Scutiri de taxe si impozite in 2024 pentru contribuabilii buni-platnici
scutiri de taxe si impozitecontribuabili
Contribuabilii care se dovedesc a fi la zi cu platile darilor catre stat ar putea beneficia de scutiri de la taxe si impozite in 2024, prevede un proiect de lege initiati de liberali.
Concret, vorbim despre acordarea unor bonificatii pentru platitorii de impozit pe profit care il achita la termen si nu au obligatii fiscale restante.
"Incepand cu 1 ianuarie 2024, contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si de plata, precum si contribuabilii platitori de impozit pe venitul microintreprinderilor, care achita impozitul trimestrial/plata anticipata pana la termenele scadente beneficiaza de o bonificatie in cota de 3% asupra impozitului datorat daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) in ultimul an au achitat impozitul datorat trimestrial/plata anticipata pana la termenele scadente;
b) la data de 1 ianuarie 2024, nu inregistreaza obligatii fiscale restante la bugetul general consolidat;
c) utilizeaza bonificatia de 3% exclusiv pentru realizarea de investitii prevazute in Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotarare a Guvernului, in grupa 1 constructii, grupa 2 Instalatii tehnice, mijloace de transport, animale si plantatii sau pentru sustinerea invatamantului profesional-dual", dupa cum propun parlamentarii PNL.
Bonificatiile fiscale din 2024 ar fi un colac de salvare pentru sectorul privat
Initiatorii proiectului admit faptul ca sectorul privat romanesc se bucura atunci cand are parte de bonificatii si face tot posibil sa se incadreze in conditii, ca sa poata beneficia de ele, conform legii.
Intr-un context fiscal precum este cel actual, marcat de scumpiri ale darilor catre stat, de diminuarea spatiului fiscal si de cresterea poverii, astfel de masuri se pot dovedi a fi veritabile guri de Oxigen pentru firmele romanesti.
"In conditiile in care mediul economic reactioneaza favorabil la stimulente si bonificatii fiscale, iar o parte importanta a operatorilor economici din Romania fac eforturi semnificative pentru a se incadra in termenele legale de plata a obligatiilor fiscale, este firesc ca toti contribuabilii care nu inregistreaza obligatii fiscale restante si si-au platit obligatiile fiscale la termen, in anul anterior, sa fie stimulati, incurajati sa continue sa aiba o conformare fiscala ridicata", sustin liberalii.
Bonificatiile pentru 2024 inca nu se aplica. Ramane de vazut daca proiectul va trece de Parlament, dupa care va trebui promulgat de presedintele tarii si ulterior publicat in Monitorul Oficial.
Pana atunci, oamenii de afaceri raman cu actualul pachet fiscal pe care Guvernul tocmai si-a asumat raspunderea, in speranta ca va reusi sa acopere gaura uriasa din bugetul public si sa creasca contributiile, fortand mana antreprenorilor. De exemplu, premierul Ciolacu a anuntat ca joi urmeaza sa fie adoptata o hotarare de guvern si o ordonanta pentru majorarea salariului minim pe tara, respectiv a salariului minim in domeniile privilegiate, precum Constructiile.
"Maine dau ordonanta si HG, o data pentru marirea salariului (minim) de la 3.000 la 3.300 si HG pentru marirea salariului (minim) in constructii de la 4.000 la 4.500, astfel incat platirea CASS nu va afecta nicio categorie. Ei erau exceptati de platirea CASS si nu vor fi afectati deloc de introducerea CASS”, a explicat prim-ministrul, citat de
Digi24.ro.
Foto: freepik.com