Klaus Iohannis, in mijlocul scandalului numirii noilor sefi la PG, DNA si DIICOT. Presedintele a trecut peste CSM

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Klaus Iohannis, in mijlocul scandalului numirii noilor sefi la PG, DNA si DIICOT. Presedintele a trecut peste CSM
Klaus Iohannis, in mijlocul scandalului numirii noilor sefi la PG, DNA si DIICOT. Presedintele a trecut peste CSM
de Magda Florea la 21 Feb. 2020
Urmareste-ne pe Google News
parchetul generaldnadiicotcatalin predoiuministerul justitieicatalin predoiuklaus iohannisinitiativa pentru justitiecsmconsiliul superior al magistraturii

Presedintele Klaus Iohannis este in centrul unui scandal urias, izbucnit in jurul numirii noilor procurori-sefi la Parchetul General (PG), Directia Nationala Anticoruptie (DNA), respectiv Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretele de numire in functie a procurorului general al Romaniei, procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si procurorului-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Vezi aici >>> Romania are un nou procuror general. Au fost schimbati sefii si la DNA si la DIICOT
 
 
Presedintele Klaus Iohannis a respectat intocmai propunerile facute de ministrul demis al Justitiei, Catalin Predoiu pentru cele trei functii la varful procuraturii din Romania.
 
Aastfel, la sefia Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost numita Gabriela Scutea, la DNA a fost numit  Crin-Nicu Bolog, iar la DIICOT, Elena-Giorgiana Hosu. Toti cei trei procurori de rand inalt au fost numiti in functie pentru un mandat de trei ani.
 
Insa Klaus Iohannis nu a tinut cont de avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorii Gabriela Scutea si Elena-Giorgiana Hosu au primit aviz negativ de la Consiliul Superior al Magistraturii, Crin Bologa fiind singura propunere ce a primit aviz pozitiv.
 
Totusi, desi avizul CSM este consultativ, si nu il obliga pe presedinte la asumarea lui,  Asociatia "Initiativa pentru Justitie” anunta ca va contesta la instanta de contencios administrativ decretele de numire a Gabrielei Scutea e si a Giorgianei Hosu, la sefia PG, respectiv DIICOT.

"Initiativa pentru Justitie" a hotarat sa promoveze actiune la instanta de contencios administrativ, cu solicitarea de anulare a actelor de numire in functii pentru cei doi procurori care au primit aviz negativ de la CSM

 
Asociatia, desi recunoste caracterul consultativ al avizului CMS, sustine ca nerespectarea acestuia de catre presedinte contravine recomandarilor MCV.

 
 
”Fidela principiilor care ghideaza activitatea magistratilor si sustinand obligativitatea respectarii de catre Statul Roman a recomandarilor MCV, Asociatia "Initiativa pentru Justitie" a hotarat sa promoveze actiune la instanta de contencios administrativ, cu solicitarea de anulare a actelor de numire in functiile de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si procuror-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu nesocotirea avizelor negative emise de Consiliul Superior al Magistraturii”, transmite Asociatia.
 
Asociatia "Initiativa pentru Justitie” mai transmite ca aceste numiri sunt rezultatul unei proceduri constant criticate de catre organismele internationale mentionate si reprezinta un atac la adresa statului de drept.
 
Totodata, ”avand in vedere informatiile false aparute in spatiul public referitoare la pretinsa participare a doamnei procuror Gabriela Scutea la intalniri cu inalti oficiali europeni, cu ocazia protestelor magistratilor romani de la Bruxelles din 4 aprilie 2019, proteste generate de modificarile aduse legilor justitiei, Asociatia "Initiativa pentru Justitie” precizeaza ca la intalnirea cu dl Frans Timmermans, comisar european, dna procuror Gabriela Scutea nu a participat, iar pretinsa intalnire cu dl Antonio Tajani, parlamentar european, nu a avut loc”, au adaugat reprezentantii Asociatiei "Initiativa pentru Justitie”.
 
Ce spunea Predoiu despre propunerile facute pentru sefia PG, DNA si DIICOT
 
La finele lunii ianuarie, Ministrul Justitiei ii propune pe Gabriela Scutea in functia de procuror general al Romaniei, pe Georgiana Hosu pentru functia de procuror-sef al DIICOT si pe Crin Bologa pentru functia de procuror-sef al DNA.
 
"Am ales candidatii care au prezentat simultan competenta si experienta. M-am ferit de experimente pentru ca situatia in care se afla Ministerul Public nu permite experimente", a spus Predoiu.
 

Ce spunea ministrul Justitiei despre cele trei propuneri. Despre Bologa: "a lucrat in DNA si nu a avut nicio intersectie cu pasivele DNA"

 
Despre fiecare propunere in parte, Predoiu a avut cuvinte de lauda, dupa ce le-a studiat dosarele de candidat si a purtat un interviu cu fiecare candidat.

Spre exemplu, despre Crin Bologa, propunerea pentru functia de procuror-sef al DNA, ministrul Justitiei spune ca  "a lucrat in DNA si nu a avut nicio intersectie cu pasivele DNA". Mai mult decat atat, ministrul a spus ca proiectul de management al lui Bologa a fost impresionant.
 
In respectivul proiect, Bologa propunea, printre altele, masuri pentru persoanele cercetate de DNA insa care isi doresc sa evite presa. Bologa se gandeste ca, daca ajunge la sefia DNA, sa le ofere acestor persoane o "cale de acces prin spatele institutiei".  
 
"Am trecut acolo (in proiectul managerial - n.red.) pentru ca s-au plans foarte multe din persoanele cercetate ca au fost linsate mediatic prin intrarea pe usa principala a Directiei Nationale Anticoruptie. Persoanele arestate aduse la DNA pot intra la sediul central pe usa din spate si, punctual, la fiecare serviciu teritorial va trebui gasita o solutie. (...).
 
In foarte multe cazuri expunerea mediatica le apartine si inculpatilor, ca si avocatilor acestora, si atunci va trebui identificata aceasta posibilitate la care pot apela in momentul in care vor fi citati si nu vor sa fie expusi public, stiind faptul ca in fata la DNA sunt permanent televiziunile si ziaristii, o cale de acces prin spatele institutiei, sa fie accesul cu masina acolo, sigur, sub controlul pazei, astfel incat sa nu fie expusi public si sa nu mai apara ca si cum DNA ar condamna dinainte oamenii si ar linsa mediatic inainte de a fi judecati si condamnati", a declarat Bologa.
 
"Scurgerea de informatii poate sa apartina Directiei Nationale Anticoruptie sau chiar persoanei invitate a DNA sau aparatorilor acestora. Eu va trebui sa ma asigur, prin comunicare permanenta cu colegii mei, sa nu linsam mediatic, sa nu incalcam prezumtia de nevinovatie si ceea ce depinde de noi sa o rezolvam privind scurgerea de informatii", a mai spus Bologa.

Despre Georgiana Hosu: A avut un proiect bun si o prestatie buna la interviu

 
La randul sau, si  Georgiana Hosu, candidata pentru functia de procuror-sef al DIICOT, se bucura de aprecierea ministrului Justitiei. Acesteia, Predoiu ii lauda proiectul, dar si prestatia de la interviu.

"Cel mai bun dosar de candidat ii apartine Gabrielei Scutea"

 
Totusi, cel mai bine intocmit dosar de candidat si cele mai bune raspunsuri la interviu le-a oferit Despre Gabriela Scutea, desemnata la Parchetul General, sustine ministrul de Justitie.
 
"A demonstrat cunoastere, viziune, forta si substanta profesionala. De altfel, tot in cazul dansei, cat si in cazul celorlalti, interviurile filmate, incarcate pe site-ul MJ, pot fi revazute. Proiectul de management al doamnei Scutea a fost cel mai bun dintre toate prezentate, acoperind complet atat partea de administratie si constructie interna a Ministerului Public, cat si partea de reprezentare externa. Cunoaste bine MCV si este foarte bine cunoscuta la Bruxelles",a explicat Predoiu.
 




 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x