Rapoarte devastatoare pe Justitie: Expertii europeni cer desfiintarea Sectiei Speciale. Romania nu a progresat in lupta anticoruptie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Rapoarte devastatoare pe Justitie: Expertii europeni cer desfiintarea Sectiei Speciale. Romania nu a progresat in lupta anticoruptie
Rapoarte devastatoare pe Justitie: Expertii europeni cer desfiintarea Sectiei Speciale. Romania nu a progresat in lupta anticoruptie
de Magda Florea la 09 Iul. 2019
Urmareste-ne pe Google News
grecojustitiesectia speciala de investigare a magistratilorjustitiecoruptie

Grupul Statelor contra Coruptiei (GRECO), a publicat doua rapoarte in care arata ca Romania a facut foarte putine progrese pentru a implementa masurile de prevenire a coruptiei. Expertii cer desfiintarea Sectiei Speciale de Investigare a magistratilor si spun ca modificarile legislative operate de Puterea de la Bucuresti in ultima perioada sunt o amenintare la adresa independentei Justitiei.

Cele doua rapoarte GRECO privind Romania, Raport de follow-up referitor la Raportul ad hoc privind ROMANIA, respectiv Raport interimar de conformitate - Prevenirea coruptiei cu privire la membrii Parlamentului, judecatori si procurori, au fost publicate, marti, pe site-ul oficial al organizatiei, dar si pe site-ul Ministerului de Justitie.

Expertii GRECO spun ca Romania nu a respectat avertismentele privind abandonarea infiintarii Sectiei Speciale de investigare a magistratilor. GRECO cere desfiintarea acestei institutii. Raportul remarca faptul ca infiintarea acestei noi Sectii a primit o evaluare negativa din partea Comisiei Europene in ultimul Raport MCV privind Romania.
 
”GRECO (...) a evaluat drept unul dintre cele mai controversate amendamente crearea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie; aceasta a fost vazuta ca o anomalie a cadrului institutional existent, care ar putea conduce la conflicte de jurisdictie si ar putea fi folosita gresit si ar putea deveni subiectul unei ingerinte nejustificate in procesul de justitie penala. [...] GRECO [...] insista ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie sa fie desfiintata.”, se arata in raport.
 
Expertii considera ca Sectia Speciala ar putea fi folosita necorespunzator si supusa unei ingerinte nejustificate in procesul de justitie penala
 
GRECO constata ca numarul procurorilor angajati in prezent in cadrul acestei Sectii, precum si numarul ofiterilor de politie judiciara detasati la aceasta sunt in mod vadit inadecvate fata de numarul de cazuri pe care Sectia a fost insarcinata sa le investigheze. GRECO atrage atentia autoritatilor ca detasarea ofiterilor de politie (de catre Ministerul Afacerilor Interne) la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie conduce in mod inevitabil, in practica, la situatii in care ofiterii de politie judiciara ar investiga cazuri impotriva procurorilor si a judecatorilor, avand in vedere ca activitatile acestei Sectii se concentreaza asupra acestor doua categorii profesionale, in locul anumitor tipuri de infractiuni.

Sectia Speciala este aspru criticata si de Comisia de la Venetia, dar si de Comisia Europeana. Ambele institutii exprimandu-si ingrijorarea cu privire la infiintarea acestei entitati atipice pentru un sistem de justitie independent si european. Nici schema de numire si revocare din functie a procurorilor de rang inalt nu este vazuta cu ochi buni de Comisia de la Venetia. Iata ce transmit expertii europeni autoritatilor romane: 
 
"Comisia Venetia constata cu regret ca cele mai problematice elemente ale reformelor din 2018, identificate in avizul din octombrie 2018, fie au ramas neschimbate, fie s-au agravat".
 
Revenind la GRECO, rapoartele de marti indica faptul ca autoritatile de la Bucuresti nu au revizuit inca, asa cum era cerut, regulile si practica procesului legislativ. In ciuda apelului facut de GRECO de a limita folosirea ordonantelor de urgenta doar in cazuri exceptionale, autoritatile romane au continuat sa foloseasca ordonantele pentru importante modificari legislative.
 
”GRECO este din ce in ce mai ingrijorat de consecintele practice ale amendamentelor legislative referitoare la procurorii de rang inalt din Romania. Continuarea atacurilor actorilor politici la functiile de conducere din cadrul procuraturii, destituirea sefei Directiei Nationale Anticoruptie si incercarea de schimbare a procurorului general nu fac decat sa consolideze suspiciunile cu privire la obiectivele veritabile ale acestor amendamente legislative, adoptate printr-o procedura care nu corespunde standardelor statului de drept”, arata expertii.
 
In privinta reformelor sistemului juridic, GRECO avertizeaza asupra faptului ca recentele tentative de dezincriminare ale unor fapte penale ar submina lupta impotriva coruptiei. Totodata, expertii subliniaza faptul ca Romania nu a facut progrese semnificative in lupta anicoruptie.
 
De asemenea, GRECO critica faptul ca judecatorii Curtii Constitutionale au marit rolul Executivului in numirea procurorilor sefi. Atacurile continue ale jucatorilor politici la adresa sefilor de parchete, revocarea din functie a procurorului sef DNA si incercarea de revocare a procurorului general au ridicat suspiciuni asupra obiectivitatii procesului.
 
  GRECO regreta faptul ca nu s-a introdus insa un set robust de limitari in privinta cadourilor pentru parlamentari. Mai mult, parlamentarii gasiti in incompatibilitate sau in conflict de interese nu sunt sanctionati cum trebuie. Nu a fost facut niciun progres in privinta reglementarii activitatilor de lobby.
 
GRECO cere autoritatilor romane rezolvarea problemelor semnalate in rapoarte, pana pe data de 30 iunie 2020.
 
De asemenea, mentioneaza ca Romania ramane sub supraveghere, tinand cont de riscul pe care il prezinta Justitia romana in acest moment.

Ana Birchall, ministrul Justitiei: "Cand esti intr-un club, e nevoie sa respecti regulile"

 
Inainte de publicarea rapoartelor, ministrul Justitiei, Ana Birchall, a fost intrebata daca semnalele de alarma trase de GRECO vor trebui rezolvate. 
 
Birchall a spus ca, de regula, "cand esti intr-un club, e nevoie sa respecti regulile".
 
In raportul sau anual, GRECO analizeaza masurile pe care le-au luat cele 49 de state membre impotriva coruptiei in 2018, in special in privinta parlamentarilor, judecatorilor si procurorilor.
 
"Guvernul a avizat publicarea raportului GRECO, pentru ca , asa cum a si spus doamna prim-ministru, vom face demersurile necesare si vom indeplini toate procedurile pentru ca Guvernul chiar este transparent in ceea ce priveste relatia cu partenerii nostri europeni pe acest segment”, a anuntat Nelu Barbu, la finalul sedintei de Guvern din data de 3 iulie.
 
"Procedural, de acum incolo ministrul Justitiei va stabili impreuna cu GRECO momentul in acre va fi publicat, pentru sincronizare, sa fie publciat si in limba romana si in limba engleza in acelasi timp. E o chestiune de zile presupun”, a conchis Nelu Barbu.
 

Romania nu prea baga in seama recomandarile GRECO

 
Romania se afla printre tarile cu numarul cel mai mare de recomandari GRECO neimplementate sau implementate doar partial. Spre exemplu, intr-un alt raport intermediar realizat ca urmare a reformelor din Justitie, GRECO a constatat faptul ca autoritatile din Romania au implementat doar una din 5 recomandari.

Situatia s-a repetat si intr-un alt raport privind progresul masurilor recomandate inca din 2015. Aici, Romania  a indeplinit complet doar patru din cele 13 recomandari, indeplinind partial doar trei. Restul de sase recomandari au fost complet neglijate de autoritatile romane.

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

3 moduri de a purta costumul de dama
Life Style

3 moduri de a purta costumul de dama

today28 Mar. 2024
Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor:
Companii

Joburile din Romania pentru care nu bate nimeni la usa patronilor: "Nu vor sa munceasca"

today28 Mar. 2024
Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024
250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?
Companii

250.000 de romani nu au serviciu, sunt someri. Cum traiesc acesti oameni?

today28 Mar. 2024
Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume
Economie

Tara europeana unde pensionarii primesc 2.000 de euro lunar de la stat: sunt cei mai fericiti oameni din lume

today28 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari
Ultimele stiri economice

Pregatiti-va de noi scumpiri: sectorul Constructiilor, pus la pamant de preturile mari

today28 Mar. 2024
Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului
Imobiliare

Anunturi apartamente ieftine de vanzare in Dubai: cat te costa sa te muti in Capitala Luxului

today28 Mar. 2024
Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla
Financiar-Bancar

Depozitele bancare pot sa fie mai paguboase decat banii la saltea: cum trebuie sa calculezi castigul, de fapt. Nu dupa dobanda simpla

today28 Mar. 2024
Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei
Analize

Cel mai important eveniment din istoria recenta a Romaniei

today28 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x