Continua scumpirile la alimente: produsul iubit de romani care isi va dubla pretul in curand
scumpiricarne de porcscumpiri alimentefermieri
Din nefericire pentru bugetele romanilor, scumpirile din industria alimentara isi continua ritmul din ultimele luni.
Unele alimente vor inregistra cresteri cu adevarat spectaculoase. Este si cazul carnii de porc, ne avertizeaza cei din industrie! Pretul unui kilogram de carne de porc ar putea sa coste dublu in viitorul apropiat!
Pe fermierii romani apasa poveri financiare grele in ultimele luni, iar acestea se vor resimti in buzunarul consumatorului final
Fermele noastre se confrunta, la fel ca restul populatiei, cu scumpiri la facturi, dar si la furaje! Pe de alta parte, si pesta porcina africana, care continua sa faca ragavii, isi spune cuvantul si impulsioneaza la randul ei cresterile de pret!
De altfel, Romania importa cea mai mare parte a carnii de porc!
"Principala cauza sigur ca este cresterea preturilor furajelor, dar nu mai putin cresterea pretului la energia electrica si la gazul metan care se foloseste in agricultura, mai ales acolo unde avem industrializare, pentru ca abatorizare, fabrica de lapte, paine, nu se pot face fara gaz. Pretul porumbului a crescut la 1,5 - 1,6 lei, dar nu este la cel mai inalt nivel la care ar urma sa fie", explica unul dintre cei mai mari fermieri din Romania, Dimitrie Musca, pentru
Profit.ro.
Pretul exorbitant pe care-l vom plati pentru un kilogram de carne de porc
"Pretul carnii de porc se va dubla" si "se va ajunge ca un cotlet sau ceafa sa fie 40 lei kilogramul, unde era 20 - 22 de lei", a mai precizat acesta.
Carnea de porc este unul dintre alimentele pe care romanii le consuma constant, iar aceasta scumpire vine intr-un moment cat se poate de nepotrivit, inaintea sezonului rece, cand fiecare roman isi doreste sa aiba pe masa preparate din carne de porc, mai ales de Sarbatori.
De ce ne confruntam cu preturi atat de mari? Conform explicatiilor proaspat oferite de un oficial din cadrul BNR, inflatia are drept cauza principala criza energetica: ""Dupa mai bine de un deceniu, inflatia redevine, pe buna dreptate, principala preocupare a romanilor. Discutiile sunt ample, si nu putine. Insa nu poate exista o discutie serioasa despre nivelul actual ridicat al inflatiei fara a vorbi despre pietele de energie. Eu o spun clar si raspicat: socul inflationist vine din socul pietelor de energie.
BNR a analizat atent cifrele: peste jumatate din cresterea ratei inflatiei in Romania provine din preturile mari ale energiei. Impact direct si indirect. Fundalul de politici monetare si fiscale prea stimulative in pandemie, pe care a aparut acest soc, alaturi de problemele din lanturile de aprovizionare si razboiul, au favorizat desigur transmisia rapida a preturilor mari la energie in restul preturilor, in principal in cele ale alimentelor, dar nu numai.
De aceea aproape toate bancile centrale din lume intaresc politicile monetare. Insa, asa cum in viata banii nu sunt raspunsul la toate problemele, la fel nici politica monetara nu cred ca este raspunsul la orice problema a societatii. Inca nu am primit o explicatie concreta cum prin nivelul dobanzilor putem rezolva blocajul din lanturile de aprovizionare, criza energetica sau criza microcipurilor", a explicat Cristian Popa, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Foto: freepik.com