Inselatoriile financiare desfasurate in mediul online sunt tot mai dese in ultima vreme, contextul pandemic din ultimii doi ani nefacand nimic altceva decat sa sporeasca infractiunile de acest fel. Retelele de socializare sunt din ce in ce mai folosite de hackeri in acest sens, multi infractori cibernetici indreptandu-si atentia acum catre WhatsApp, cea mai mare platforma de mesagerie din intreaga lume. Cu peste doua miliarde de utilizatori din toate colturile lumii, WhatsApp a devenit o gazda importanta pentru multe trucuri care ii pot lasa pe cei naivi fara bani, in numai cateva secunde!
Metoda “Accidentul” pare sa prinda din ce in ce mai bine si in Romania, tot mai multi oameni acuzand ca au cazut in capcana infractorilor. “Accidentul” nu este o noutate pentru autoritati, fiind vorba despre o inselatorie folosita in mod constant in ultimii zeci de ani in mai multe colturi ale planetei. Trucul a ajuns din nou in lumina reflectoarelor, de aceasta data infractorii incercand sa ii pacaleasca pe oameni prin intermediul WhatsApp.
Hackerii isi abordeaza victimele prin intermediul WhatsApp, trimitandu-le un mesaj prin care le prezinta un scenariu cat se poate de verosimil. De cele mai multe ori, mesajul este prezentat sub aceste forme: “Mami, mi-am pierdut telefonul si portofelul, iti dau mesaj de pe telefonul unui prieten. Am nevoie de 3.500 de lei urgent pentru ca trebuie sa fac o plata.” sau “Tata, am facut accident, iti scriu de pe telefonul unui prieten. Am nevoie urgent de 5.000 de lei”.
Panicati, multi oameni, in special cei mai in varsta, nefamiliarizati cu asemenea inselatorii, cad in capcana si aleg sa trimita imediat bani intr-un cont mentionat in mesaj. Speriati de ceea ce s-a intamplat cu copilul lor, multi nu se mai gandesc la nimic si doar trimit banii ceruti.
Autoritatile sunt deja la curent cu toate aceste inselatorii, Politia Romana indemnand oamenii prin reprezentantii institutiei sa nu mai trimita bani prin persoane necunoscute si sa nu mai dea crezare povestilor anuntate telefonic sau prin mesaje de persoane necunoscute. Cei ce primesc astfel de telefoane sau mesaje ar trebui sa sune imediat la numarul de urgenta 112 sau sa se adreseze celei mai apropiate unitati de Politie.
Citeste si: Sardonic, noua amenintare informatica prin care esti furat fara sa iti dai seama. La ce sa fii atent
Ultimele NOUTATI
1 Mai muncitoresc: De la mitinguri fortate la gratare clandestine - cum se sarbatorea Ziua Muncii in vechiul regim
Chinezii au planuri incredibile! Incep rapid sa construiasca 10 noi reactoare nucleare, investitie de 27 de miliarde de dolari
Program national de formare IT: 1.500 de locuri gratuite pentru romani in 2025
ANAF verifica romanii care lucreaza in IT! S-a descoperit ca unii se folosesc de PFA-uri si anumite coduri CAEN ca sa plateasca taxe mai mici!
Partenerii nostri
Evolutia conceptului de brand de angajator - diferente si alte tipuri de branding
[MODEL] Instalator ventilare si aer conditionat - cod COR 712606
Vouchere de vacanta 2025: conditii acordare si tratament fiscal
Actul constitutiv in Romania: Cum se redacteaza si se depune corect
Ghidul alegatorului pentru Alegerile Prezidentiale 2025: ce trebuie sa stii
Testamentul in Romania: ce este, cine il poate face si ce contine
Te-ar putea interesa si