BNR a stabilit data cand se ieftinesc ratele la banci: De-abia din acel moment putem sa micsoram dobanzile
dobanzi bancaredobanda politica monetarabnrinflatierate la banca
In ultimele luni, romanii datori la banci, care au de rambursat credite cu dobanda variabila, traverseaza o perioada de criza, pe fondul exploziei dobanzilor.
Amintim ca BNR a fost nevoita sa majoreze dobanda de politica monetara pana la pragul de 7%, in eforturile sale disperate de a lupta cu inflatia agresiva.
Pe 7 august, in cea mai recenta decizie pe aceasta tema, BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 7,00 la suta pe an; mentinerea ratei dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8,00 la suta pe an si a ratei dobanzii la facilitatea de depozit la 6,00 la suta pe an, precum si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Practic, dobanzile sunt blocate, tinute in frau la un nivel ridicat, dar vestea buna e ca nu au mai crescut si, din fericire, au sanse mici sa o mai faca si pe viitor.
Evolutia inflatiei este incurajatoare in acest sens, iar BNR o spune transant: dobanzile vor scadea atunci cand inflatia ne va permite.
Deci politica monetara nu poate fi scapata din frau, existand riscul ca, daca se relaxeaza masurile, sa ne confruntam cu noi valuri de scumpiri.
Dobanzile depind de inflatie, iar vestile sunt bune
Acestea fiind spuse, “vom cobori dobanzile in masura in care vedem ca inflatia vine in mod clar in jos sub rata de politica monetara” - a punctat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
Din fericire, calculele BNR arata ca inflatia se va tempera. "Rata anuala a inflatiei a coborat in iunie la 10,25 la suta – in linie cu previziunile –, de la 10,64 la suta in luna mai, pe fondul accentuarii declinului in termeni anuali al pretului combustibililor si al decelerarii cresterii preturilor alimentelor procesate.
Pe ansamblul trimestrului II 2023, rata anuala a inflatiei si-a accelerat astfel considerabil descresterea, asa cum s-a anticipat, reducandu-se cu 4,28 puncte procentuale (de la 14,53 la suta in martie). Scaderea a fost antrenata si in acest interval in principal de dinamicile preturilor energiei si combustibililor, care si-au accentuat trendul descendent, sub impactul efectelor de baza, al evolutiei cotatiei titeiului si al schemelor de plafonare a preturilor la electricitate si gaze naturale.
In acelasi timp, rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a continuat sa se reduca gradual, ajungand la 13,5 la suta iunie, de la 14,6 la suta in martie, pe fondul intensificarii efectelor de baza dezinflationiste, al descresterii cotatiilor marfurilor, prioritar agroalimentare, si al ajustarii descendente a anticipatiilor inflationiste pe termen scurt. Actiunea acestora a devansat influentele de sens opus ce au continuat sa vina din transferarea treptata asupra preturilor de consum a costurilor crescute ale firmelor, inclusiv salariale, si din conservarea marjelor de profit, in contextul cererii de consum inca solide, precum si din scumpirea unor bunuri importate.
Rata anuala a inflatiei calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC – indicator al inflatiei pentru statele membre UE) a scazut la 9,3 la suta in iunie, de la 12,1 la suta in martie 2023. Totodata, rata medie anuala a inflatiei IPC si cea calculata pe baza IAPC s?au redus in iunie la 14,2 la suta si la 12,5 la suta, de la 15,3 la suta, respectiv 13,2 la suta, in martie, ramanand inferioare celor prevalente in regiune si in tarile baltice.
Prognoza actualizata reconfirma perspectiva continuarii scaderii ratei anuale a inflatiei in urmatorii doi ani, pe o traiectorie ceva mai ridicata decat cea previzionata anterior doar pe segmentul de mijloc al orizontului prognozei. Potrivit acesteia, rata anuala a inflatiei va cobori la nivelul de o cifra in debutul trimestrului III 2023 si in proximitatea intervalului tintei la finele orizontului proiectiei", a transmis institutia.
Foto: unsplash.com