Mult asteptata amnistie a datoriilor fiscale rezultate din reincadrarea diurnelor in venituri salariale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mult asteptata amnistie a datoriilor fiscale rezultate din reincadrarea diurnelor in venituri salariale
Mult asteptata amnistie a datoriilor fiscale rezultate din reincadrarea diurnelor in venituri salariale
de Cristina Enescu la 31 Mar. 2022
amnistie fiscala 2022diurne soferitransportatori

Tratamentul fiscal al indemnizatiilor acordate de angajatori pentru delegarea/detasarea sau pentru desfasurarea activitatii angajatilor in strainatate (diurne) a reprezentat, pentru o perioada indelungata, subiect de disputa intre contribuabili si autoritatea fiscala. In aceste conditii, au existat numeroase inspectii fiscale in cadrul carora diurnele au fost reincadrate in venituri de natura salariala, stabilindu-se impozite si contributii suplimentare de plata in sarcina contribuabililor, precum si dobanzi si penalitati aferente acestora.
 


Dupa indelungi dezbateri, Parlamentul Romaniei a adoptat legea pentru anularea unor obligatii fiscale si pentru modificarea unor acte normative (promulgata recent de presedintele Romaniei, urmand a fi publicata in Monitorul Oficial), care prevede o noua amnistie pentru obligatiile fiscale principale si accesorii stabilite in astfel de cazuri, dar si clarificari ale regimului fiscal aplicabil diurnelor
 
Autoritatile au mai apelat si in trecut la amnistierea datoriilor de acest tip, dar, in lipsa unei viziuni unitare si a armonizarii legislatiei in aceasta materie, problema s-a perpetuat. Unul dintre domeniile cele mai afectate de reincadrarea indemnizatiilor in venituri de natura salariala este cel al transportului international. 
 

Care este obiectul amnistiei?

 
Obiectul amnistiei consta in anularea obligatiilor stabilite de organele fiscale ca urmare a reincadrarii indemnizatiilor acordate pentru delegarea/detasarea angajatilor sau pentru desfasurarea activitatii pe teritoriul altei tari, in venituri de natura salariala, incepand cu data de 1 iulie 2015 pana la data intrarii in vigoare a actualei legi.
 
Anularea vizeaza datoriile fiscale neplatite, dar si pe cele platite deja, pe care contribuabilii au dreptul sa le recupereze, la cerere. Desi proiectul de lege prevedea initial o exceptie potrivit careia societatile in cazul carora deciziile de impunere a unor sume suplimentare de plata au fost validate printr-o hotarare judecatoreasca definitiva nu puteau beneficia de amnistie, aceasta a fost eliminata in Camera Deputatilor. 
 
Termenul de prescriptie a dreptului de a solicita restituirea acestor sume este de cinci ani si incepe sa curga de la data intrarii in vigoare a noii legi. Ulterior implinirii acestui termen, angajatorii nu vor mai putea beneficia de restituirea sumelor respective. 
 
In plus, obiectul amnistiei nu se limiteaza doar la anularea obligatiilor deja impuse, ci prevede si interdictia pentru autoritatile fiscale de a emite, in viitor, decizii de impunere privind reincadrarea indemnizatiilor de delegare/detasare acordate in perioada cuprinsa intre 1 iulie 2015 si data intrarii in vigoare a legii.
 

Cine poate beneficia de aceasta facilitate?

 
Beneficiari ai acestei facilitati sunt toti contribuabilii in sarcina carora au fost stabilite, prin decizie de impunere, diferente de obligatii fiscale ca urmare a reincadrarii indemnizatiilor de delegare/detasare transnationala in venituri salariale.
 
Principalele categorii de contribuabili vizati de aceasta amnistie sunt transportatorii internationali, agentii de munca temporara din Romania, care recruteaza persoane si le pun la dispozitia altor intreprinderi din Uniunea Europeana si din state terte, si prestatorii de servicii de constructii, montaj, antrepriza etc., care isi trimit angajatii pe diferite santiere din state membre sau terte.

Te-ar putea interesa si: Firmelor de transport li s-ar putea deconta o parte din carburant: care e conditia pentru patroni

Care va fi procedura de punere in aplicare a acestei amnistii?

 
Potrivit legii, amnistia ar trebui sa fie aplicata de organele fiscale din oficiu. Cu toate acestea, este indicat ca societatile sa semnaleze autoritatii fiscale situatiile in care au primit decizii de impunere pentru astfel de obligatii, pentru a se asigura ca vor beneficia de efectele amnistiei constand in anularea/restituirea sumelor respective.
 
Pentru aplicarea amnistiei, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) este obligata sa emita, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, un ordin cu regulile necesare pentru anularea obligatiilor fiscale. 
 

Ce se va intampla in viitor cu sumele acordate sub forma de diurna - cum vor putea fi reincadrate drept venituri salariale?

 
Din perspectiva regimului fiscal aplicabil in viitor, noua lege aduce claritate, dat fiind ca mentioneaza expres ca tratamentul fiscal preferential, respectiv scutirea de la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii se aplica si in situatiile de detasare transnationala (aceasta fiind una dintre cele mai utilizate modalitati in care salariatii isi desfasoara activitatea in strainatate), dar si in cazurile in care activitatea se desfasoara in alta localitate. In plus, noile prevederi extind aplicarea regimului fiscal preferential si asupra salariatilor mobili, care primesc o astfel de indemnizatie, potrivit legii. 
 
In acelasi timp, legea introduce un plafon suplimentar pentru sumele acordate angajatilor si scutite de la plata impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii. Potrivit noilor prevederi, acestea nu trebuie sa depaseasca: de 2,5 ori valoarea indemnizatiei stabilite pentru salariatii institutiilor publice si contravaloarea a trei salarii de baza pentru locul de munca ocupat, raportata la numarul de zile lucrate in luna respectiva si multiplicata cu numarul de zile in care activitatea este desfasurata in alta localitate/in strainatate.
 
In situatia in care unul dintre cele doua plafoane este depasit, diferenta va fi asimilata venitului salarial si supusa impozitului pe venit si contributiilor sociale obligatorii.
 
Este de retinut faptul ca regimul fiscal si plafoanele mentionate se aplica si pentru persoanele fizice cu alte forme contractuale (spre exemplu directorii cu contract de mandat) care se afla in situatii similare. 
 
Din perspectiva procedurala, este posibil sa apara si pe viitor situatii in care sumele acordate salariatilor sub forma de diurna sa fie reincadrate ca venituri salariale, insa numai in baza constatarilor realizate de organele competente din cadrul Inspectiei Muncii. Astfel, autoritatile fiscale nu vor mai avea dreptul sa aprecieze, in mod direct, ca sumele primite sub forma de indemnizatii pentru delegare/detasare reprezinta venituri de natura salariala, ci doar ca urmare a controalelor efectuate in acest scop de Inspectia Muncii.
 
In concluzie, noua lege aduce duble beneficii contribuabililor. Pe de o parte, vine in ajutorul agentilor economici prin anularea datoriilor fiscale impuse pentru sumele acordate cu titlu de indemnizatii de delegare/detasare si, pe de alta parte, ofera premisele elaborarii cadrului legal mult asteptat. Acesta va asigura aplicarea unitara si eficienta de catre autoritati a legislatiei fiscale si a legislatiei muncii, constituind atat un mecanism de armonizare, cat si o garantie de predictibilitate pentru contribuabili. 
 
Explicatiile ne-au fost oferite de Elena Raileanu, Senior Manager, Deloitte Romania, Laura Epure, Senior Associate, si Tatiana Milu, Associate, Reff & Asociatii | Deloitte Legal.
 
Te-ar putea interesa si:
 
Colaborator Manager.ro
Urmareste-ne pe Google News

Ultimele NOUTATI

In regiune incepe sa se simta mirosul crizei din 2008: tara vecina cu Romania care aplica cea mai agresiva dobanda din ultimii 14 ani
Economie

In regiune incepe sa se simta mirosul crizei din 2008: tara vecina cu Romania care aplica cea mai agresiva dobanda din ultimii 14 ani

In regiunea noastra de Europa incepe sa se simta tot mai pregnant "mirosul" crizei economice din 2008, in sensul in care vedem cum dobanzile practicate de bancile centrale se apropie de...
today28 Iun. 2022
Ministrul Energiei da asigurari soferilor: benzinariile vor aplica reducerea pretului. Romania va avea astfel cel mai mic pret la carburant din UE, dupa Ungaria
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Ministrul Energiei da asigurari soferilor: benzinariile vor aplica reducerea pretului. Romania va avea astfel cel mai mic pret la carburant din UE, dupa Ungaria

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, isi exprima increderea cu privire la faptul ca benzinariile din tara noastra vor aplica reducerea de 50 de bani pe litrul de carburant, asa cum prevede legea pe...
today28 Iun. 2022
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Adauga comentariu

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Statul alearga dupa banii romanilor: se imprumuta masiv de la cetateni. Cum poti sa profiti de acest lucru
Economie

Statul alearga dupa banii romanilor: se imprumuta masiv de la cetateni. Cum poti sa profiti de acest lucru

today28 Iun. 2022
IMM INVEST PLUS, o noua sansa de finantare pentru firmele care au probleme cu lichiditatile: anuntul de ultima ora al Finantelor
Companii

IMM INVEST PLUS, o noua sansa de finantare pentru firmele care au probleme cu lichiditatile: anuntul de ultima ora al Finantelor

today28 Iun. 2022
Cele mai bune platforme de tranzactionare criptografica din 2022
Business

Cele mai bune platforme de tranzactionare criptografica din 2022

today28 Iun. 2022
Cele 5 situatii in care contractul de munca poate fi modificat fara acordul salariatului
Companii

Cele 5 situatii in care contractul de munca poate fi modificat fara acordul salariatului

today28 Iun. 2022

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x