Inselatoriile financiare desfasurate in mediul online sunt tot mai dese in ultima vreme, contextul pandemic din ultimii doi ani nefacand nimic altceva decat sa sporeasca infractiunile de acest fel. Retelele de socializare sunt din ce in ce mai folosite de hackeri in acest sens, multi infractori cibernetici indreptandu-si atentia acum catre WhatsApp, cea mai mare platforma de mesagerie din intreaga lume. Cu peste doua miliarde de utilizatori din toate colturile lumii, WhatsApp a devenit o gazda importanta pentru multe trucuri care ii pot lasa pe cei naivi fara bani, in numai cateva secunde!
Metoda “Accidentul” pare sa prinda din ce in ce mai bine si in Romania, tot mai multi oameni acuzand ca au cazut in capcana infractorilor. “Accidentul” nu este o noutate pentru autoritati, fiind vorba despre o inselatorie folosita in mod constant in ultimii zeci de ani in mai multe colturi ale planetei. Trucul a ajuns din nou in lumina reflectoarelor, de aceasta data infractorii incercand sa ii pacaleasca pe oameni prin intermediul WhatsApp.
Hackerii isi abordeaza victimele prin intermediul WhatsApp, trimitandu-le un mesaj prin care le prezinta un scenariu cat se poate de verosimil. De cele mai multe ori, mesajul este prezentat sub aceste forme: “Mami, mi-am pierdut telefonul si portofelul, iti dau mesaj de pe telefonul unui prieten. Am nevoie de 3.500 de lei urgent pentru ca trebuie sa fac o plata.” sau “Tata, am facut accident, iti scriu de pe telefonul unui prieten. Am nevoie urgent de 5.000 de lei”.
Panicati, multi oameni, in special cei mai in varsta, nefamiliarizati cu asemenea inselatorii, cad in capcana si aleg sa trimita imediat bani intr-un cont mentionat in mesaj. Speriati de ceea ce s-a intamplat cu copilul lor, multi nu se mai gandesc la nimic si doar trimit banii ceruti.
Autoritatile sunt deja la curent cu toate aceste inselatorii, Politia Romana indemnand oamenii prin reprezentantii institutiei sa nu mai trimita bani prin persoane necunoscute si sa nu mai dea crezare povestilor anuntate telefonic sau prin mesaje de persoane necunoscute. Cei ce primesc astfel de telefoane sau mesaje ar trebui sa sune imediat la numarul de urgenta 112 sau sa se adreseze celei mai apropiate unitati de Politie.
Citeste si: Sardonic, noua amenintare informatica prin care esti furat fara sa iti dai seama. La ce sa fii atent
Ultimele NOUTATI
Magazinul Unirea: de la vitrina luxului comunist la mallul-fantoma din inima Bucurestiului
Sondaj: Aproape jumatate dintre romani reclama inrautatirea situatiei financiare personale, iar trei sferturi se plang de situatia economica a tarii
Studiu: Calitatea alimentelor, nu doar tipul dietei, scade riscul de boli cardiace. De ce dietele low-fat si low-carb nu sunt suficiente
Oferte last minute vs. rezervari in avans la bilete de avion - avantaje si dezavantaje
Cu doar 27.000 de euro venituri pe familie in Romania, depasim Cehia si Ungaria la puterea de cumparare
Partenerii nostri
Instruirea SSM la continuarea activitatii dupa pensionare - reglementari cheie
Ce se intampla daca depasesti 90 zile concediu medical. Drepturi si obligatii
Chitanta neinregistrata in anul 2024: Cum se remediaza situatia
Renuntarea la dividende in favoarea celorlalti asociati: Care este solutia legala sigura si corecta?
Monografii Contabile 2025: Modele grupate pe domenii, gata de folosit
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii