Scandalul apei de la robinet din Bucuresti capata noi proportii. Este sau nu apa potabila?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Scandalul apei de la robinet din Bucuresti capata noi proportii. Este sau nu apa potabila?
Scandalul apei de la robinet din Bucuresti capata noi proportii. Este sau nu apa potabila?
de Magda Florea la 31 Ian. 2019
Urmareste-ne pe Google News
apa novaapa potabila bucurestiapa robinet capitalaapa potabilascandal apa 2019

Primarul General al Capitalei a trimis, joi, Corpul de Control sa verifice compania Apa Nova si calitatea apei pe care o distribuie bucurestenilor. Directorul companiei da asigurari ca apa este potabila.

Gabriela Firea a declarat, joi in sedinta CGMB, ca a dat o dispozitie ca reprezentantii Corpului de Control al primarului general sa verifice situatia de la Apa Nova. La randul sau, directorul adjunct al companiei a spus ca apa nu reprezinta un pericol si nu stie de ce MS a recomandat evitarea ei.
 
"Am luat toate masurile care sunt printre atributiile Primarului general, am dat o dispozitie ca reprezentantii Corpului de Control al primarului general sa inceapa o verificare a celor intamplate. Am solicitat Apa Nova informatii suplimentare. (...) Fac apel la toate autoritatile statului (...) sa aflu mai multe informatii despre poluator, cum s-a deversat acea cantitate de amoniu, cum s-a ajuns ca Apa Nova sa fie nevoita sa curete apa cu clor, de ce nu am fost informati? Institutiile sa mearga si la cauza”, a declarat primarul Gabriela Firea, in sedinta CGMB de joi.

Directorul adjunct al Apa Nova: Apa de la robinet este potabila

 
La randul sau, directorul adjunct al Apa Nova, Mihai Savin, a spus, tot in sedinta CGMB, ca apa de la robinet este potabila.
 
"Rezultatele probelor prelevate incepand cu 29 ianuarie - 29, 30 si 31 ianuarie nu indica depasiri ale clorului. (...) In fapt, a existat, intr-adevar o depasire pe Arges a indicatorului amoniu, (...) iar masura cea mai rapida a fost o crestere a dozei de clor, dar nu peste limitele admise de lege. Aceasta doza de clor un pic crescuta a dat, in anumite puncte din Sectorul 6, un miros de clor. Ulterior, in secunda 2, am trecut la alimentarea orasului Bucuresti preponderent din Dambovita, am atenuat orice alta posibla poluare a surselor de apa din Arges. Monitorizam incontinuu tot ce se intampla in reteaua de distributie, apa este potabila”, a spus directorul adjunct al Apa Nova.
 
Referitor la recomandarea Ministerului Sanatatii, potrivit careia trebuie evitata folosirea apei publice, reprezentantul Apa Nova a spus ca nu cunosc informatiile pe care institutia se bazeaza.
 
"Nu cunoastem pe ce se bazeaza Ministerul Sanatatii, nu am primit nicio notificare legata de o eventuala problema in reteau de distributie. Noi va garantam ca tot ce facem, facem cu profesionalism si nu exista niciun pericol”, a mai spus Savin.
 
Precizarile vin dupa ce Apa Nova a informat joi dimineata ca rezultatele analizelor efectuate reconfirma si atesta potabilitatea apei distribuita de companie consumatorilor. Distribuitorul de apa mai mentioneaza ca a crescut concentratia de clor din cauza topirii zapezii si a ghetii, insa valorile sunt in limitele normale.
 

Apa Nova transmite cetatenilor ca apa distribuita intruneste conditiile de calitate

 
″In spiritul valorii de baza care guverneaza compania noastra si anume responsabilitate fata de client, Apa Nova Bucuresti a suplimentat, incepand cu seara zilei de 30.01.2019, numarul si frecventa analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile in sectoarele 5 si 6. Astfel, rezultatele analizelor efectuate in ultimele ore reconfirma si atesta calitatea si potabilitatea apei produsa si distribuita de catre compania Apa Nova consumatorilor din municipiul Bucuresti. Expertiza operatorului a permis punerea in aplicare a solutiilor tehnice necesare pentru gestionarea in conditii de siguranta a furnizarii serviciului de apa potabila”, anunta compania.
 
Conform legislatiei in vigoare, concentratia clorului rezidual liber in apa potabila din reteaua de distributie trebuie sa se incadreze intre 0,10 – 0,50 mg /litru, ceea ce inseamna ca in apa potabila, trebuie sa se regaseasca clor intre aceste valori. Prezenta clorului in apa potabila este deci o necesitate si o garantie ca apa este conforma din punct de vedere microbiologic. In plus, o certitudine pentru consum in siguranta a acesteia. In alte state, spre exemplu, normele impun concentratii mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranta (de exemplu, SUA), explica Apa Nova.
 

Intreg scandalul a pornit miercuri, dupa ce Ministerul Sanatatii a interzis populatiei sa foloseasca apa de la robinet


Scandalul apei din Bucuresti a pornit in urma declaratiilor reprezentantilor Ministerului Sanatatii, prin care indruma cetatenii sa nu foloseasca apa de la robinet nici pentru baut sau prepararea hranei, dar nici pentru igiena personala.
 
Potrivit Ministerului Sanatatii, apa care circula prin conductele Capitalei ar fi fost tratata cu o cantitate de clor mai mare decat de obicei. Desi nu exista vreun risc in ceea ce priveste sanatatea populatiei, specialistii le-au recomandat bucurestenilor sa nu o foloseasca la gatit pana cand nu vor fi gata si analizele parametrilor microbiologici.
 
Specialistii ii sfatuiesc insa pe bucuresteni sa nu foloseasca apa de la robinet nici macar pentru igiena personala.
 
“Poate pentru igiena personala nu as fi chiar incantat sa ma spal pe dinti. As folosi apa plata. Mi se pare ciudat sa nu poti sa ai apa potabila in Bucuresti, in 2019.”
 
Potrivit autoritatilor, Apa Nova ar fi folosit, in 29 ianuarie, o cantitate mai mare de clor pentru tratarea apei potabile dupa ce raul Arges a fost poluat cu amoniu in urma topii masive a zapezilor.

Pintea da inapoi dupa ce MS a recomandat ca apa din Bucuresti sa nu fie folosita: Nu am spus ca apa nu este potabila

 
Sorina Pintea a declarat ca asteapta rezultatele finale ale apei din Bucuresti, precizand ca in comunicatul Ministerului transmis presei nu a spus ca apa nu este potabila, ci ca are un nivel ridicat de clor si ca poate provoca disconfort persoanelor care au probleme medicale.
 
"Inspectorii DSP au prelevat probe pe care le-au analizat, constantand o depasire a nivelului de clor peste limitele legale admise. Acest lucru a fost comunicat firmei Apa Nova impreuna cu o adresa prin care i se cerea acesteia sa posteze pe site ca depasirile de clor sunt peste limitele legale admise si ca se recomanda nefolosirea in acest moment a apei. Lucru care nu s-a intamplat. (...) Nu am spus nicio clipa ca apa nu este potabila. Intre apa cu nivel de clor ridicat si apa potabila este o diferenta”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.
 
Potrivit ministrului, in cursul serii de miercuri, a convocat specialistii care au consultat ghidurile Organizatiei Mondiale a Sanatatii, pentru a transmite ulterior recomandari catre populatie.
 
"Stiind ca responsabil fiind de sanatate publica trebuie sa informam populatia din Sectoarele 5 si 6 care este rezultatul probelor pe care inspectoriii pe care le-au prelevat. Am transmis in comunicat ca, daca populatia consuma apa cu un nivel de clor depasit, acest lucru nu influenteaza sanatatea pe termen scurt sau pe termen lung, dar poate sa provoace persoanelor care au alergii, persoanelor care sufera de astm bronsic, disconfort sau chiar agravarea simptomelor si am recomandat - nu am obligat - populatiei sa nu foloseasca apa de la robinet nici pentru igiena personala, nici pentru consum. Am considerat necesar ca fiecare trebuie sa ia o decizie cunoscand faptele”, a mai spus Pintea.

Citeste si: Zona euro se cutremura: Prima tara care intra in recesiune

Sursa foto: pexels.com
 
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x