Piata muncii duduie, desi inflatia e la cote mari: creste spectaculos costul orar al fortei de munca
piata munciiforta de munca
Uneori, vestile bune din economie sunt vesti proaste pentru pietele financiare. Acesta a fost si cazul ultimelor date privind forta de munca din SUA. In conditiile in care Fed este hotarat sa reduca inflatia, ultima crestere marginala a somajului inseamna continuarea majorarii dobanzilor.
In Europa, situatia este diferita, cu o inflatie influentata in principal de preturile energiei si un somaj in scadere, inclusiv in Romania. Ultimele date au aratat o scadere a somajului cu 0,2% in iulie, dar o crestere spectaculoasa a costului orar al fortei de munca.
In Statele Unite, datele ultimului raport privind locurile de munca din alte industrii decat agricultura nu au aratat modificarile necesare pentru ca Fed sa schimbe actuala politica de majorare a ratelor dobanzilor. Cu toate acestea, rata somajului a crescut la 3,7%, marcand prima crestere din ultimele sase luni. Numarul de salariati a crescut cu 315.000 luna trecuta, aducand si o crestere a ratei de participare la forta de munca, care a ajuns acum la doar un procent sub nivelurile de dinainte de pandemie. Dar cifrele par inca prea mari in contextul inflatiei ridicate. Un alt indicator urmarit indeaproape de Fed este salariul pe ora. In august, castigul mediu orar pentru toti angajatii din sectorul privat neagricol a crescut cu 0,3%, pana la 32,36 dolari. In ultimele 12 luni, castigul mediu orar a crescut cu 5,2%.
Cele mai recente date privind forta de munca din Romania prezinta o imagine diferita de cea de peste ocean. In iulie, rata somajului a fost de 5,2%, in scadere de la 5,4% in iunie. Potrivit INS, avem o rata foarte mare a somajului in randul tinerilor, 22,8%. Dar cea mai spectaculoasa crestere a fost la nivelul costului orar al fortei de munca. In trimestrul al doilea, comparativ cu primul trimestru al acestui an, acesta a crescut cu peste 8%.
Dar nu in toate industriile a crescut la fel. Cele mai mari cresteri au fost in sectoarele energetice, 23,79%, urmate de industria extractiva cu 19,76%, educatie cu 19,67% si industria financiara cu 16,92%. La celalalt capat al spectrului se afla sanatatea si asistenta sociala, cu o crestere de doar 2,78%. Astfel, avem o crestere a costurilor cu salariatii de la an la an de peste 11%, inca sub rata inflatiei care se apropie de 15%.
Piata fortei de munca din Europa este diferita de cea din Statele Unite. Desi la nivelul UE rata somajului este similara - 6% - exista tari care se apropie de 3%, precum Ungaria, Olanda, Cehia, dar si tari care se situeaza la 12%, precum Spania si Grecia. In luna august incepem sa vedem o crestere a somajului cu 0,1% in Germania si Irlanda si cu 0,3% in Austria. Dar aceasta este inca departe de nivelurile necesare pentru a afecta cererea.
Cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat arata ca inflatia in crestere este principala preocupare a investitorilor atat in SUA, cat si in Europa. Daca defalcam inflatia in functie de principalii sai factori determinanti, observam ca, in SUA, 30% din cresterea inflatiei se datoreaza cererii, 42% se datoreaza ofertei si 33% se datoreaza cresterii preturilor la energie.
Prin urmare, politica Fed, care incearca sa limiteze consumul si sa faca banii mai greu de obtinut, are nevoie de ceva timp pentru a actiona.
Dar acelasi grafic pentru Europa arata ca procentele sunt diferite. Influenta energiei in cresterea inflatiei este de 47%, iar cea a cererii este de doar 15%, ceea ce face lucrurile si mai dificile pentru bancile centrale. BCE si-a inceput politica de crestere a ratei dobanzii abia in iulie, dar cel mai probabil va continua saptamana aceasta cu o noua majorare, pe care pietele o estimeaza la 0,75%. Cu toate acestea, presiunile inflationiste continua pe piata furnizarii de energie, iar acestea sunt mai greu de solutionat.
Explicatiile ne-au fost oferite de analistul eToro, Bogdan Maioreanu.
Foto: freepik.com