Economistii se impart in doua tabere: unii spun ca vine criza, altii sunt mai optimisti
economistipreviziuni economicerecesiune
E dificil sa tragi o concluzie coerenta privind previziunile economice ale specialistilor, data fiind diferenta discrepanta de opinii intre cei optimisti si vocile care anunta dezastrul.
Conform unei analize a specialistului Claudiu Cazacu, XTB Romania, separarea intre optimistii care vad evitarea recesiunii in SUA si tabara opusa devine mai pronuntata. Inflatia in scadere si posibilitatea unui varf al dobanzilor ii incurajeaza pe cei dintai. Pe de alta parte, persistenta inflatiei la cote peste cele obisnuite in deceniul anterior, consumarea rezervelor de cash si restrangerea disponibilitatii creditului ii pun in garda pe ceilalti. In Romania, politicile fiscale sunt determinante pentru cum va arata economia incepand din toamna.
Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB Romania, socul furnizat de agentia de rating Fitch prin coborarea ratingului suveran al SUA s-a dovedit a fi unul minor. Dar aceasta penalizare a continuat cu decizia Moody's prin care zece banci americane si-au vazut calificativele ajustate. Alte institutii financiare, chiar mai cunoscute, printre care State Street sau US Bancorp, sunt trecute pe lista de observatie. Prin urmare, in sesiunea de marti, bursele au reactionat printr-o scadere de 0,4% pentru S&P500 si de 0,8% pentru Nasdaq 100.
”In estimarea noastra, partida e inca in desfasurare, cu surprize pozitive dinspre datele pentru trimestrul in curs, dar cu o posibila franare mai aspra decat anticipeaza, in medie, pietele in trimestrele urmatoare. Totodata, spectrul recesiunii inca persista”, subliniaza analistul.
In zona Euro, BCE a dus dobanzile la varful istoric (3,75% la depozite, 4,25% rata principala de refinantare) si a preferat sa pastreze optiunile deschise. In economia reala, Germania abia a reusit sa evite o noua scadere in trimestrul al doilea, iar Franta a surprins cu o crestere de 0,5%, sustinuta de exporturi. Spania a beneficiat de o cerere externa ridicata, inclusiv dinspre turistii nerabdatori, sositi mai devreme, si a postat un salt de 0,4%. Motorul german a cedat primul loc celui franco-spaniol, propulsand PIB-ul cu 0,3% intre aprilie si iunie, peste asteptarile de 0,2%, fata de trimestrul intai.
Prea multe semnale mixte pentru relaxare
Inflatia este in scadere, ajungand la 5,3%, jumatate din varful din octombrie anul trecut, iar trendul ar putea continua, insa BCE nu are libertatea de a opera curand taieri de dobanda. Un barometru al asteptarilor de inflatie pe termen lung (peste 5 ani, pentru o perioada de inca 5 ani) a ajuns la 2,66%, cel mai inalt nivel de dupa 2010.
”Daca pana acum profitabilitatea companiilor s-a mentinut ridicata, povara inflatiei se vede totusi in erodarea puterii de cumparare, salariile incepand sa fie sub presiune. Depasirea inertiei impune o abordare cel putin de expectativa din partea BCE, insa noi majorari de dobanzi nu sunt de neimaginat”, precizeaza Claudiu Cazacu.
Nevoile de finantare in sectorul public au fost aduse in prim-plan de surpriza din Italia: taxarea suplimentara a bancilor ar putea aduce miliarde de euuro la bugetul tarii. Insa masura da fiori actionarilor care inteleg ca multiplii de evaluare trebuie ajustati si ca riscul repetarii masurilor in Italia sau in alte tari a crescut.
In plus, pretul petrolului Brent se mentine in zona de varf a acestui an, in conditiile in care ne indreptam spre un nou sezon rece, desi pare greu de imaginat privind la termometru acum. Astfel, persista riscuri in privinta pretului energiei si gazelor naturale, desi pietele se arata in prezent relaxate cu nivelul stocurilor. Aceasta in conditiile in care industria deja se afla in zona de contractie.
Exporturile Chinei au scazut, in medie, cu 14,5% in iulie, dar cele spre SUA s-au contractat cu 23,1%, iar cele spre UE - cu 20,6%. Potrivit consultantului XTB Romania, daca segmentul de servicii nu ar fi preluat sarcina sustinerii economiei, am fi inregistrat probabil deja o contractie in Europa.
Toamna poate aduce provocari noi in Romania
In Romania, BNR a mentinut rata de dobanda la 7%, mentionand trendul de scadere a inflatiei, dar avertizand, in acelasi timp, asupra riscurilor si incertitudinii politicilor fiscale. ”Toamna ar putea aduce o crestere modesta a economiei. Dar, la revenirea din vacante, pot aparea semnale precum incetinirea sectorului de constructii si perioade grele pentru industrie in tari europene cu relatii comerciale stranse cu Romania”, subliniaza Claudiu Cazacu.
In partea plina a paharului regasim o reducere usoara a deficitului comercial si un cost al energiei care a ramas scazut. Beneficiile sale sunt limitate, insa, de incertitudinea privind cererea viitoare si stabilitatea preturilor la energie inaintea unui nou sezon rece. Astfel, se poate anticipa o anumita retinere in industrie, in perioada urmatoare.
Potrivit consultantului XTB Romania, o politica bugetara mai stransa si majorarea fiscalitatii ar urma sa restranga suplimentar spatiul de expansiune al economiei, in timp ce politica monetara are sanse de a deveni mai relaxata, mai degraba, anul viitor. Astfel, toamna si iarna ar putea insemna noi provocari pentru mediul economic local, in ton cu cel european, in cautarea unor noi echilibre pe piete diferite: a bunurilor de larg consum, a muncii, bursiera, imobiliara.
Foto: unsplash.com