Incasarile ANAF la bugetul de stat au crescut, dar nu conform planului de bataie
colectari anaffiscanaf
Fiscul a adus mai multi bani la buget, insa nu si-a indeplinit tinta de incasari.
Concret, in lunile ianuarie, februarie si martie 2023
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a adus la bugetul consolidat al Romaniei aproximativ 83,535 miliarde lei. Suma este cu 7% peste nivelul de incasari al aceleiasi perioade din 2022, insa nu atinge asteptarile ANAF. Fiscul isi stabilise in programul de incasari aferent primului trimestru din 2023 cu 2,981 miliarde lei mai mult decat a reusit sa colecteze. Cu alte cuvinte, s-a reusit atingerea a 96,6% din programul stabilit.
O buna parte din incasari au ca sursa TVA-ul. Vorbim despre 22,63 miliarde lei incasati in primele 3 luni ale anului curent, ceea ce reprezinta o crestere cu 12,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
De altfel, rambursarile de TVA s-au ridicat in 2023 la valoarea de 5,314 miliarde lei, fata de cele 4,532 miliarde lei de la inceputul lui 2022.
"Pe fondul constatarilor si al unei reduceri a incasarilor de venituri ale statului, este evident - si cred ca asta nu are de ce sa deranjeze pe nimeni - ca si statul roman trebuie sa faca o ajustare de cheltuieli bugetare, mai ales in zona cheltuielilor ne-esentiale. Drept pentru care, colegii de la Finante vor face o analiza, intr-o perioada foarte scurta de timp, pentru ajustarea cu 20 de miliarde a cheltuielilor pe bugetul general consolidat al statului. Unora li se pare mult, altora li se pare... Nu stiu, eu vreau sa va spun ca este o ajustare primara. Cred ca exista multe locuri in care - nu as vrea sa o numesc neaparat risipa, dar in care o consolidare fiscala sa mearga si pe zona de cheltuieli bugetare.
Noi, la nivelul coalitiei si la nivelul Guvernului, facem analize periodice - cel mai tarziu trimestrial - asupra modului in care elementele de stabilitate financiara, modul de executie bugetara se petrece, modul in care se realizeaza incasarile statului, disfunctiile care apar in anumite coordonate pe care le avem in ceea ce priveste stabilitatea macroeconomica si elementele de conduita a politicii fiscal-bugetare. La sedinta de ieri a coalitiei am avut o astfel de prezentare, pentru ca este un final de trimestru.
Este evident ca trebuie sa ai, din punctul meu de vedere, o abordare responsabila, asa se intampla in orice guvern responsabil, in sensul in care prezinti care este situatia si ajustezi, adaptezi politicile pe care un guvern le are, astfel incat tintele pe care ti le-ai asumat la inceput de an, tinand cont de ceea ce apare pe parcursul executiei, sa le pastrezi ca fiind obiective de atins si sa iei masurile necesare de ajustare in interiorul lor", a precizat ministrul Finantelor, Adrian Caciu.
Foto: manager.ro