Cine sunt romanii care vor plati de 3 ori CASS pentru veniturile din 2024. E haos cu taxele si impozitele
cassplata cass
Taxele noastre de toate zilele ... si noptile! Cele mai recente modificari fiscale nu doar ca ne-au surprins prin lipsa de predictibilitate care ni le-a adus drept plocon in fata, ci si prin faptul ca sunt haotice si in unele cazuri duc la situatii halucinante.
De exemplu, din cauza prevederilor Legii 296/2023, unii romani vor fi nevoiti sa plateasca de 3 ori contributia obligatorie la asigurarile de sanatate (CASS).
Conform unei analize
Hotnews.ro, exista romani ce vor fi usurati de sume importante de bani pentru plata CASS din cauza noilor modificari fiscale.
CASS, o corvoada romani ... dar mai ales pentru unii
Iata exemplul dat de colegii nostri:
"Sa presupunem ca o persoana este salariata, are si un PFA (de unde mai castiga unele venituri dintr-un hobby: poate repara masini, este instructor de fitness, face mici bijuterii etc.) si detine actiuni pe bursa (ori este partener intr-o firma), depozite bancare sau chirii care ii aduc venituri:
1. Ca salariat plateste CASS
2. Ca PFA daca depaseste 6 salarii va plati CASS la cat castiga (din 2025 pentru veniturile din 2024) pana la plafonul de 60 de salarii.
3. La dividende va plati separat plafonat la 6, 12 sau 24 de salarii"
Ne intrebam daca platind acesti bani omul in cauza va beneficia de 3 salvari deodata cand va suna la 112, daca i se vor rezerva 3 paturi in spital la internare sau daca va dispune de cate 3 medici la capul sau, cand va fi bolnav.
In cel mai bun caz i se va repeta de 3 ori ce are de cumparat de la farmacia din colt, pentru ca spitalul nu dispune nici macar de hartie igienica la toalete.
Oare calitatea serviciilor din sanatate va fi de 3 ori mai buna pentru acesti oameni si, pana la urma, pentru fiecare cetatean care vrand sau nu, e obligat sa sustina cu bani frumosi din salariile mizere un sistem aflat in moarte clinica.
O lista scurta cu unele modificari fiscale de care romanii trebuie sa tina cont in acest an:
Pentru microintreprinderi cotele de impozitare ajung la 1% in cazul in care vorbim despre venituri de pana la 60.000 euro inclusiv si nu au activitati pentru anumite coduri CAEN (in principal tehnologia informatiei, Horeca, activitati medicale) si de 3% pentru celelalte.
De la 1 iulie 2024, veniturile constatate de fisc ca avand sursa neidentificata vor fi impozitate cu 70% fata de 16% in prezent.
Avem TVA majorat de la 9% la 19% pentru livrarea de bere fara alcool si alimente cu zahar adaugat cu exceptia cozonacului si a biscuitilor.
Persoanele fizice care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator vor fi scutite de la plata impozitului pe venit, dar numai pentru veniturile realizate in baza unui singur contract individual de munca si pentru veniturile brute lunare de pana la 10.000 lei, inclusiv. Suplimentar, persoanele fizice pot opta pentru plata contributiei datorate la fondul de pensii administrat privat. Aplicarea facilitatilor fiscale se limiteaza pana la data de 31 decembrie 2028.
Freelancerii care obtin venituri din activitati independente, determinate in sistem real, nu mai pot avea cheltuieli de sponsorizare care sa fie deductibile. De asemenea, acestia isi pot deconta cheltuielile cu abonamentele de sport in limita a 100 de euro pe an (fata de 400 de euro/an, cat era inainte).
Foto: unsplash.com