Ministrul Agriculturii exclude vehement varianta rationalizarii alimentelor in Romania: totusi, Guvernul va interveni cumva
agriculturaministrul agriculturiialimenteplafonare pret alimenterationalizare alimente
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, spune clar faptul ca alimentele nu vor fi rationalizate in Romania, desi traversam o criza si pe acest plan, pe fondul scumpirilor accelerate din industrie si discutiile privind plafonarea preturilor la alimentele de baza. Totusi, Guvernul are de gand sa intervina, insa cu masuri "echilibrate".
"Alimentele nu vor fi rationalizate, ca sa eliminam si aceasta zona in care unii, care nu cunosc agricultura Romaniei si capacitatea fermierilor romani de a produce, speculeaza. Deci nu s-a luat niciodata in calcul rationalizarea alimentelor, sa ajungem ca pe vremurile de dinainte, sa luam alimente pe cartela", a punctat ministrul, duminica.
"Se discuta, se analizeaza solutii, pentru a-i proteja pe romani sa-si asigure cosul zilnic. In rest, ca sunt sase, ca sunt 8, ca sunt 10, ca sunt 15 sau 20, la finalul analizei, cu siguranta va vom prezenta aceste date", a mai punctat acesta.
Agricultorii au viata grea cu retailerii
Ministrul a vorbit si despre o situatie foarte neplacuta in care se afla unii agricultori, ce se confrunta cu refuzul retailerilor de a creste preturile, desi alimentele de la raft s-au scumpit.
"Faptul ca pleaca de la poarta fabricii un produs cu un pret si ajunge pe rafturile magazinelor la un pret majorat, sa stiti ca nu producatorul de alimente, care stie foarte bine sa produca si sa ne puna pe masa alimente de calitate si la un pret rezonabil are vreo influenta, ci de foarte multe ori cei care comercializeaza aceste produse.
Nu de putine ori am discutat cu fermierii si cu producatorii de alimente si imi spuneau ca retailerii nu au acceptat renegocieri de preturi, nu au acceptat sa ajusteze valoarea contractelor, dar cu toate astea, preturile la raft au crescut. Si atunci trebuie sa ne uitam catre cei care fac comert, nu catre cei care produc", a mai precizat oficialul.
Acestea fiind spuse, ministrul Agriculturii promite ca Executivul de la Bucuresti va adopta niste interventii "echilibrate".
In aceeasi nota, situatia a fost comentata si de liderul PSD, Marcel Ciolacu. Acesta a promis, saptamana trecuta, ca va avea discutii atat cu producatorii, cat si cu reprezentantii hipermarketurilor, pentru a veni "cu o solutie cat mai usoara si cat mai accesibila".
"Am vazut ce a iesit - ca revenim la rationalizari, la cupoane. Este exclus asa ceva, dar statul trebuie sa ia anumite masuri sa nu vina unii sa speculeze aceasta lege. Este ceva cat se poate de normal. (...) Deja prim-ministrul va constitui un grup de lucru si acolo vom veni cu o propunere concreta in coalitie.
In cadrul legal nu poate fi decat limitata pe o perioada de timp, pentru ca altfel intervenim intr-o piata libera pe care ne-am dorit-o cu totii. Eu unul nu imi doresc sa ma intorc la comunism", a mai punctat liderul PSD.
In Ungaria, in contextul plafonarii preturilor, unele magazine au rationalizat alimentele
Vecinii unguri au adoptat deja aceasta masura, tot din cauza scumpirilor pe care cetatenii le suporta din ce in ce mai greu. Drept consecinta, doua mari lanturi alimentare din tara vecina
au anuntat ca rationalizeaza alimente.
De exemplu, unul dintre magazine ofera, pentru o singura persoana venita la o runda de cumparaturi, alimente de baza in urmatoarele cantitati: : zahar – 10 kg, faina – 10 kg, lapte de vaca – 12 litri, ulei de floarea soarelui – 10 litri, pulpa de porc – 10 kg.
Liderul PSD sustine ca daca si la noi s-ar adopta o astfel de masura, ar fi una temporara, pentru ca nu vrea "sa ne intoarcem in comunism".