Avertisment fara precedent: pregatiti-va de cea mai grea iarna a ultimelor generatii
iarna greaiarna 2022criza energetica
Perspectivele sezonului rece care ne bate la usa sunt dintre cele mai sumbre. Nu o spunem noi, ci voci avizate de la cel mai inalt nivel al Uniunii Europene. De exemplu, Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Economie.
Oficialul vorbeste despre faptul ca avem la orizont poate cea mai grea iarna pe care au trait-o ultimele generatii! Trebuie sa ne pregatim pentru ea, caci nu ne va fi deloc usor. De notat ca oficialul Uniunii Europene se refera, concret, la acutizarea crizei energetice care ar putea atinge apogeul odata ce temperaturile din termometre vor incepe sa scada.
Prezent miercuri in cadrul unei conferinte organizata de centrul de reflexie Bruegel la Bruxelles, comisarul a lansat avertismentul dur catre europeni: semnele nu sunt deloc bune, iar ceea ce se contureaza pentru sezonul rece starneste mari ingrijorari!
"Mai multe semnale de alarma afiseaza culoarea rosie. Preturile la energie au atins noi recorduri, inflatia a continuat sa creasca si increderea in economie se deterioreaza. Iar razboiul declansat de Rusia continua", a punctat el.
Comisarul a continuat discursul, subliniind ca "perspectivele economice depind in mod esential de evolutia pietelor de energie, ele se vor degrada semnificativ comparativ cu scenariul nostru de baza in cazul unei intreruperi complete a aprovizionarii cu gaze naturale rusesti".
O umbra de speranta
Totusi, oficialul a mai gasit putere sa "arunce" si o umbra de speranta in cadrul declaratiilor sale, spunand ca, totusi, in pofida tuturor celor prezentate anterior, "nu este totul atat de sumbru". Motivul? Se pare ca am putea fi oarecum salvati de faptul ca in prima parte a acestui an economia europeana a reusit performanta notabila de a inregistra cifre peste asteptarile analistilor. Se pare ca economia noastra e mai rezistenta decat am crede si s-ar putea sa isi mentina rezilienta chiar si peste asteptarile pe care ni le conturam acum.
Pe de alta parte, mai avem un avantaj, spune comisarul. E vorba despre
piata muncii la nivel european, pe care o catalogheaza drept "performanta".
"Gradul de ocupare in UE a continuat sa creasca in al doilea trimestru (cu un avans de 0,4%). Rata somajului a continuat sa scada si in luna iulie a atins un minim istoric de 6%.
Perturbarile de pe lanturile de aprovizionare se atenueaza, gradul de congestionare a porturilor din SUA si China s-a diminuat in mod considerabil. Aceste evolutii vor contribui la reducerea presiunilor inflationiste, astfel incat este posibil ca inflatia sa fi atins deja varful".
Foto: freepik.com/manager.ro