Dosarul a stat trei ani in Camera Preliminara, fiind trimis in judecata in iunie 2017.
In acest dosar, 13 persoane, printre care si Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu, Mugurel Florescu, Miron Cozma, Adrian Sarbu si Cazimir Ionescu, sunt acuzate de procurori in acest dosar de infractiuni contra umanitatii, fapte pedepsite cu inchisoare pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani.
Potrivit procurorilor militari, in zilele de 11 si 12 iunie 1990, autoritatile statului au hotarat sa declanseze un atac violent impotriva manifestantilor aflati in Piata Universitatii din Bucuresti, care militau in special pentru adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara. Procurorii sustin ca manifestantii nu erau violenti. Acestia isi exprimau, in mod pasnic, opiniile politice in contradictie cu cele ale majoritatii care forma puterea politica la acel moment.
In acest atac au fost implicate, in mod nelegal, forte ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, SRI, precum si peste 10.000 de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.
Atacul a fost pus in practica in dimineata zilei de 13 iunie 1990, avand urmatoarele consecinte: moartea prin impuscare a 4 persoane, vatamarea integritatii fizice sau psihice a unui numar total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui numar total de 1.250 de persoane.
In cadrul acestei actiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate si transportate la o unitate militara a Ministerului de Interne din localitatea Magurele, unde au fost retinute pana in dupa-amiaza aceleiasi zile, cand au fost lasate sa plece, dupa o cercetare sumara.
Conform hotararii luate de presedintele CPUN, prim-ministrul, viceprim-ministrul, conducatori ai institutiilor de forta, precum si de persoane din conducerea FSN, in Piata Universitatii au fost adusi muncitori de la Intreprinderea de Masini Grele Bucuresti, coordonati de directorul acesteia. Muncitorii s-au manifestat violent, agresand fizic persoanele intalnite in zona Institutului de Arhitectura, dupa care au ocupat Piata Universitatii impreuna cu fortele de ordine, pentru a impiedica revenirea manifestantilor.
Actiunile intreprinse de autoritatile statului au generat o riposta violenta din partea opozantilor, astfel ca au fost incendiate sediile Politiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Romane si SRI.
Procurorii mai arata ca fortele de ordine au facut uz de arma cu munitie de razboi, in aceste imprejurari fiind impuscate mortal 4 persoane, iar alte 3 fiind ranite, de asemenea, prin impuscare.
In noaptea de 14 spre 15 iunie 1990, a fost petrecuta, de catre minerii adusiin Bucuresti, la Sala Polivalenta, la Pavilionul Expozitional din Piata Scanteii, precum si sub cerul liber, pe spatiul verde din Piata Victoriei . Spatiile de cazare aufost asigurate, prin grija persoanelor cu functii de conducere in F.S.N. , iar hrana le- a fost asigurata prin grija conducerii centrale a F.S.N., in special a lui Bogdan Niculescu Duvaz, Bebe Ivanovici si altii, de catre sindicatele din componentaConfederatiei Nationale a Sindicatelor Libere Independente si Ministerul Apararii Nationale. Li s-a pus la dispozitia minerilor hrana, atat calda, cat si rece, in special, preparate din carne, precum si apa plata si minerala, sucuri, in cantitati mai mult decat indestulatoare.
''Pe toata perioada in care minerii, muncitori si alte categorii de persoane, care s- au aflat la Bucuresti, la chemarea puterii politice si -au primit, in totalitate, drepturile salariale de la locurile de munca, drepturi ce le - au fost achitate de catre Statul Roman'', mai arata procurorii.
Represiunea autoritatilor a continuat in zilele de 14 si 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfasurat impreuna cu minerii si muncitorii din mai multe judete ale tarii, care devenisera o adevarata forta de ordine, paralela cu cele recunoscute si organizate potrivit legii.
In acest context, minerii adusi in Bucuresti au devastat sediile partidelor politice nou infiintate sau reinfiintate dupa Revolutia din decembrie 1989 si care se aflau in opozitie. De asemenea, au agresat locuitori ai Bucurestiului si alte persoane avand legatura cu manifestatiile din Piata Universitatii, imaginile cu actele de violenta comise de mineri pe strazile orasului fiind mediatizate in intreaga lume.