Starea statului de drept din Romania, pe ordinea de zi la Comisia Europeana: Este inacceptabil ce se intampla la Bucuresti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Starea statului de drept din Romania, pe ordinea de zi la Comisia Europeana: Este inacceptabil ce se intampla la Bucuresti
Starea statului de drept din  Romania, pe ordinea de zi la Comisia Europeana: Este inacceptabil ce se intampla la Bucuresti
de Magda Florea la 03 Apr. 2019
Urmareste-ne pe Google News
stat de dreptarticolul 7comisia europeanalaura codruta kovesieppodnaadina florealegile justitiei

Cele mai importante institutii europene au facut front comun in fata tentativelor Guvernului de la Bucuresti de a sabota candidatura Laurei Codruta Kovesi la sefia Parchetului Uniunii Europene. Executivul Dancila si sectia de investigare a infractiunilor in Justitie fac in continuare presiuni atat in tara, cat si la Bruxelles pentru a o impiedica pe sefa DNA sa ajunga la conducerea EEPPO, institutie care ar putea ancheta si dosarul TelDrum, in care Liviu Dragnea este anchetat pentru frauda a 27,3 milioane de euro din fonduri europene, echivalentul a 124.436 de pensii medii sau pensiile a 10.369 de romani timp de un an, daca luam in considerare datele publicate de catre Ministerul Muncii pe site-ul sau.

Europenii vor sa puna punct presiunilor de la Bucuresti care sfideaza principiile statului de drept, asa ca s-au pus pe treaba, si miercuri, Comisia Europeana discuta situatia statului de drept din Romania.
 
"Comisia Europeana trebuie sa actioneze pentru salvarea statului de drept. Colegiul Comisarilor va discuta maine (miercuri - n.red.) starea statului de drept in Romania", anunta marti Mina Andreeva, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

 
Prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, va prezenta rezultatele discutiilor grupului de experti cu reprezentantii Guvernului roman pe tema MCV, a modificarilor Legilor Justitiei si a masurilor anti-justitie si a efectului acestora asupra statului de drept din Romania.
 
Tot azi, de la ora 16:00, va avea loc sedinta saptamanala de guvern, existand informatii ca Executivul de la Bucuresti ar intentiona sa aprobe ordonanta de modificare a Codurilor Penale, care ar aduce dezincriminarea unor fapte penale grave.
 
Nu mai tarziu de saptamana trecuta, premierul Viorica Dancila i-a promis lui Timmermans ca Guvernul nu va adopta nicio ordonanta care sa modifice Codurile Penale, acesta fiind unul dintre motivele de ingrijorare ale oficialilor europeni.
 
"Comisia Europeana urmareste cu mare ingrijorare evolutiile privind statul de drept in Romania, inclusiv discutiile privind o eventuala ordonanta de urgenta pentru persoanele condamnate definitiv de completurile de 5 judecatori ale ICCJ", a spus, despre acest subiect Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al CE.
 
Comisia a subliniat, la toate nivelurile si in toate ocaziile, ca Romania are nevoie urgenta de reforma in Justitie, iar asta inseamna sa faca pasi inainte, nu inapoi, si sa se abtina de la luarea unor masuri care reduc progresul facut in ultimii ani, a atras atentia Timmermans.
 
Pentru a realiza acest lucru, cel mai bun punct de plecare ramane recomandarea stabilita de Comisia Europeana in raportul din noiembrie 2018 privind mecanismul de cooperare si verificare (MCV), sa inceteze modificarile din Justitie, iar procesul sa fie reluat pe baza unor consultari veritabile si a expertizei oferite de institutiile internationale, au fost recomandarile oficialului european.

Comisia Europeana a constatat ca nu e "de joaca" cu politicienii romani

 
De-a lungul ultimelor luni, oficialii europeni au tot incercat sa clarifice situatia din Romania "cu vorba buna". Au avertizat Guvernul de la Bucuresti sa renunte la intentiile de a modifica Justitia, au comentat acid actiunile de pe plan extern si intern in ceea ce o priveste pe Kovesi si le-au spus clar si raspicat politicienilor romani ca fac pasi inapoi  in comunism si anuleaza progresele inregistrate in justitie.
 
Cum toate aceste semnale de alarma nu au reusit decat sa starneasca interesul presei si sa tina primele pagini ale ziarelor, iar politicienii si-au vazut nestingheriti de ale lor, Comisia a luat in calcul chiar si aplicarea Articolului 7.
 

Ce prevede Articolul 7 din Tratatul UE, "arma nucleara” impotriva statelor membre care incalca valorile Uniunii

 
Articolul 7 din Tratatul UE este procedura cea mai radicala de sanctiuni existenta impotriva unui stat membru. Acest mecanism utilizat pana acum doar in cazul Poloniei este prevazut ca o ultima masura fata de o tara care comite o "incalcare grava" a valorilor UE - printre care asupra statului de drept
 
Articolul 7 poate fi activat de o treime din statele membre, de Parlament sau de Comisie. Consiliul trebuie sa adopte o decizie cu o majoritate de patru cincimi dupa ce a primit consimtamantul Parlamentului, care trebuie dat cu doua treimi din voturile exprimate si majoritatea absoluta a deputatilor.
 
 Articolul  7 poate duce in cele din urma la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, in special, al dreptului sau de vot in Consiliul UE, organism in care cei 28 de membri definitiveaza legislatiile europene.
 
Urmatoarea etapa este articolul 7(2) prin care Comisia sau Consiliul pot stabili o incalcare efectiva, la propunerea a unei treimi din statele membre. Consiliul trebuie sa decida in unanimitate si Parlamentul trebuie sa isi dea acordul. Articolul 7(3) prevede sanctiuni, cum ar fi suspendarea dreptului de vot
 
In comparatie, procedurile de infringement pe care le poate lansa Comisia impotriva unor tari care incalca normele UE, mult mai obisnuite, nu pot duce in ultima instanta decat la sanctiuni financiare impotriva unei tari.
 

Kovesi, anchetata in Romania, dorita ca procuror-sef in Uniunea Europeana


Unul dintre cele mai fierbinti puncte ale disensiunilor dintre Executivul si Parlamentul Romaniei, pe de-o parte, si institutiile europene, pe de alta parte, este Laura Codruta Kovesi.

Demisa din fruntea DNA cu sudoarea fruntii lui Tudorel Toader care probabil a rasuflat usurat cand si-a dus misiunea absurda la bun sfarsit, nimeni nu se astepta ca fosta sefa DNA sa ajunga atat de departe incat sa candideze la conducerea EPPO.

Practic, Guvernul a sarit din lac in put. Daca Kovesi devenise incomoda si de-a dreptul indiscreta cu cercetarile ei prin averile baronilor, acum, de pe noua pozitie catre care se indreapta, ar putea avea mai multa putere, ceea ce, se pare ca sperie pe cine nu trebuie.

Din acest motiv, Kovesi e posibil sa fie supusa presiunii acesteia atat in tara, unde a fost plasata sub control judiciar, cat si in Occident, unde europarlamentarii romani fac tot posibilul s-o discrediteze.

Si incearca atat de tare incat obtin contrariul. Kovesi are acum sustinerea institutiilor de forta ale UE, care incep deja, din cate vedem sa ia atitudine impotriva regimului "inacceptabil" pe care il aplica PSD-ALDE.

Manfred Weber, candidat al Partidului Popular European (PPE) la functia de presedinte al Comisiei Europene, este foarte ingrijorat de vestea ca Laura Codruta Kovesi a fost plasata sub control judiciar.
 
El sustine ca ceea ce se intampla este total inacceptabil si fara precedent intr-o tara care detine presedintia Consiliului UE.
 
"Sunt foarte ingrijorat de relatarile media asupra procedurilor deschise contra Laurei Kovesi. Acest fapt este total inacceptabil in Europa si fara precedent pentru o tara care detine presedintia Consiliului UE.
 
Fac apel la ceilalti membri ai Consiliului sa ia pozitie si catre Comisia Europeana sa garanteze ca procedura de selectie este corecta si independenta. Astept o reactie puternica de la vicepresedintele Frans Timmermans", a declarat Manfred Weber

Urmeaza o alta zi importanta pentru Romania

 
Daca miercuri avem sedinta Comisiei, joi este o alta zi importanta pentru Romania, fiindca pe agenda Parlamentului European se afla votul pentru rezolutia care propune conditionarea fondurilor care ajung in statele membre de respectarea normelor democratice. Mai mult, candidatul PPE pentru conducerea Comisiei Europene, Manfred Weber, propune, in chiar proiectul de candidatura, un nou mecanism de monitorizare si de sanctionare a derapajelor de la domnia legii - un colegiu format din experti, care sa dea Comisiei puterea de a taia banii europeni, acolo unde normele democratice europene nu sunt respectate.
 
Contraargumentul tine, in general, de perceptie: cum sa faca Uniunea Europeana incat sa transmita oamenilor ca nu ei sunt cei pedepsiti, asa cum spun politicienii populisti, ci cei care, odata ajunsi la putere, faulteaza tocmai fundamentele democratice ale statului?
 
Sunt cateva solutii: Manfred Weber, de pilda, propune un mecanism prin care guvernele responsabile sa fie obligate sa acopere ele fondurile europene restrictionate, astfel incat beneficiarii finali - cetatenii - sa nu sufere. E o solutie vulnerabila si ea, pentru ca mizeaza pe o buna-credinta a executivelor, de a nu face rost de bani din noi suprataxari ale populatiei.
 
Acelasi lucru il spune si Frank Engel, care este unul dintre initiatorii principali ai rezolutiei care propune restrictionarea banilor europeni acolo unde guvernele nu respecta procedurile statului de drept: nu e deloc cinic sa le ceri cetatenilor sa isi asume votul pe care il dau si, astfel, si consecintele acestuia.
 
E o strategie sanatoasa pentru Uniunea Europeana lupta la baioneta cu guvernele-problema, de tipul celui al lui Viktor Orban la Budapesta si Liviu Dragnea la Bucuresti? E previzibila retorica politicienilor populisti sau care nu au cale de intors, cum e cazul sefului PSD: Uniunea Europeana ii pedepseste pe unguri/romani.
 
In cazul de la Bucuresti, cel putin, aceasta retorica facila nu are prea multi sorti de izbanda, pentru ca toti liderii europeni au insistat pe diferenta dintre Romania si Guvernul Dancila/Dragnea.
 
Mai mult chiar, cu totii au remarcat discrepanta imensa intre romani - cetateni pro-europeni, atasati de valori democratice - si politicienii Puterii, gata sa scoata la mezat apartenenta europeana, daca altfel nu isi pot salva puterea, libertatea, banii.
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024
Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri
Economie

Ce beneficii primesc angajatii din privat inainte de Paste: 7 din 10 firme ofera cadouri

today23 Apr. 2024
4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei
Life Style

4 trucuri de care sa tii cont in 2024 la renovarea bucatariei

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie...

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari
Companii

Locuri de munca platite cu peste 2.500 - 3.000 de euro net in Romania: in ce judete se fac angajari

today23 Apr. 2024
Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?
Companii

Ghidul angajatorului. Cum dovediti ca un salariat este incompetent?

today23 Apr. 2024
3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor
Economie

3 motive pentru care firmele ar trebui sa mareasca an de an salariile angajatilor

today23 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x