Pandemia ar putea pune capat carierei multor femei
piata munciibusinessafacericarieraperformanta profesionalamamefemeilocuri de munca
Despre implicatiile de natura pur medicala ale crizei sanitare se poate discuta mult la aceasta ora si, cu siguranta, nici cei mai reputati oamenii de stiinta nu ar avea raspunsuri ferme la toate intrebarile care s-ar ivi, insa nici implicatiile socio-economice nu sunt mai prejos. Dincolo de recesiune, criza economica, scaderea nivelului de trai si cresterea incertitudinilor, exista si alte riscuri, mai ales in ceea ce priveste piata muncii.
Un studiu realizat recent peste hotare scoate la iveala faptul ca pandemia actuala ar putea reprezenta finalul carierei pentru multe femei care ocupa in prezent functii de conducere.
Dupa o evolutie semnificativa a reprezentativitatii femeilor in piata muncii, pandemia franeaza brutal aceasta crestere.
"Daca am avea un buton de panica, l-am fi apasat", a declarat Sheryl Sandberg, COO al Facebook si cofondator al LeanIn.Org, intr-un comunicat citat de CNN.
Conform raportului anual Women in the Workplace de la McKinsey & Company si LeanIn.Org, una din patru femei ia in considerare sa faca un pas in spate in cariera sau chiar sa iasa complet de pe piata muncii.
Potrivit aceluiasi raport, femeile care se afla in functii de conducere se simt presate sa lucreze mai mult in comparatie cu omologii lor de sex masculin, acuzand faptul ca astfel ajung la epuizare.
Pandemia pune o presiune uriasa pe femeile de cariera, care sunt si mame, si care trebuie sa gaseasca, in conditii vitrege, echilibrul dintre viata profesionala si cariera.
Desi sunt evaluate in functie de aceleasi criterii de performanta precum omologii lor de sex masculin, adevarul este ca, in cele mai multe dintre cazuri, de umerii femeilor atarna mai multe responsabilitati casnice decat in randul barbatilor. Raportul Women in the Workplace arata ca femeile sunt de trei ori mai dispuse sa isi asume responsabilitatile legate de treburile casnice si de copii, facandu-si in acelasi timp si griji pentru performantele lor profesionale.
Pentru raport au fost supusi unui sondaj 40.000 de angajati americani, fiind prelucrate si date suplimentare de la 317 companii.
In pofida faptului ca raportul se bazeaza pe date culese din piata muncii din SUA, tendintele sunt universal valabile, in conditiile in care intreaga omenire e supusa astazi acelorasi provocari legate de pandemia de coronavirus. Piata muncii sufera ''mutatii'' in acest moment atat in SUA, cat si in Romania, locurile de munca devin mai instabile, lipseste predictibilitatea si garantia unui venit sigur, iar in aceste conditii, pentru femei si mame poate fi cu atat mai dificil de gestionat o cariera profesionala la standarde inalte, in paralel cu responsabilitatile casnice, grija pentru copii si familie, etc.