Klaus Iohannis o acuza pe Dancila de manipulare jalnica si cere desfiintarea SS conform rapoartelor GRECO

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Klaus Iohannis o acuza pe Dancila de manipulare jalnica si cere desfiintarea SS conform rapoartelor GRECO
Klaus Iohannis o acuza pe Dancila de manipulare jalnica si cere desfiintarea SS conform rapoartelor GRECO
de Magda Florea la 10 Iul. 2019
Urmareste-ne pe Google News
grecojustitiesectia specialaklaus iohannis

Presedintele Klaus Iohannis va sustine, incepand cu ora 13:00, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni. Presedintia nu a anuntat care vor fi temele abordate, insa, cel mai probabil, seful statului va vorbi despre rapoartele negative pe justitie intocmite de GRECO pentru Romania.

Update: Seful statului a spus ca" PSD ALDE actioneaza impotriva intereselor romanilor"


"Solicit Guvernului sa elaboreze un proiect de lege pentru reasezarea legislatiei in acord cu recomandarile organismelor europene.  Romanii au decis prin vot ca Romania nu trebuie sa se departeze de parcursul european. alianta PSD ALDE, intr-un dispret total, este cea care continua la perpetuarea pe o durata nedeterminata a efectelor nocive ale acestor modificari", a adaugat Klaus Iohannis.


"Doamna prim-ministru ignora ca Guvernul are posibilitatea de a elebora un act normativ. Prin pasivitatea ei, majoritatea actioneaza in continuare impotriva vointei si intereselor romanilor", a mai spus presedintele.
 
"Procesul de legiferare nu s-a impbunatatit, constanta activitate a Guvernului fiind adoptarea OUG. Asta constata GRECO.  Actiunile autoritatilor romane sunt in contradictie cu recomandarile organismului european. Procedura de numire in parchete este in continuare netransparenta, CSM are rol pur decorativ. Guvernarea are multe alte restante, de la coruptia  alesilor in Parlament la multe altele. Daca Guvernul isi permite sa ignore vointele cetatenilor nu e de mirare ca GRECO a transmis observatii dure.Concluziile GRECO sunt in aceeasi nota ca cele ale Comisiei de la Venetia si MCV. PSD ignora toate avertismentele care arata ca directia in care vor ei sa indrepte Romania e gresita", a spus presedintele.

"Guvernul a primit din nou cartonas rosu, de data aceasta de la GRECO. Concluziile GRECO arata inca o data multiplele prejudicii aduse de guvernarea PSD ALDE. Mesajul transmis de cetateni la referendum se regaseste pe deplin in aceste concluzii. Este extrem de ingrijorator ca Romania continua sa se afle in atentia organismelor europene", a spus seful statului.

Update: Klaus Iohannis vorbeste la conferinta de presa despre rapoartele GRECO pe justitie

Intrebari adresate de jurnalisti:

 
Care ar trebui urmatorul pas ce trebuie facut, pentru ca GRECO a spus ca SS trebuie desfiintata?
- Sunt de acord, dar nu prin OUG, ci prin lege. Toti au inteles ca aceasta sectie este o anomalie. Guvernul sa vina cu o lege, sa fie o dezbatere in Parlament.
 
De ce credeti ca PSD va vota o astfel de lege, pentru desfiintarea SS?
- Eu cer in numele romanilor sa isi revina PSD si sa corecteze legislatia pe care ei au stricat-o.
 
Ati negociat portofolii in CE asa cum ati fost acuzat?
- Nu s-au negociat portofolii. Ce s-a hotarat acolo a fost prin consens.
 
La nivelul Parlamentului s-au trimis catre CCR doua texte pentru modificarea Constitutiei. Cand trebuie organizat referendumul?
- Dupa parerea mea, referendumul e bine sa fie organizat fie impreuna cu primul tur, fie cu al doilea tur. S-au grbit unii sa spuna ca exista o recomanrare a Comisie de la Venetia sa nu fie impreuna. Vreau sa spun ca nu exista o asemenea recomandare. Se poate organiza. E foarte curios ca unii politicieni folosesc acest argument al Comisiei de la Venetia. Iata un exemplu trist de abordare duplicitara.
 
Cine numeste comisarul european?
- Doamna premier m-a informat ca vrea sa numeasca un comisar interimar. Romania va trebui sa desemneze un comisar pentru un mandat intreg. Desemnarea si raspunderea pt obtinerea unui portofoliu intreg apartine guvernului. Evident ca am asteptarea sa fiu informat despre persoana avuta in vedere pentru aceasta desemnare. Am cerut acest lucru. Nu a venit cu nicio propunere pana in acest moment.
 
Cum comunicati cu Viorica Dancila in calitate de presedinte PSD?
- Sunt foarte nemultumit de felul in care actioneaza in continuare PSD. Exista chestiuni care tin de functionarea statului. Cu doamna premier, desi suntem pe pozitii diferite, sunt subiecte pe care trebuie sa comunic.
 
Care au fost concluziile dupa intalnirea cu PNL?
- Concluziile au fost ca voi candidat pentru un nou mandat, PNL isi asuma ca eu voi fi candidatul lor si voi castiga. PNL ma propune, eu voi candida.
 
Cum comentati decizia CCR pe completuri?
- Am luact act de ea. Nu comentez deciziile CCR.
 
Premierul vrea, potrivit unor surse, sa va consulte si sa negocieze pe tema remanierii.
- Nu sunt dispus sa negociez nimic cu PSD. Dar o remaniere nu se poate face fara mine.
 
Ati promulgat Legea pensiilor, desi ati avut critici, ce ne puteti spune?
- Dupa parerea mea, pensiile sunt prea mici, se impune o astfel de lege. O lege care corecteaza erorile e corecta. S-a pus problema de unde se iau banii. Am discutat cu doamna premier si am intrebat-o daca sunt bani. M-a asigurat ca sunt bani si am promulgat legea.
 
Cum ati vedea un tur al dolea intre doi candidati de Dreapta?
- O competitie. Sa nu va asteptati sa am opinii despre candidati.
 
O veti sustine pe Kovesi pentru pozitia de comisar sef european?
- Eu am sustinut-o din capul locului, i l-am spus si ei si mai multot conducatori din politica europeana. Insa aceasta pozitie nu intra in negocieri la nivelul PE. E un capitol separat, am speranta ca se poate aloca doamnei Kovesi.
 

Update: A inceput conferinta de presa de la Cotroceni

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, va sustine miercuri, 10 iulie a.c., ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o declaratie de presa (acces pentru reporterii si redactorii acreditati; oportunitati de imagine pentru cameramanul si fotograful oficiali; imaginile video vor fi difuzate presei acreditate prin sistemul unic de transmisie in direct; declaratia va fi transmisa live”, precizeaza Administratia Prezidentiala.
 
Seful statului va vorbi, cel mai probabil, despre situatia din Justitie, criticata dur de expertii europeni de la GRECO.
 
Va amintim ca Grupul Statelor contra Coruptiei (GRECO), a publicat, marti, doua rapoarte in care arata ca Romania a facut foarte putine progrese pentru a implementa masurile de prevenire a coruptiei. Expertii cer desfiintarea Sectiei Speciale de Investigare a magistratilor si spun ca modificarile legislative operate de Puterea de la Bucuresti in ultima perioada sunt o amenintare la adresa independentei Justitiei.
 
Cele doua rapoarte GRECO privind Romania, Raport de follow-up referitor la Raportul ad hoc privind ROMANIA, respectiv Raport interimar de conformitate - Prevenirea coruptiei cu privire la membrii Parlamentului, judecatori si procurori, au fost publicate, marti, pe site-ul oficial al organizatiei, dar si pe site-ul Ministerului de Justitie.
 
Expertii GRECO spun ca Romania nu a respectat avertismentele privind abandonarea infiintarii Sectiei Speciale de investigare a magistratilor. GRECO cere desfiintarea acestei institutii. Raportul remarca faptul ca infiintarea acestei noi Sectii a primit o evaluare negativa din partea Comisiei Europene in ultimul Raport MCV privind Romania.
 
”GRECO (...) a evaluat drept unul dintre cele mai controversate amendamente crearea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie; aceasta a fost vazuta ca o anomalie a cadrului institutional existent, care ar putea conduce la conflicte de jurisdictie si ar putea fi folosita gresit si ar putea deveni subiectul unei ingerinte nejustificate in procesul de justitie penala. [...] GRECO [...] insista ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie sa fie desfiintata.”, se arata in raport.
 
Expertii considera ca Sectia Speciala ar putea fi folosita necorespunzator si supusa unei ingerinte nejustificate in procesul de justitie penala
 
Citeste aici mai multe detalii despre Rapoartele GRECO privind Justitia din Romania
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi
Sanatate

Suferi de artroza? Afla despre tratamentul pentru artroza, infiltratiile pentru genunchi

today25 Apr. 2024
Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori
Casa si gradina

Romanii cu panouri solare pe casa sunt loviti de o noua lege: alta obligatie pentru prosumatori

today25 Apr. 2024
5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024
Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)
Business

Investitorii PEPE isi redirectioneaza fondurile catre aceasta prevanzare noua (P)

today25 Apr. 2024
Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA
Companii

Cumperi de pe Temu si Shein? E ANCHETA MARE in acest moment in ROMANIA

today25 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati
Companii

5 Lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand alegi un card cadou de Paste pentru angajati

today25 Apr. 2024
Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica
Economie

Credite online, garantate de stat, pentru plata chiriei, nunta si chiar masina second hand: vezi aici conditiile ca sa iei banii cu dobanda mica

today25 Apr. 2024
Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!
Companii

Doteaza eficient si igienic spatiile sanitare ale afacerii tale!

today25 Apr. 2024
Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa-ti rotunjesti salariul, stand pe telefon sau laptop: idei de facut bani online

today25 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x