Godacul romanesc a primit pasaport UE
export carne de porcroatistabaraansvaefective porci
Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat, in unanimitate, decizia care permite Romaniei sa exporte, incepand cu 1 ianuarie 2012, carne de porc in UE.
Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti au fost interzise pe piata Uniunii Europene din anul 2003, intrucat Romania folosea vaccinarea porcilor pentru eradicarea pestei porcine clasice.
In 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca, pana la 31 decembrie 2009, interdictia impusa firmelor romanesti, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control.
Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis, reluarea exporturilor de carne de porc pe piata comunitara va aduce un beneficiu nu numai fermelor, ci si crescatorilor de porci din Romania.
Ridicarea interdictiei de export ar putea aduce, in primul an, venituri intre 600 de milioane si un miliard de euro. Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, crede ca tara noastra va ajunge la exporturi anuale de carne de porc de cateva zeci de mii de tone.
Romania are un efectiv de peste 4,596 milioane de porci, din care 1,4 milioane sunt crescuti in fermele mari.