Marea cenzura pentru Bitcoin: lista tarilor care au INTERZIS criptomonedele si MOTIVELE din spatele deciziilor radicale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Marea cenzura pentru Bitcoin: lista tarilor care au INTERZIS criptomonedele si MOTIVELE din spatele deciziilor radicale
Marea cenzura pentru Bitcoin: lista tarilor care au INTERZIS criptomonedele si MOTIVELE din spatele deciziilor radicale
de Magda Florea la 13 Ian. 2022
Urmareste-ne pe Google News
cenzura criptomonedecenzura bitcoinbitcoin interziscriptomonede

Inca de la aparitia saa, din anul 2009, Bitcoin a starnit valuri de controverse, la fel ca si celelalte monede digitale alternative. Intre timp, piata criptoactivelor a evoluat fulgerator, atragand tot mai multi adepti, dar si numeroase decizii radicale din parte unor tari, care au restrictionat astfel de tranzactii.
 


Principalele argumente impotriva Bitcoin sunt:
 
  • irosirea unor cantitati uriase de energie pentru minare;
  • volatilitatea sa;
  • lipsa reglementarilor legale;
  • utilizarea sa in tranzactii ilegale si gradul inalt de dificultate pe care il presupune urmarirea traseului banilor.
 
Avand aceste motive justificative, unii analisti economici sustin ca valoarea intrinseca a Bitcoin e zero sau chiar "pe minus" si ca reprezinta doar o bula de sapun care se va sparge in curand, lasand "cu ochii in soare" investitorii care si-au riscat finantele intr-un astfel de activ.
 
Pe de alta parte, tot mai multi oameni vad in Bitcoin si in alte monede de acest tip un colac de salvare si o alternativa la sistemul bancar clasic. Capitalizarea totala a activelor digitale a atins in 2021 valori record, pe masura ce tot mai multi oameni se arata interesati de astfel de investitii. 
 
Pentru a contracara fenomenul, multe state au impus restrictii. Iata lista lor, conform Euronews:
 

Algeria

 
In prezent, Algeria interzice utilizarea criptomonedei in urma adoptarii unei legi financiare in 2018 care a facut ilegala cumpararea, vanzarea, utilizarea sau detinerea de monede virtuale.
 

Bolivia

 
Cetatenilor de aici li se interzice complet utilizarea Bitcoin inca din anul 2014. Banca Centrala a emis o rezolutie prin care interzice si orice alta moneda care nu este reglementata de o tara sau zona economica.
 

China

 
Autoritatile de la Beijing au avut multa treaba in 2021, in privinta pietei crypto. S-au luat masuri fara precedent in acest sens, in timp ce oficialii de la varful puterii le-au transmis in nenumarate randuri cetatenilor sa stea departe de aceste active digitale.
 
In data de 27 august, reprezentantii Bancii Populare a Chinei au descris criptomonedele drept active speculative si a avertizat oamenii sa-si "protejeze buzunarele".
 
Institutia doreste sa fie una dintre primele banci centrale majore din lume care sa-si lanseze propria moneda digitala si, astfel, ar putea monitoriza mai indeaproape tranzactiile cetatenilor. Pe 24 septembrie 2021, banca a mers mai departe si a interzis definitiv tranzactiile cu criptomonede in tara.

Te-ar putea interesa si: Mii de romani lasati faliti, dupa o simpla discutie pe WhatsApp: hotii s-au reinventat, in 2022

Columbia

 
Aici, institutiilor financiare li s-a impus interdictia de a tranzactiona Bitcoin.  In 2014, autoritatile au avertizat institutiile financiare ca nu pot "proteja, investi, intermedia sau gestiona operatiunile cu monede digitale".
 

Egipt

 
In baza dispozitiilor unui decret religios, din anul 2018, in Egipt s-au interzis tranzactiile Bitcoin. Desi nu sunt obligatorii, legile bancare din Egipt au fost inasprite in septembrie 2020 pentru a preveni tranzactionarea sau promovarea criptomonedei fara o licenta a Bancii Centrale.
 

Indonezia

 
La inceputul lui 2018, Banca Centrala a Indoneziei s-a implicat si ea in fenomen, emitand noi reglementari care interzic utilizarea criptomonedelor, inclusiv Bitcoin, ca mijloc de plata.
 

Iran

 
Aici, autoritatile au luat o masura controversata. In timp ce Banca Centrala interzice tranzactionarea criptomonedelor extrase in strainatate, autoritatile de aici au incurajat mineritul Bitcoin in tara, cu stimulente.
 
Mai mult decat atat, pentru ca industria cripto sa infloreasca, Iranul a oferit minerilor autorizati energie ieftina, dar cere ca toate cripto-urile extrase sa fie vandute Bancii Centrale.
 
Aproximativ 4,5% din exploatarea Bitcoin din lume are loc in Iran, care, potrivit firmei de analiza blockchain Elliptic, ar putea genera venituri de peste 1 miliard de dolari (843 de milioane de euro).
 

India

 
India e recunoscuta la nivel global pentru "antipatia" pe care o are fata de aceasta piata. Pe 23 noiembrie 2021, guvernul si-a anuntat intentia de a introduce un nou proiect de lege in parlamentul indian care sa stabileasca o noua moneda digitala sustinuta de banca centrala si sa interzica aproape toate criptomonedele.
 
La inceputul acestui an, a luat in considerare incriminarea detinerii, emiterii, extragerii, tranzactionarii si transferului de active cripto. Premierul Narendra Modi a spus ca doreste sa se asigure ca aceste monede digitale nu ajung in maini gresite.
 

Irak

 
Chiar daca autoritatile fac eforturi pentru a descuraja investitiile si tranzactiile de acest tip, ele devin tot mai des utilizate de populatie. Banca Centrala a Irakului a emis, in anul 2017,  o declaratie prin care interzicea utilizarea lor, care este inca in vigoare pana in prezent.

Te-ar putea interesa si: Cum poti sa-ti dai seama daca a intrat cineva pe contul tau de Facebook

Kosovo

 
Aici, detinerea sau tranzactionarea activelor criptomonede nu este inca interzisa. Totusi, guvernul local a anuntat interzicerea exploatarii criptomonedelor la inceputul lunii ianuarie, din cauza crizei energetice in crestere.
 
Tara, care si-a declarat unilateral independenta in 2008, se confrunta cu o penurie istorica de energie electrica, intreruperile programate de curent fiind acum puse in aplicare pentru a economisi energie. Intr-o incercare suplimentara de a reduce risipa de energie, ministrul Economiei a anuntat interzicerea pe termen lung a mineritului de criptomonede in tara.
 

Nepal

 
Nepal Rastra Bank a declarat Bitcoin ilegal, inca din luna august a anului 2017.
 

Macedonia de Nord

 
Iata ca am ajuns si la singura tara europeana care se opune, legislativ, acestui fenomen. Aici regasim, deci, singura interdictie oficiala a criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, Ethereum si altele.
 

Rusia

 
Desi criptomoneda nu este interzisa in Rusia, exista un conflict in curs de desfasurare impotriva utilizarii acesteia.
 
Rusia a adoptat primele legi pentru reglementarea cripto-urilor in iulie 2020. Cu aceasta ocazie, s-a desemnat pentru prima data criptomoneda ca fiind proprietate supusa impozitarii.
 
Legea, care a intrat in vigoare in ianuarie anul acesta, interzice si functionarilor publici rusi sa detina orice cripto-active.
 
Presedintele rus Vladimir Putin a legat in mod repetat criptomoneda de activitati criminale, solicitand o atentie mai mare in special asupra tranzactiilor cripto transfrontaliere.
 

Vietnam

 
Banca de Stat a Vietnamului a declarat ca emiterea, furnizarea si utilizarea Bitcoin si a altor cripto-uri sunt ilegale ca mijloc de plata si fac obiectul unei pedepse cu amenzi cuprinse intre 150 milioane VND (5.600 EUR) si 200 milioane VND (7.445 EUR). ).
 
Totusi, trebuie mentionat ca Executivul de aici nu interzice tranzactionarea cu Bitcoin sau detinerea acestora ca active.
 

Turcia

 
Criptomonedele starnesc valuri si valuri de interes pentru turci, in conditiile in care tara traverseaza o criza de proportii, prin devalorizarea masiva a monedei nationale. 
 
La 16 aprilie 2021, Banca Centrala a Republicii Turcia a emis un regulament care interzice utilizarea criptomonedelor, inclusiv Bitcoin, direct sau indirect, pentru a plati bunuri si servicii. A doua zi, presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a mers mai departe si a emis un decret prin care se face schimb de criptomonede catre o lista de firme supuse regulilor de combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului.

Te-ar putea interesa si: Piata crypto nu mai e la fel: ce e NOUL BITCOIN, care te-ar putea imbogati in 2022
 

 
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Solutii imediate de a face bani online – ce metode te pot imbogati?
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Solutii imediate de a face bani online – ce metode te pot imbogati?

today14 Oct. 2024
Cum sa faci bani in timp ce dormi: ghidul complet pentru afaceri online
Companii

Cum sa faci bani in timp ce dormi: ghidul complet pentru afaceri online

today14 Oct. 2024
Afaceri de acasa care functioneaza cu adevarat – 5 idei testate de profesionisti!
Business

Afaceri de acasa care functioneaza cu adevarat – 5 idei testate de profesionisti!

today14 Oct. 2024
Gazduirea web si importanta vitezei de incarcare a website-ului tau
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Gazduirea web si importanta vitezei de incarcare a website-ului tau

today14 Oct. 2024
Top 3 moduri de a deveni o persoana mai activa, chiar daca ai un job de birou
Life Style

Top 3 moduri de a deveni o persoana mai activa, chiar daca ai un job de birou

today14 Oct. 2024
Vrei sa iei imprumut de la un IFN? Vezi aici care e suma maxima pe care ti-o pot cere - LEGE NOUA
Financiar-Bancar

Vrei sa iei imprumut de la un IFN? Vezi aici care e suma maxima pe care ti-o pot cere - LEGE NOUA

today14 Oct. 2024
Curierii de la Sameday, salarii de lux: pleaca acasa si cu 1.000 de euro in buzunar
Companii

Curierii de la Sameday, salarii de lux: pleaca acasa si cu 1.000 de euro in buzunar

today14 Oct. 2024
Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cele mai grele 5 sfaturi financiare pe care putini romani le respecta

today13 Oct. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Afaceri de acasa care functioneaza cu adevarat – 5 idei testate de profesionisti!
Business

Afaceri de acasa care functioneaza cu adevarat – 5 idei testate de profesionisti!

today14 Oct. 2024
Gazduirea web si importanta vitezei de incarcare a website-ului tau
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Gazduirea web si importanta vitezei de incarcare a website-ului tau

today14 Oct. 2024
Top 3 moduri de a deveni o persoana mai activa, chiar daca ai un job de birou
Life Style

Top 3 moduri de a deveni o persoana mai activa, chiar daca ai un job de birou

today14 Oct. 2024
Vrei sa iei imprumut de la un IFN? Vezi aici care e suma maxima pe care ti-o pot cere - LEGE NOUA
Financiar-Bancar

Vrei sa iei imprumut de la un IFN? Vezi aici care e suma maxima pe care ti-o pot cere - LEGE NOUA

today14 Oct. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x