Sectia Speciala - Marul Discordiei intre Putere si Opozitie. SS primeste aviz favorabil pentru desfiintare
sectia specialasiijdesfiintarea sectiei specialejustitie
Joi, la dezbaterile din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor pentru
desfiintarea Sectiei Speciale pentru Investigarea Magistratilor, liderii Puterii si Opozitiei au fost protagonistii unui scandal care i-a determinat pe sefii Curtii Supreme si CSM sa iasa din sala.
Liderii partidelor de la putere s-au contrazis cu cei din Opozitie, pe tema desfiintarii Sectiei Speciale, pe care Puterea o considera a fi un instrument politic de control in Justitie pentru PSD.
"Din punctul meu de vedere, au fost doua scopuri: primul a fost controlul politic al urmaririi penale a magistratilor, adica sa se decida in Kisseleff, ca pe timpul doamnei Stanoiu, cine este anchetat si cine beneficiaza de impunitate. Si desigur, redirectionare a unor dosare penale ale unor politicieni in general de la DNA catre aceasta sectie speciala prin simpla implicare a unui magistrat, printr-un denunt, printr-o plangere", a declarat presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Mihai Badea, de la USR.
Citeste si: Sectia de anchetare a magistratilor - un instrument de intimidare a Justitiei?
Social-democratii au devenit vocali in timpul discursului lui Badea, intrerupandu-l si acuzandu-l ca minte si ca face declaratii politice.
"Nu va e rusine?", a intrebat deputatul PSD Nicusor Halici.
Ministrul Justieiei: "Aceasta sectie nu este absolut deloc eficienta, bazele pe care s-a conceput aceasta sectie au fost fundamental gresite"
La fel ca membrii USR, si ministrul Justitiei, Stelian Ion, a pledat pentru desfiintarea Sectiei Speciale, pe care o considera ineficienta si construita pe baze "fundamental gresite".
"O singura structura centrala nu poate face fata si nu poate face anchete cu privire la toate plangerile formulate impotriva magistratilor", a mai spus Ion.
"Varianta cea mai corecta este cea propusa de catre Guvernul Romaniei, este o varianta care tine cont de necesitatile reale", a mai spus ministrul Justitiei.
Desfiintarea Sectiei Speciale a primit aviz favorabil, cu un amendament
In cele din urma, s-a dat aviz favorabil desfiintarii Sectiei Speciale, cu amendamente. Printre ele, vorbim despre un amendament introdus de un deputat al minoritatilor nationale si sustinut de Coalitia de guvernare, care prevede aparitia unui aviz obligatoriu din partea sectiilor CSM pentru trimiterea in judecata a procurorilor si judecatorilor.
Acest amendament a fost, in fapt, numitorul comun la care au ajuns juristii din PNL, USR-PLUS si UDMR si care i-a determinat pe cei din UDRM sa sustina proiectul, care, fara votul minoritatilor, nu ar fi avut sanse sa fie adoptat in Parlament.
Proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei Speciale urmeaza sa fie supus votului grupurilor parlamentare, iar apoi sa fie promulgat de presedinte, daca va fi adoptat de Parlament. Senatul este for decizional pentru desfiintarea SIIJ, Camera Deputatilor fiind prima camera sesizanta.