a avut o problema, cum a prioritizat daca au aparut mai multe sarcini in acelasi timp. Raspunsurile sincere, cu exemple punctuale, iti arata mai mult decat o poate face orice referinta din CV. Si, mai ales, te ajuta sa intuiesti daca omul chiar poate face fata ritmului si detaliilor postului pe care il oferi.
2. Cum reactionezi cand primesti o sarcina pe care nu o intelegi pe loc?
In functiile de executie, autonomia si capacitatea de a cere clarificari sunt esentiale. Multi candidati, mai ales cei fara experienta solida, se tem sa recunoasca atunci cand nu stiu ceva. Rezultatul? Greseli, pierderi de timp, frustrari. De aceea, intrebarea aceasta separa rapid pe cei care stiu sa comunice eficient de cei care asteapta pasivi sau improvizeaza periculos.
Vei observa ca un candidat valoros iti va povesti clar ca prefera sa ceara explicatii, sa intrebe colegii sau seful direct, fara sa piarda timp sau sa complice lucrurile. Daca raspunde vag sau evita subiectul, pune-l intr-un scenariu: „Imagineaza-ti ca supervizorul nu este disponibil imediat. Ce faci?” Vezi cum gandeste. Cat de confortabil se simte sa interactioneze cu echipa, sa gaseasca solutii pe moment, dar si sa respecte ierarhia. Astfel, vei sti din start daca ai de-a face cu un executant pe care te poti baza.
3. De ce vrei acest loc de munca si de ce crezi ca ti se potriveste?
Pare o intrebare cliseu, dar in realitate este cheia motivatiei. In rolurile de executie, motivatia nu inseamna planuri marete de cariera, ci disponibilitatea de a munci, de a respecta reguli clare si de a ramane constant pe pozitie. Multi candidati iti vor raspunde automat cu „vreau un salariu mai bun”. Nu e gresit, dar daca raman doar la bani, exista riscul sa renunte rapid daca altcineva le ofera putin mai mult.
Cauta raspunsuri mai profunde: poate vor stabilitate, un loc de munca aproape de casa, un colectiv serios, un program clar. Exemplele personale – de genul „Am lucrat in acelasi domeniu si imi place munca practica” sau „Prefer sa am sarcini clare si sa stiu exact ce am de facut” – iti arata o potrivire reala. In plus, iti ofera un punct de plecare bun ca sa discuti despre asteptarile salariale si despre cat de realist este ceea ce isi doreste candidatul.
In final, retine ca selectia candidatilor pentru functii de executie nu are nevoie de jargon sofisticat, ci de intrebari directe, care aduc exemple concrete si verifica daca omul este sincer, realist si pregatit sa munceasca exact asa cum cere postul. Pune accent pe detalii si pe discutii oneste, iar tu vei avea mai putine surprize dupa angajare. Iar echipa ta – un membru nou pe care te poti baza cu adevarat.
Sursa foto: freepik.com