Sa-i boicotam sau nu pe austrieci? - aceasta e intrebarea. Premierul Ciuca: respect decizia cetatenilor care boicoteaza firmele austriece
spatiul schengenboicot austria
Refuzul Austriei de a ne oferi votul sau pentru a putea intra in Spatiul Schengen a declansat un conflict diplomatic intens in jurul nostru, iar pe aceasta tema, liderii nostri politici au emis diferite opinii, unele dintre ele contradictorii.
Cele mai mari discrepante se observa intre cele ale liderilor de pe cele doua esechiere ale politicii romanesti. In timp ce social-democratii incurajeaza populatia sa boicoteze companiile austriece prezente in Romania, in randul liberalilor mesajul pare sa mearga mai degraba catre diplomatie si adoptarea unui comportament mai elegant in raport cu ceea ce ne-a facut Austria, desi ambele tabere spun clar ca decizia a fost nedreapta.
Presedintele Klaus Iohannis tocmai a anuntat ca
statul roman nu va boicota prin institutiile sale companiile austriece si nu crede ca asta e solutia.
"Acest moment, dupa parerea mea, poate fi tratat intr-o singura cheie, cu diplomatie. Orice altceva este exclus. Am auzit in ultimele zile nenumarate opinii, sfaturi si asa mai departe, va spun foarte clar ca nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autoritatilor publice. Nu asa se trateaza astfel de probleme", a spus presedintele.
Nicolae Ciuca: "Decizia pe care o ia fiecare cetatean in parte, este o decizie pe care o respectam"
Premierul Nicolae Ciuca spune insa ca respecta decizia cetatenilor care fac acest lucru si adopta boicotul, fiecare asa cum poate, insa transmite acelasi mesaj ca presedintele cu privire la atitudinea statului roman, subliniind ca nu va exista un boicot oficial.
"Asa cum am mentionat de fiecare data, o situatie dificila pentru noi, pe care am receptionat-o fara sa ne fi asteptat si in continuare consideram ca decizia de a nu fi fost acceptati in Spatiul Schengen a fost o decizie nedreapta fata de demersurile si fata de eforturile care au fost facute de catre cetatenii romani si de catre autoritatile romane.
Ceea ce se intampla referitor la modul in care ne pozitionam fata de autoritatile austriece, o facem pe cale diplomatica si pe relatia oficiala, fara niciun fel de alte aspecte, care sa lase loc de interpretare, iar in ceea ce priveste decizia pe care o ia fiecare cetatean in parte, este o decizie pe care o respectam fara sa avem un comportament, o atitudine de a incuraja, intr-un fel sau altul, pozitionarea fata de o companie sau alta care apartine statului austriac.
Nu exista o regula, o decizie la nivelul companiilor de stat in acest sens. Argumentele noastre si tehnice si logice au fost legate tocmai de aceasta masura prin care au mentionat ca extinderea Spatiului Schengen nu este posibila datorita migratiei si, fiind vorba de un spatiu nesigur, nu sunt de acord cu extinderea, cu aderarea Romaniei si Bulgariei, in schimb, au fost de acord cu aderarea Croatiei.
Este o chestiune si este un subiect pe care l-am discutat personal cu cancelarul austriac. Este un subiect care a fost discutat pe toate liniile de abordare diplomatica si tehnica. In acest moment sunt convins ca si domnul presedinte a prezentat aceleasi date si au fost discutate in consiliu si tocmai de aceea au fost prezentate sustinerea si indignarea totodata fata de decizia pe care Austria a luat-o", a transmis, la randul sau, seful Executivului de la Bucuresti.
Foto: Facebook/Nicolae Ionel Ciuca