Un business cu o margine de profit de 100% - vanzarea de indulgente. De la Biserica Catolica la Donald Trump
Cu veacuri in urma, Biserica Catolica obisnuia sa vanda asa-zisele "indulgente" celor care pacatuiau in fata lui Dumnezeu sau savarseau faradelegi "civile". Pacatosul sau infractorul platea o suma de bani si obtinea, in schimb, iertarea. Pentru Biserica, aceasta practica era un business cu o margine de profit de 100%, iar pentru pacatos/infractor era o modalitate de a scapa de consecintele faptelor sale.
Ce legatura este intre vanzarea de indulgente si ultimele zile ale mandatului lui Donald Trump?
Pana astazi, 20 ianuarie, in jurul orei 18.30, ora Romaniei, Donald Trump este presedintele in functie al Statelor Unite. Si, in aceasta calitate, beneficiaza de toate drepturile si prerogativele functiei. Poate, inclusiv, sa semneze decrete de gratiere.
Conform unui comunicat recent al Casei Albe, in ultima sa zi de mandat, Donald Trump a semnat 70 de decrete de gratiere si inca 72 de comutare a pedepsei.
Printre cei gratiati se numara un fost colaborator apropiat condamnat pentru deturnare de fonduri, un rapper condamnat pentru posesie ilegala de arme si un fost primar al Detroitului, care avea de ispasit 28 de ani de inchisoare pentru coruptie, si fostul director al primei sale campanii prezidentiale, condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare pentru frauda fiscala.
Se pare, insa, ca gratia prezidentiala a avut un pret.
Pornind de la dezvaluirile unui asociat al lui Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Trump, care s-a confesat unui fost ofiter CIA, cotidianul New York Times a publicat un dosar care sugereaza ca pretul unei gratieri a fost de 2 milioane de dolari. Ca pe vremea indulgentelor acordate de Biserica Catolica.
Adica tot un business cu o margine de profit de 100% in favoarea fostului presedinte american.
John Kiriakou, fost agent CIA, avea de ispasit o pedeapsa de 30 de luni de inchisoare si, dupa pronuntarea condamnarii, a cautat sa ia legatura cu persoane din anturajul apropiat al lui Trump, pentru a evita executarea pedepsei care l-ar fi privat si de dreptul la pensie.
In cadrul unei astfel de intalniri, la care au participat Rudy Giuliani si mai multi asociati de-ai sai, lui Kiriakou i s-ar fi spus, de-a dreptul, ca favoarea pe care o cere are sa-l coste 2 milioane de dolari.
Kiriakou, care fusese condamnat fiindca facuse public numele unui coleg care apela la tortura in timpul interogatoriilor, a declarat pentru The New York Times ca a declinat propunerea, din doua motive: unul a fost acela ca nu dispune de suma ceruta si al doilea, logic, ca ar fi fost stupid din partea lui, chiar daca ar fi avut 2 milioane de dolari, sa-i plateasca pentru a avea acces la o pensie de 700.000 de dolari.
Conform dosarului publicat de cotidianul american, nu doar Giuliani s-ar fi ocupat de "vanzarea" de decrete de gratiere, dar si alte persoane apropiate de Donald Trump, printre care John Dowd, fostul sau avocat, si consiliera sa din perioada primei campanii prezidentiale, Karen Giorno.
Ironic este faptul ca, de maine, cand mandatul sau se va fi incheiat, Trump ar putea incapea pe mana procurorilor, pentru un lung sir de matrapazlacuri fiscale si financiare.
Daca va fi gasit vinovat si va fi condamnat, Trump ar ajunge in situatia de a-i cere clementa marelui sau dusman, Joe Biden, care tocmai ce l-a invins in alegeri.
Trump are destui bani pentru a-si cumpara "indulgenta" noului presedinte, dar problema este ca (inca) nu stim daca acesta va practica, si el, acest "business".
Sursa foto: pexels.com