Motiunea de cenzura A TRECUT: Guvernul Vioricai Dancila pleaca acasa

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Motiunea de cenzura A TRECUT: Guvernul Vioricai Dancila pleaca acasa
Motiunea de cenzura A TRECUT: Guvernul Vioricai Dancila pleaca acasa
de Magda Florea la 10 Oct. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
motiune de cenzuraparlamentviorica dancila

Motiunea de cenzura impotriva Guvernului A TRECUT cu 238 de voturi. Ce se va intampla acum? Presedintele Romaniei va convoca grupurile parlamentare la consultari, la Palatul Cotroceni. Se va desemna, in urma discutiilor, un premier, care va avea la dispozitie 10 zile sa isi alcatuiasca un Cabinet. Formula pe care o gasi pentru alcatuirea unui nou Guvern trebuie sa primeasca votul de incredere al parlamentarilor. Din nou, va fi nevoie de 233 de voturi pentru a fi desemnat noul Guvern. Daca nu se va intampla acest lucru, si parlamentarii nu vor vota noua formula, presedintele tarii va face o noua numire de premier. In cazul in care nici noul premier si ministrii propusi de el nu vor obtine votul de incredere in Parlament, se va intra in procedura alegerilor anticipate, care vor avea loc anu

Update: Prima reactie a Vioricai Dancila dupa ce Guvernul a Picat
 

"Foarte multi au tradat", asa si-a inceput Dancila discursul in fata jurnalistilor dupa votul din Plenul Parlamentului. "Fac apel la presedintele Romaniei sa numeasca cat mai repede un premier, daca ar putea si astazi, pentru a-si asuma guvernarea", a spus Dancila.


De asemenea, Dancila a spus ca nu va face un pas in spate. 
 


Liderul PSD spune ca nu are ce sa isi reproseze si ca va ramane la sefia PSD in continuare. 

Update: 
Motiunea de cenzura impotriva Guvernului a trecut cu 238 de voturi "pentru", 0 abtineri si 4 voturi "impotriva", iar 3 voturi au fost anulate.

Citeste si: Cum va influenta rezultatul motiunii alegerile prezidentiale

Update: Votul s-a incheiat in Plenul Parlamentului. Motiunea a strans 244 de voturi. Urmeaza numaratoarea voturilor.

Update 14:06 Acum s-a intrunit numarul minim de votanti, ca motiunea sa fie validata. Sunt 233 de voturi date ale senatorilor si deputatilor, insa votul continua in Senat. 

Citeste si: Ce se intampla dupa motiune? Vom avea alegeri anticipate?

Update 13:48 
Votul secret s-a incheiat in Camera Deputatilor, insa continua la Senat.

Exista suspiciuni asupra votului unui deputat PMP. Probabil, acesta nu a votat la vedere asa cum promisese Eugen Tomac, presedintele partidului. Intre timp, situatia s-a lamurit. Se pare ca si deputatul in cauza a votat la vedere si a fost vorba doar despre o neintelegere. Tot din partea PMP, un parlamentar a venit in scaun cu rotile, de la spital, pentru a vota, amandu-si operatia.

UDMR si o parte dintre minoritati au votat fara sa arate bilele, deci calculele sunt incerte in acest moment.

Update 13:00 Premierul Victor Ponta a semnalat o "tentativa de coruptie" de la votul pentru motiune.

 
"In timpul dezbaterii motiunii un deputat PSD de Botosani si-a permis sa vina la Grupul ProRomania spunand ca Ionel Arsene ( Presedintele CJ Neamt PSD) vrea sa vorbeasca la telefon cu ei !
 
Este prima data in istoria Parlamentului cand in plenul reunit si in fata presei asist la o tentativa de coruptie! Cred ca lucrurile au ajuns mult prea departe si trebuie sa le oprim AZI!", a scris Ponta pe Facebook.


Update 12:55  A inceput votul la motiunea de cenzura.


Update 11:55 Parlamentarii au dreptul la replica
 

O prima reactie a venit din partea lui Dan Barna: Faptul ca urlati la noi mitocanii si minciuni nu va va salva la vot. (…) La marile universitati este intrebarea clasica: Ce se face cu un cal mort? Si studentii inteligenti dau diverse raspunsuri: ca poate fi impaiat, ca poate fi tinut cu proptele, ca poate fi legat de un gard. Raspunsul pe care oamenii il asteapta de la noi astazi este ca un cal mort poate si trebuie sa fie ingropat.

Si Raluca Turcan a luat cuvantul prin dreptul la replica: "Sunteti complici la infractionalitate, aveti sange pe maini si asta e un motiv in plus pentru care trebuie sa plecati".
 
Fostul ministru al Muncii de la PSD, Lia Olguta Vasilescu, a luat cuvantul, dupa Raluca Turcan: Dna Turcan, erati in PDL in 2010 cand au fost dati afara 10 mii de politisti si n-as spune ca aveti sange pe maini, dar complici ati fost. Asa am ajuns la un politist la trei localitati.
 
Citu confirma ca vreti sa dati afara 400 de mii de bugetari. Recursul compensatoriu este scris de dna Raluca Pruna. L-ati votat in Senat si cei de la PNL, si cei de la USR.
 
Noi platim acum cele 20 miliarde euro care s-au luat pe vremea lui Boc si Basescu, datorie care se tot rostogoleste. Din 2017, datoria publica a scazut de la 37 la 35%. Dl Barna ne-a vorbit despre Bacalaureat, dar deocamdata n-a trecut de gimnaziu, ca ar fi stiut ca poezia ”Muntii nostri” e scrisa de Octavian Goga.
 
Programul nostru de guvernare exista, dle Barna, pot sa-l pipai si sa urlu este. Al dvs lipseste cu desavarsire. Vorbiti de securisti, dar tocmai am aflat ca presedintele USR Bucuresti si-a turnat rudele la Securitate, a spus Vasilescu.
 
Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a luat cuvantul: 
 
Exista gesturi ale unor oameni care ridica Parlamentul Romaniei. Il felicit pe dl deputat Olaru si sa il felicit pentru gestul dansului de a fi prezent astazi.
In ultimii 3 ani, au fost motiuni de cenzura. Niciodata nu ati avut voturi cate semnaturi. Noi in schimb intotdeauna am reusit performanta. Noi am reusit singuri sa trecem o motiune de cenzura. A fost cea mai mare greseala politica.
 
Numai PSD poate sa darame pentru a doua oara Guvernul.
Cel mai interesant o sa fie ca daca trece motiunea, primii de la PMP o sa zica daca nu am fi fost noi nu trecea, vrem 4-5 ministere, o sa vina si USR cu trei ministere. Cei de la PSD care v-ati gandit sa votati motiunea, nici nu va veti auzi si daca v-ati facut pantofii sa mergeti ministri, v-au mintit. Daca aveti ceva cu dna prim-ministru, ce aveti cu Petre Daea, la cate prostii ati spus voi, treaba cu cormoranii e serioasa, mai cititi? Ce aveti cu dl Toni Grebla? Ce aveti cu dl Suciu?
 
As dori in ziua de maine cum incepeti sa va asezati la masa si cum incepeti sa impartiti bucatele, a spus Ciolacu.

Viorica Dancila, a mai luat inca o data cuvantul, dupa discursul care a deschis dezbaterea:

INS a reconfirmat cresterea de 4,4% a economiei romanesti in al doilea trimestru.
Anumite afirmatii, anumite obraznicii, etichete cred ca nu au placut nimanui si nu trebuie sa le acordam atentie. Arata modul de a fi a-l fiecaruia, cum ii respectam pe ceilalti si cat respect vom avea pentru cetateni.
 
Dna Turcan, amenintarea cu dosare penale, nu mi-as permite niciodata sa fac acest lucru, pentru ca ar inseamna sa fiu de acord cu liderul dvs de partid care a facut doar penal de inalta tradare pentru un parteneriat strategic.
 
Vorbiti de rezultatul alegerilor europarlamentare, as fi inteles daca in 2016 dl presedinte Iohannis ar fi demisionat pentru ca partidul domniei sale a pierdut alegerile parlamentare.
Dl Ponta, e greu sa va raspund. Pot sa afirm un lucru cu tarie: nu o sa tradez niciodata acest partid, o sa am taria sa fiu mai barbat decat dvs. Nu ati inteles, poate o parte din colegi i-ati mintit, sunt convinsa ca ii veti trada si pe ei, dar la dvs. masura obrazniciei si misoginismului este cunoscuta.
 
Ati vorbit de salariul de europarlamentar, sunteti ultimul care sa faceti referire la acesta.
Dl Barna, ati spus ca nu se poate face majoritate cu 6 partide. Sunt de acord. Ce vor face romanii? Pornim la drum cu votarea unei motiuni dar nu avem o finalizate.
 
Stimati colegi, votati alegerile anticipate? Sa va aud! Se striga Da din sala. Eu nu cred.
Dl Barna, prin acest vot va subordonati definitiv candidatului Klaus Iohannis.

Si Victor Ponta a revenit la pupitru, cu un citat din La Fontaine: "Va spun un citat din La Fontaine, va spun eu cine e La Fontaine: Nu exista om atat de destept incat sa-l convinga pe un prost ca e prost", a spus Ponta.

 

Citeste si: Cum va influenta motiunea de cenzura alegerile prezidentiale


Update 11:45 Vicepremierul Daniel Suciu: Toti ati purtat razboaie de sunteti plini de cicatrice


Perechi: Rares Bogdan si Attila Korodi sa discute despre minoritati; Calin Popescu Tariceanu si Raluca Turcan discutand despre viata; dl presedinte Basescu si dl presedinte Ponta discutand despre justitie si despre numiri la parchete, cum cred ca au mai discutat; Florin Roman si Iulian Bulai discutand despre administratie
 
Ca tot a spus dl presedinte Iohannis ca s-a suit cu picioarele in capul PSD, va spun ca, atunci cand se suie suina in copac, incepe sa si guite. Toti ati purtat razboaie de sunteti plini de cicatrice, iar azi va uneste ura impotriva PSD.
 
Da exemple de bani alocati prin PNDL catre localitati conduse de liberali.
Nici un deputat sau senator responsabil si sanatos – apropo, azi e Ziua sanatatii mintale – nu va vota aceste perechi care teoretic de maine ar trebui sa conduca Romania, a spus Suciu.

Citeste si: 2 scenarii dupa motiune. Vom avea alegeri anticipate?

Update 11:40 Calin Popescu Tariceanu, liderul ALDE: Daca ma apucam sa dau din casa, fii convinsa ca puteam sa spun multe

 
Draga Viorica, nu aveam nici cea mai mica intentie sa iau azi cuvantul. Daca ma apucam sa dau din casa, fii convinsa ca puteam sa spun multe.
 
Doamna premier ne spunea la inceputul verii ca nu a fost ea insasi, ca a fost timorata, ca nu este aceea linia care o caracterizeaza. Ce sa inteleg, ca asta e linia care va caracterizeaza?
 

Update 11:33 Kelemen Hunor face, la randul sau, declaratii inaintea votului pe motiune: Acest Guvern nu mai are combustibil, nu mai are rost sa incercam


Acest guvern nu mai are combustibil, nu are rost sa mai incercam. Aceasta guvernare s-a epuizat. Doi ani si jumatate noi am incercat sa incracam aceasta baterie uzata, dar nu pentru a folosi in scopuri gresite.
 
Criza politica se adanceste, iar consecintele sunt si vor fi pe masura. Genereaza neincredere si in tara, dar si pentru partenerii externi. Costurile sunt uriase, ne imprumutam cu dobanzi tot mai mari. Exista un singur rationament responsabil: schimbarea echipei guvernamentale, a declarat Kelemen Hunor.

Update 11: 25 Liderul USR, Dan Barna, tine un discurs: Avem nevoie de o reforma majora a statului astazi, nu peste 5 an


Azi dimineata m-am simtit ca in dimineata Bacalaureatului. AStazi Parlamentul Romaniei isi da BacalaureatulRomania merita un premier cu viziune si in schimb v-a primit pe dvs. E totusi un lucru bun pe care l-ati facut, de frica consecintelor, ca nu l-ati scapat pe Liviu Dragnea de puscarie atunci cand puteati sa o faceti.
 
Nu ati reusit sa faceti o singura autostrada. Promisiunea PSD din programul de guvernare era ca veti face 13 autostrazi. Nu ati construit nici unul din cele opt spitale regionale.
Ati eliberat peste 20.000 de infractori. Ati aruncat la gunoi 50 de ani de istorie diplomatica a Romaniei. Nominalizarea dvs. a fost o greseala iar azi Parlamentul are sansa sa repare aceasta greseala.
 
Stimati colegi, Guvernul Dancila trebuie demis. Se deschide astfel calea spre alegeri anticipate. In situatii de criza politica, solutia este intotdeauna intoarcerea la popor – componenta Parlamentului nu mai reflecta optiunile oamenilor, cum ar fi posibila o majoritate cu sase partide, nu exista o posibilitate de majoritate care sa faca Romania functionala.
 
Avem nevoie de o reforma majora a statului astazi, nu peste 5 ani.
Alianta USR-PLUS este pregatira sa vina la guvernare in urma alegerilor.
Dle Corlatean, vorbeati de parca nu sunteti de 20 de ani la guvernare. Dvs sunteti responsabil pentru Romania blocata, pentru institutii nefunctionale, iar citat inseamna sa preiei exact o propozitie, nu sa inventezi, asta e minciuna, a spus Barna.

Update 11:18 Liderul PRO Romania, Victor Ponta, face si el declaratii: Noi nu mai avem Guvern


Aceasta este o motiune improprie, pentru ca motiunea se depune impotriva unui Guvern. Noi nu mai avem Guvern. Nu inseamna ca daca trece motiunea vom avea Guvern. Nu, nu o sa avem Guvern. Vom fi ca in situatia din 2009, cand am avut alegeri prezidentiale, si apoi a venit criza. Ni s-au taiat pensii si salarii. Ale noastre, nu ale Vioricai Dancila la Bruxelles, ei i-a mers bine, a spus Ponta.

"Astazi avem datoria sa ingropam un mort care sta la Palatul Victoriei. Toti parlamentarii PRO Romania vom vota motiunea", a adaugat Ponta.

Doamna Dancila e suparata ca m-au sunat aseara toti consilierii sai sa ne intalnim. Daca te refuza un barbat e normal sa fii suparat dar nu trebuie sa o spuna la microfon. Este o motiune extrem de ciudata, pentru ca o motiune da jos un guvern, dar noi nu mai avem guvern. Vorbim despre un guvern care nu mai exista. Maine se implinesc 45 de zile de cand s-a schimbat componenta guvernului. Doamna Dancila mi-a spus ca va veni in Parlament pe 1 septembrie, dar am gresit ca nu am intrebat-o in ce an. Cand vorbesti cu doamna Dancila cifrele reprezinta o problema. Doamna Dancila spune ca Tariceanu este un om rau, inainte spunea ca este bun. Caline, probabil ca si tu ai refuzat invitatia aseara la cina.
 
Nu am auzit pana acum ca un premier sa sune 100 de parlamentari sa le promita ca vor fi ministri. Maine am aflat ca se dau miliarde primarilor, dar stiu ca Eugen e un om generos. Singurul om in care am incredere este Arsene. Asta cand ia, ia. Nu am spus-o eu, ci parchetul. Am aflat ca sunt un om rau, si confirm. Sunt un om rau, pentru ca am pus-o pe lista ca europarlamentar, a mai spus Ponta

Update 11:10 Liderul deputatilor PNL,  Raluca Turcan tine un discurs: Niciun Guvern PNL nu va taia nimic de la romanii cinstiti si muncitori


"Niciun Guvern PNL nu va taia nimic de la romanii cinstiti si muncitori", a spus Turcan.

"Dancila e o persoana fizica ce ocupa abuziv functia de premier, pentru ca nu a venit dupa plecarea ALDE de la guvernare, sa ceara vot de incredere in Parlament, inventand chiar si deplasari in strainatate.

7 din 10 legi trimise de Klaus Iohannis la CCR au fost declarate neconstitutionale. Acesta este un abuz institutional", a mai spus Turcan.

Mii de recidivisti eliberati de Viorica Dancila si Florin Iordache seamana groaza pe strazi. Aceasta motiune este sansa de a reveni la o normalitate, de a restabili ordinea in varful statului roman. Guvernul fuge de lege. Acaesat guvernare este izolata de partenerii internationali.
 
Nu vom taia nimic de la oamenii cinstiti si muncitori din Romania. O alta minciuna a acestui guvern este ca doamna Dancila este neconflictuala. Doamna Dancila are oroare fata de lege. Interlopii au prins curaj pentru ca au fost incurajati de recursul compensatoriu. Vedem o adevarata armata de paraziti cu pile in institutii. Este cea mai urgenta si necesara motiune din ultimii 30 de ani. PNL va vota "Da" la aceasta motiune de cenzura, a mai spus Turcan.

Update 11:00 Senatorul PSD, Titus Corlatean, are un discurs foarte dur la adresa Opozitiei, spunandu-le membrilor acestora "securisti" si "neo-marxisti"


"Este cea mai slaba motiune pe care am citit-o. Aduce a cantec de jale de pe la 1800. Daca PNL vine la guvernare bugetarii vor fi dati afara, vor fi taiate pensiile si salariile", a spus Corlatean.

Securisti deconsprirati de CNSAS, ca liderul USR de la Bucuresti, profitori anteriori cu institutiile satatului, alaturi de Petrov, cu un ax central fixat de urmasii lui Bratianu, adoratori ai noilor securisti, impreuna cu vajnicii luptatori alaturi de Kovesi. Nu veti deveni niciodata o alternativa toti cei care ati aparat binomul securist SRI-DNA-Kovesi, care ati legitimat abuzurile in justitie.
Nu au contat pentru dvs. calcarea in picioare a demnitatii umane. Niciodata nu ati condamnat abuzurile. V-au convenit si v-au bucurat. Cine raspunde pentru aceste abuzuri? Asta e motivul principal pentru care patronul dvs de la Cotroceni si dvs. doriti desfiintarea Sectiei Special pentru a nu stopa abuzurile. Cum e posibil sa stai la masa cu Petrov, cu neomarxisti si cu arogantul patron de la Cotroceni?, a mai spus Corlatean.

Update 10:40 Viorica Dancila da startul dezbaterii pe motiunea de cenzura. Iata cele mai importante declaratii ale premierului:

 
Ma uit in sala si vad oameni politici amatori si iresponsabili. Nu v-ati schimbat foarte mult fata de ultima data cand ne-am vazut. Am crezut ca ati inteles ca nu puteti veni in Parlament sa dati jos guvernul cu temele nefacute. Pana acum ne e clar cum vreti sa demolati Romania. Cum aveti de gand sa reconstruiti Romania? Din pacate, nu ati inteles nimic.
 
Acest guvern a fost tinta permanenta a presedintelui Romaniei. Avem un presedinte care este inainte de toate candidatul PNL. Si-a uitat rolul in stat si a incalcat legea fundamentala a tarii. Klaus Iohannis A uitat de romani si a pornit o campanie toxica.  Il avem pe domnul Tariceanu care a fugit de la guvernare. A cazut in mod rusinos in capcana lui Victor Ponta. Era un destin predictibil pentru ca asta li se intampla celor care se aliaza cu Ponta, premierul demisionar pe Facebook.
 
Dar iata ca nici avandu-l pe candidatul Klaus Iohannis alaturi de voi si pe Tariceanu care a fugit de guvernare nu ati reusit si nu veti reusi sa faceti nimic bun. In acest textulet va aratati curajosi, dar veniti in fata romanilor si aratati-le planul de guvernare. Superficialitatea voastra este rusinoasa. Sunteti cei care niciodata nu invata din greselile trecutului, nu aveti maturitate politica.  Ati taiat toate salariile din sietemul public, ati taiat salariul minim, ati impozitat pensiile. Azi veniti si amenintati oamenii cu aceleasi lucruri. Nu va cunoasteti tara si poporul.

Va jucati de-a guvernarea. V-ati facut de ras in fata propriului popor. Mult succes domnului Citu in a le explica oamenilor cum e cu taierea. Sa se uite in ochii medicilor, a pompierilor. Sa vina domnul Caramitru de la USR si sa le spuna pensionarilor ca majorarea pensiilor arunca tara in faliment. Sa vina domnul Atanasiu sa le explice bugetarilor ca vor ramane pe drumuri.

Azi ar trebui sa dezbatel aici pactul pentru bunastarea romanilor. Candidatul PNL Klaus Iohannis a gasit de cuviinta se foloseasca de tragedia de la Ialomita si sa lanseze acuzatii aberante la adresa guvernului. Se urca cu picioarele pe nenorocirile oamenilor pentru a obtine voturi. Voi calcati in picioare decenta, interesul romanilor. Noi guvernam pentru tara. Nu am facut-o perfect dar am facut-o mult mai bine decat voi.
 
Viorica Dancila isi continua discursul povestind despre cresterea economica a Romaniei, cresterile de pensii si salarii, modernizarea drumurilor, dotarile din spitale, sprijinul acordat fermierilor. Motiunea de azi nu va trece. Ati mai incercat si v-ati facut de ras. Nu toti parlamentarii stau in spatele lui Ludovic Orban, nu toti se regasesc in proiectia voastra de austeritate. De aceea ultima motiune nu a trecut si nu va trece nici aceasta.
 
 Sunt parlamentari care se vor intoarce in fata comunitatilor pe care le reprezinta si vor trebui sa dea socoteala ca vor fi dati afara bugetari. Vor trebui sa explice ca au lasat alinata taierilor sa decida destinul romanilor. Va mai spun un lucru, stimati colegi: Sa nu subestimati PSD. Si pentru ca eu nu cred ca vreti sa guvernati va indemn sa ma imaginati scenariul alegerilor de anul viitor cu PSD in Opozitie si alianta amatorilor la putere.
 
Ramaneti in Opozitie unde toate ideile voastre raman la stadiul de vorbe. La guvernare ati fi un pericol pentru aceasta tara.
 
Update 10:18 Cristian Seidler citeste textul motiunii de cenzura. In acest moment, sunt prezenti 334 de parlamentari in Parlamentul Romaniei.

Update 10:10 Alina Gorghiu, senator PNL: "Sansa Guvernului e nesansa Romaniei in realitate. Motiunea a intrunit un numar de 237 de semnaturi. Motiunea trebuie sa intruneasca un numar minim de 233 de voturi. Efortul facut de PNL sper sa se concretizeze astazi. Cred ca e nefiresc sa ma apuc sa licitez voturile colegilor mei in fata camerelor de vedere. Important este sa intrunim numarul minim iar misiunea dificila vine dupa numaratoarea voturilor", a spus Gorgiu.

"3 parlamentari de la minoritati au semnat motiunea, ei fiind 17, speram ca jumatate sa voteze pentru caderea Guvernului", a mai spus Gorghiu, care a adaugat ca nu are emotii in privinta UDMR. "este o structura politica foarte serioasa", a spus Alina Gorghiu.

Update 10:00 Eugen Tomac, a declarat la randul sau ca parlamentarii PMP vot vota la vedere impotriva Guvernului Dancila. El a spus ca, daca motiunea trece, se va pune capat acestei crize guvernamentale. De asemenea, un parlamentar PMP va fi adus cu ambulanta la Parlament pentru a vota motiunea, a mai spus Tomac.

Update 09:45 Liderul PNL, Ludovic Orban, s-a declarat sigur pe sansele motiunii de a trece
 
"PSD trebuie oprit sa mai faca rau Romaniei. Trebuie ca toti parlamentarii care isi doresc binele Romaniei sa voteze motiunea. Toti parlamentarii PNL sunt prezenti si toti vor vota la vedere motiunea. Am luat legatura cu toti liderii grupurilor parlamentare care s-au unit in acest demers si situatia este foarte clara: motiunea va trece. Motiunea va avea castig de cauza in proportie de 100%. In ciuda derbedeilor din PSD care au apelat la toate tertipurile, peste 233 de parlamentari vor vota motiunea si guvernul va pleca de la putere", a spus Orban.
 
Update 09:40 "Eu sper sa nu fie careva dintre noi care sa voteze la aceasta motiune", a spus Eugen Teodorovici.

Update 09:15 Premierul a ajuns la Parlament si a transmis un mesaj colegilor social-democrati, care vot vota motiunea.
 
"Sper ca toti sa dea dovada de foarte multa corectitudine. Daca un parlamentar de la PSD va vota azi va fi foarte atacat de oameni. Nimeni nu ii va ierta daca azi vor trada partidul, care i-a facut, i-a adus in Parlament. Cred ca acest lucru ii va compromite", a spus Dancila.
 
"Toata lumea este optimista. Nu stim cine vine la guvernare, nu au program, asta spune multe"., a afirmat liderul PSD.

Citeste si: Joi nu se voteaza motiunea, ci se decide soarta alegerilor prezidentiale
 

Opozitia are nevoie de 233 de voturi pentru a da jos Guvernul


Cade sau nu Guvernul Viorica Dancila? Aceasta este dilema zilei si o intrebare care isi va gasi raspunsul pana diseara, pentru ca astazi parlamentarii voteaza motiunea de cenzura depusa de PNL impotriva Cabinetului Vioricai Dancila. Opozitia are nevoie de 233 de voturi pentru a darama Guvernul PSD, iar ultimele calcule inainte de vot arata ca sunt sanse reale ca acest lucru sa se intample. Totusi, pana la numaratoarea finala pot aparea surprize, mai ales ca social-democratii au fost mobilizati in ultimele zile de Viorica Dancila, prin intalniri la varful partidului, dar si prin promosiunea unei noi rectificari bugetare chiar vineri.

De fapt, rectificarea bugetara, nu va fi chiar o rectificare propriu-zisa, a spus Teodorovici, contrazicand-o pe Dancila. Va fi vorba doar despre o redistribuire de fonduri catre primarii.

Motiunea de cenzura semnata de 237 de parlamentari se dezbate incepand cu ora 10 in plenul reunit al Parlamentului.
 
Liderul PNL, Ludovic Orban, a anuntat ca printre cei 237 de semnatari ai motiunii se afla sipatru social-democrati si un parlamentar de la minoritatile nationale, mai mult decat atat, Orban a spus ca mai are promisiuni de la alti 10 ca vot vota pentru daramanarea Guvernului.

Totusi, exista si unii absenti astazi. Dintre cei 237 de semnatari ai textului motiunii, va lipsi astazi un parlamentar USR, din motive de santate, iar deputatul independent Oana Bizgan se afla in deplasare, iar  Sorin Bota si Emanoil Savin ar putea sa nu voteze deloc motiunea. 
 
Inaintea motiunii de cenzura, cele mai importante personaje in economia acestei zile s-au declarat foarte increzatori in sansele lor.
 
Spre exemplu, Viorica Dancila a spus ca nu are emotii pentru votul de la motiune si ca mizeaza pe responsabilitatea parlamentarilor care vor alege stabilitatea pentru tara.
 
De partea cealalta, cu doar o seara inainte de motiune, Victor Ponta a spus ca va vota alaturi de parlamentarii PRO Romania la vedere, impotriva Vioricai Dancila si ca sunt sanse reale ca Executivul PSD sa pice.
 
De asemenea, si presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj in seara de dinaintea motiunii. El a spus ca Executivul PSD este unul esuat si trebuie sa plece acasa. Totodata, presedintele a spus ca victoriile liberalilor au inceput in luna mai, odata cu alegerile europarlamentare si trebuie sa continue cu motiunea, dar si cu alegerile locale si parlamentare.

Citeste si: Mesajul presedintelui inainte de motiune: PSD-istilor nu le-a venit mintea la cap, ci eu m-am urcat in capul lor

Cum se va desfasura motiunea?

 
Votul din Parlament este secret si se realizeaza pe baza bilelor albe si negre. 
 
Procedura votului asupra motiunii de cenzura va incepe cu discursuri. Prima care va tine un discurs este Viorica Dancila, urmata de  liderii partidelor parlamentare.  De asemenea, votul final ii apartine tot premierului.
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Cati km mai poti sa mergi cu masina dupa ce ti se aprinde martorul de bord pentru combustibil
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Cati km mai poti sa mergi cu masina dupa ce ti se aprinde martorul de bord pentru combustibil

today19 Mar. 2024
4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro
Companii

4 din 10 bugetari din Romania spun ca merita salarii de cel putin 1.500 de euro

today19 Mar. 2024
Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024
Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e  si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Marea teapa cu masini electrice: la teste s-a aflat ca autonomia reala e si cu o treime mai mica decat cea promisa de producatori

today19 Mar. 2024
In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?
Companii

Ghidul angajatorului. De ce este vitala monitorizarea timpului de lucru al salariatilor?

today19 Mar. 2024
Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency
Comunicate

Primii speakeri anuntati la GPeC SUMMIT 20-21 Mai & start la inscrieri in programul GPeC Proficiency

today19 Mar. 2024
S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara
Economie

S-a dat legea care te poate lasa fara pensie: cine e in pericol sa ramana pe dinafara

today19 Mar. 2024
Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii
Financiar-Bancar

Probleme neasteptate cu e-Factura: ce piedici au mai descoperit patronii

today19 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x