Noi recomandari de la MAI: Circulatia pe strazi, DRASTIC RESTRICTIONATA: Se iese din casa DOAR JUSTIFICAT!

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noi recomandari de la MAI: Circulatia pe strazi, DRASTIC RESTRICTIONATA: Se iese din casa DOAR JUSTIFICAT!
Noi recomandari de la MAI: Circulatia pe strazi, DRASTIC RESTRICTIONATA: Se iese din casa DOAR JUSTIFICAT!
de Magda Florea la 21 Mar. 2020
Urmareste-ne pe Google News
pandemiecoronavirus chinacovid 19ministerul afacerilor internemai

Ministrul Afacerilor interne, Ion Marcel Vela si de secretarii de stat Bogdan Despescu si Raed Arafat, au tinut, sambata seara, o declaratie de presa la sediul MAI. Oficialii MAI au venit cu noi recomandari pentru populatie: intre orele 06:00-22:00 nu se recomanda adunarile mai mari de trei persoane in afara locuintei, iesirea din locuinta nejustificata, fiind permise vizitele la magazin, la medic, la farmacie sau in alte cazuri, detaliate mai jos. Pe timpul noptii, iesirile trebuie justificate autoritatilor printr-o declaratie pe propria raspundere. De asemenea, au fost inasprite sanctiunile pentru cei ce incalca carantina sau izolarea in care i-au plasat autoritatile. Cei care pleaca din izolare, spre exemplu, sunt dusi direct intr-un centru de carantina pentru 14 zile. Nu in ultimul rand, oficialii MAI au anuntat ca sunt permise evenimentele de tipul cununiilor, botezurilor si inmormantarilor, insa pot participa maximum 8 persoane. ATENTIE: Restrictionarile anuntate astazi de autoritati au caracter de RECOMANDARE. Astfel, responsabilitatea respectarii acestora ne revine fiecaruia dintre noi. E important sa constientizam ca e VITAL sa respectam intocmai aceste masuri!

ULTIMA ORA: Citeste si: Interdictiile intarzie sa apara in Romania: Autoritatile se rezuma la recomandari, desi situatia in alte tari e critica

Update: Marcel Vela a luat din nou cuvantul si face un apel catre TOTI ROMANII:

 
"Transmit un apel: Dragi romani, ne confruntam cu una din cele mai mari crize din ultimii ani, rezolvarea se afla la noi. Sa aratam forta pe care acest popor a avut-o dintotdeauna.
 
Absenta celor dragi e dureroasa, dar pierderea lor poate fi tragica. Prioritatea noastra e viata romanilor. Impreuna am rezistat prin razboaie, cutremure si dictatura.
 
Dumnezeu sa binecuvanteze Romania!", a spus ministrul de Interne.

Update: Raed Arafat face declaratii: Prevenirea ramane linia cea mai importanta de aparare in fata acestei boli

  • A fost o problema cu lipsa din stocuri pe plan international a echipamentelor de protectie. IGSU a semnat toate contractele si trecem la livrarea materialelor.
  • Ca sa fie livrarea mai rapida, impreuna cu fortele militare aeriene organizam livrarea de urgenta catre spitale.
  • Primele masti de inalta protectie, 80.000, au fost deja distribuite. De maine vin alte masti gratuit catre unitatile sanitare.
  • Azi toti am observat ca populatia s-a relaxat azi un pic, s-au dus la picnic, plimbare.
  • Comportati-va cat mai responsabil, respectati regulile de igiena pentru a va proteja si pentru a-i proteja si pe ceilalti. Evitati deplasarile daca nu sunt strict necesare.
  • Desi prevederile Ordonantei Militare au caracter de recomandare, va rog sa le tratati ca si cum sunt OBLIGATORII!

Update: Bogdan Despescu face declaratii:

  • Le solicit cetatenilor sa nu cumpere sau accepte teste pe internet de la persoane fizice.
  • 14.000 de angajati MAI au fost implicati zilnic. au asigurat masuri la frontiera de stat, au insotit coavoaie si alte masuri specifice.
  • Efectivele au efectuat nu doar misiuni pentru raspandirea coronaviruslui ci si mentinerea ordinii si sigurantei publice.
  • Au fost deschise 1177 dosare penale.
     

Update: Marcel Vela face declaratii:

  • Buna seara, va multumim pentru asteptare. Suntem deja la a sasea zi de la decretarea starii de urgenta. Datorita masurilor luate pana acum, am reusit sa ne atinge principalul obiectiv: nu avem raspandire comunitara extinsa pe teritoriul Romaniei.  E metirul tuturor specialistilor implicati in aceasta lupta
  • Va vom prezenta imediat masurile noi. Am emis mai multe ordine: Ordinul privind operationalizarea conducerii Politiei Locale de catre Politia Nationala. Am emis ordinul pentru aprobarea procedurii de incadrare pentru 6 luni in posturile vacante din MAI. Am emis ordinul pentru stabilirea masurilor pentru repsectarea regulilor de carantinare si izolare.
  • Tot ce decidem prin ordine si ordonante militare limiteaza riscurile. Deciziile prezentate sunt aprobate de Guvern si aduse la cunostinta presedintelui Iohannis.
  • Va prezint pe scurt Ordonanta Militara din 21 martie, privind masuri pentru stoparea raspandirii Covid-19. Aceasta Ordonanta va regla tot ce se intampla in zilele urmatoare:

Art.1. – (1) Se suspenda temporar activitatea in cabinetele de medicina dentara.
(2) Prin exceptie, sunt permise interventiile stomatologice de urgenta.
(3) Masura se aplica incepand cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora Romaniei.
 
Art. 2. – (1) Se suspenda temporar activitatile de comercializare cu amanuntul, a produselor si serviciilor, in centrele comerciale in care-si desfasoara activitatea mai multi operatori economici, cu exceptia vanzarii produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice si a serviciilor de curatatorie. E vorba de mall-uri.
 
(2) Prin centru comercial se intelege „structura de vanzare cu suprafata medie sau mare in care se desfasoara activitati de comercializare cu amanuntul de produse, servicii de piata si de alimentatie publica, ce utilizeaza o infrastructura comuna si utilitati adecvate”, astfel cum este reglementat in anexa la Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Masura se aplica incepand cu data de 22 martie 2020, ora 22.00
 
Art. 3. – (1) Circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei se efectueaza numai cu respectarea masurilor generale de prevenire a raspandirii COVID-19 si evitarea formarii oricarui grup de persoane. Prin formarea unui grup de persoane se intelege alaturarea unui numar mai mare de 3 persoane care nu locuiesc impreuna.
 

Art. 4. – In intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomanda ca circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei sa se efectueze numai pentru urmatoarele motive:
 

  • a) deplasarea in interes profesional, inclusiv deplasarea intre locuinta/gospodarie si locul/locurile de desfasurare a activitatii profesionale, atunci cand activitatea profesionala este esentiala si nu poate fi amanata sau desfasurata de la distanta;
  • b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acopera necesitatile de baza ale persoanelor si animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfasurarii activitatii profesionale;
  • c) deplasarea pentru asistenta medicala care nu poate fi amanata si nici realizata de la distanta;
  • d) deplasarea din motive justificate, precum ingrijirea/insotirea copilului, asistenta persoanelor varstnice, bolnave sau cu dizabilitati ori deces al unui membru de familie;
  • e) deplasari scurte, in apropierea locuintei/gospodariei, legate de activitatea fizica individuala a oamenilor si nevoile animalelor de companie/domestice.

Art. 5. – (1) In intervalul orar 22.00 – 06.00, circulatia persoanelor in afara locuintei/gospodariei este permisa numai pentru motivele prevazute la art. 4.

Art. 6. – (1) Se interzice intrarea pe teritoriul Romaniei, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetatenilor straini si apatrizilor, cu exceptia situatiei in care acestia tranziteaza teritoriul Romaniei, pe culoare de tranzit, organizate prin intelegeri cu statele vecine.

2) Prin exceptie, este permisa intrarea pe teritoriul Romaniei a cetatenilor straini si apatrizilor care fac parte din urmatoarele categorii:
a) sunt membri de familie ai cetatenilor romani;
b) sunt membri de familie ai cetatenilor altor state membre UE sau ale Spatiului Economic European ori ai Confederatiei Elvetiene, cu rezidenta in Romania;
c) sunt persoane care poseda o viza de lunga sedere, un permis de sedere sau un document echivalent permisului de sedere eliberat de autoritatile romane potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autoritatile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;
d) sunt persoane care se deplaseaza in interes profesional, dovedit prin viza, permis de sedere sau un alt document echivalent;
e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizatiilor internationale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
f) sunt pasageri in tranzit, inclusiv cei repatriati ca urmare a acordarii protectiei consulare;
g) sunt pasageri care calatoresc din motive imperative (medicale sau familiale);
h) sunt persoane care au nevoie de protectie internationala sau din alte motive umanitare.
 
(3) Masura se aplica incepand cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora Romaniei.
 

Sanctiuni mai dure pentru cei care incalca izolarea sau carantina

Art. 7. – (1) Persoanele izolate la domiciliu, ca masura de prevenire a raspandirii COVID-19, care parasesc locatia in care acestea au fost plasate, fara aprobarea autoritatilor competente, sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate si sunt conduse de fortele de ordine publica si plasate in carantina institutionalizata, sub paza.
 
(2) Persoanele carantinate, ca masura de prevenire a raspandirii COVID-19, care parasesc locatia in care acestea au fost plasate, fara aprobarea autoritatilor competente, sunt carantinate pentru o noua perioada de 14 zile.
 
(3) Masurile dispuse potrivit alin.(1) si (2) nu exonereaza persoanele de raspunderea contraventionala sau penala.2) Prin exceptie, este permisa intrarea pe teritoriul Romaniei a cetatenilor straini si apatrizilor care fac parte din urmatoarele categorii:
a) sunt membri de familie ai cetatenilor romani;
b) sunt membri de familie ai cetatenilor altor state membre UE sau ale Spatiului Economic European ori ai Confederatiei Elvetiene, cu rezidenta in Romania;
c) sunt persoane care poseda o viza de lunga sedere, un permis de sedere sau un document echivalent permisului de sedere eliberat de autoritatile romane potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autoritatile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene;
d) sunt persoane care se deplaseaza in interes profesional, dovedit prin viza, permis de sedere sau un alt document echivalent;
e) este personal diplomatic sau consular, personal al organizatiilor internationale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
f) sunt pasageri in tranzit, inclusiv cei repatriati ca urmare a acordarii protectiei consulare;
g) sunt pasageri care calatoresc din motive imperative (medicale sau familiale);
h) sunt persoane care au nevoie de protectie internationala sau din alte motive umanitare.
 
(3) Masura se aplica incepand cu data de 22 martie 2020, ora 22.00, ora Romaniei.

Art. 8 - (1)Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa identifice si sa tina evidenta persoanelor in varsta de peste 65 de ani, fara sustinatori sau alta forma de ajutor, si sa asigure sprijin acestora in vederea minimalizarii expunerii lor in afara locuintelor.
 
(2) Evidentele se actualizeaza si se raporteaza saptamanal la centrul judetean/al municipiului Bucuresti de coordonare si conducere a interventiei.
 
(3) Comitetele locale, judetene si al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta identifica modalitati de sprijin pentru persoanele prevazute la alin.(1).

Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, inmormantari), la care pot participa maximum 8 persoane:

 
Art. 9 - Ordonanta militara nr.1/2020 privind unele masuri de prima urgenta, care privesc aglomerarile de persoane si circulatia transfrontaliera a unor bunuri, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.219 din 18 martie 2020, se completeaza dupa cum urmeaza:
 
(1) Dupa aliniatul 1, al articolul 2 se introduc doua noi alineate, alin.(2) si (3), cu urmatorul cuprins:
 
(2) Se pot oficia slujbe in lacasurile de cult, de catre slujitorii bisericesti /religiosi, fara accesul publicului, slujbele putand fi transmise in mass-media sau online.
 
(3) Se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, inmormantari), la care pot participa maximum 8 persoane, cat si impartasirea credinciosilor bolnavi la domiciliul acestora.

Dupa alineatul (2) al articolului 4, se introduce un nou alineat, alin.(3), cu urmatorul cuprins:
 
„(3) Prevederile alin.(1) si (2) se aplica si conducatorilor autovehiculelor de transport marfa cu capacitatea maxima autorizata mai mare de 2,4t”.
 
E vorba de autoutilitare, furgoanele, care au maxim 3,5 tone. Am coborat limita la 2,4 tone.
 
Dupa alineatul (2) al articolului 5 se introduce un nou alineat, alin.(3), cu urmatorul cuprins:
 
„(3) Alte exceptii de la interdictia prevazuta la alin.(1) – cel cu zona medicamentelor si materialelor sanitare – se stabilesc prin ordin al ministrului sanatatii.”
 

Art. 10. – (1) Sunt abilitate sa asigure aplicarea si respectarea prevederilor prezentei ordonante militare:

 
  • a) Politia Romana, Jandarmeria Romana, Politia locala, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si conducatorii autoritatilor administratiei publice locale, pentru masurile prevazute la art.1 si 2;
  • b) Politia Romana, Jandarmeria Romana, Politia locala, pentru masurile prevazute la art. 3, 5 si 7;
  • c) Politia de Frontiera Romana, pentru masura prevazuta la art. 6.
(2) Nerespectarea masurilor de prima urgenta prevazute la art.1 – 7 atrage raspunderea disciplinara, civila, contraventionala sau penala, in conformitate cu prevederile art.27 din Ordonanta de urgenta nr.1/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

Update: Au inceput declaratiile


"Astazi, 21 martie a.c., incepand cu ora 20:00 va avea loc o declaratie de presa la sediul MAI. Declaratia va fi sustinuta de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela si de secretarii de stat Bogdan Despescu si Raed Arafat", au transmis reprezentantii MAI intr-un comunicat de presa postat pe site-ul institutiei.
 
De asemenea, declaratia va fi transmisa si pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne.
 
Cel mai probabil, reprezentantii MAI vor face noi precizari cu privire la situatia Romaniei in contextul pandemiei noului coronavirus.
 
Va vom tine la curent cu toate informatiile!
 
Citeste si: STAI ACASA. Explicatia pentru care toti ar trebui sa ne izolam in casa

Bilant coronavirus Romania: Numarul persoanelor infectate a ajuns la 367

 
Grupul de Comunicare Strategica anunta ca in data de 21 martie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 367 de  cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.
 
Dintre cele 367 de persoane confirmate pozitiv, 52 au fost declarate vindecate si externate (36 la Timisoara, 11 la Bucuresti, 3 la Craiova, unul la Constanta si unul la Iasi).

Intre timp, in Italia, au fost declarate 793 de decese in ultimele 24 de ore. Acesta este cel mai dur bilant de la izbucnirea pandemiei. Numarul cazurilor de infectare in Italia a ajuns la 53.500, sambata.







 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online

today18 Mar. 2024
Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare
Economie

Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie...

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x