Sinteza Saptamanii: Calendarul obligatiilor fiscale pe ianuarie, modificari la Codul fiscal si noi detalii despre Split TVA 2019

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sinteza Saptamanii: Calendarul obligatiilor fiscale pe ianuarie, modificari la Codul fiscal si noi detalii despre Split TVA 2019
Sinteza Saptamanii: Calendarul obligatiilor fiscale pe ianuarie, modificari la Codul fiscal si noi detalii despre Split TVA 2019
de Magda Florea la 18 Ian. 2019
Urmareste-ne pe Google News
sinteza saptamaniisplit tva 2019cod fiscal 2019

Va prezentam o sinteza a celor mai importante modificari legislative din toate domeniile de activitate, aparute in ultima saptamana. De asemenea, specialistii nostri va pun la dispozitie analize si materiale informative cu privire la subiectele de interes din plan juridic, economic, social si fiscal.

Persoanele Fizice Autorizate (PFA) si Intreprinderile Individuale (II) mai au la dispozitie doar cateva zile pentru a-si actualiza obiectul de activitate, termenul limita fiind 17 ianuarie 2019, reaminteste ONRC intr-un comunicat de presa.
 
Citeste despre termenul de actualizare a obiectului de activitate

Legea nr. 344 din 27 decembrie 2018, privind modificarea si completarea Legii nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de plati si incasari in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata a fostpublicata in Monitorul Oficial nr. 3 din 3 ianuarie 2019. Actul Normativ a intrat in vigoare din 6 ianuarie 2019, dar reglementarile modificate referitoare la regimul anumitor contraventii se aplica la 30 de zile de la data publicarii acestei legi in Monitorul Oficial.
 
Citeste despre operatiuni de plati si incasari in numerar

Contribuabilii au la dispozitie calendarul obligatiilor fiscale pe luna ianuarie 2019. Agenda a fost publicata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Primul termen de depunere a unor declaratii a fost chiar in prima zi lucratoare a acestui an, adica joi, 3 ianuarie 2019. Cele mai aglomerate zile, din punct de vedere al declaratiilor care trebuie depuse, sunt 15 si 25 ianuarie 2019. Ultimul termen va fi joi, pe 31 ianuarie 2019.
 
Citeste despre calendarul obligatiilor fiscale pe luna ianuarie 2019

Codul fiscal a fost actualizat in data de 8 ianuarie 2019 cu noile modificari aduse prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 114/2018 – care prevede mai multe schimbari legislative, intre care si majorarea salariului minim brut in constructii la 3.000 de lei/luna.
 
Citeste despre Codul fiscal 2019

Noile reglementari privind microintreprinderile care efectueaza sponsorizari potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, potrivit legii se supun unor noi reglementari. 
 
Astfel, de la 01 aprilie 2018, microintreprinderile aflate in aceasta situatie scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la nivelul valorii reprezentand 20% din impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective.
 
Citeste despre Declaratia 107 

Cazierul fiscal 2019: Lege nr. 346/2018 privind modificarea si completarea reglementarii cazierului fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 4/2019. Legea a intrat in vigoare din 6 ianuarie 2019. 
 
Citeste despre Cazierul fiscal 2019

Inspectia Muncii a transmis cateva informatii referitoare la noutatile legislative privind salariul minim brut pe tara garantat in plata si legea zilierilor, intr-un comunicat de presa remis miercuri. Potrivit autoritatilor, modificarile salariului minim brut pe tara trebuie transmise in Revisal in 20 de zile lucratoare
 
Citeste despre modificarile salariului minim brut 

Split TVA 2019: Oeratiuni care dau dreptul la debitarea contului de TVA. Prin O.A.N.A.F. nr. 3.040/2018 publicat in M.OF. nr. 1069 din data de 18.12.2018 s-au stabilit operatiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA.
 
Citeste despre Split TVA 2019

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, anunta ca intentioneaza sa renunte la evaluarea bunurilor confiscate de FISC si sa le scoata direct la vanzare online, iar piata sa fie cea care stabileste pretul final.
 
Citeste despre bunurile confiscate de FISC 

La inceput de an, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca va organiza 91 de programe de formare profesionala, la nivel national, anunta ANOFM, intr-un comunicat de presa.
 
Citeste despre programe de formare profesionala in ianuarie 2019

Prioritatile in domeniul politicii comerciale vor fi prezentate in cadrul Comisiei pentru Comert International a Parlamentului European la data de 23 ianuarie 2019, anunta Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, intr-un comunicat remis miercuri, 9 ianuarie.
 
Citeste despre prioritatile in domeniul politicii comerciale

Proiectul de lege care modifica Legea privind plafonarea dobanzilor a primit, marti, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de economie, buget si juridica ale Camerei Deputatilor.
 
Citeste despre plafonarea dobanzilor 

UPDATE 16.01.2019 In Monitorul Oficial Partea I nr. 40 din 15.01.2019 a fost publicat Ordinul nr. 50/2019, al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - ANAF.
 
Ordinul nr. 50/2019 pentru aprobarea procedurii privind stabilirea de catre organul fiscal central a sumei reprezentand 2% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult sau pentru acordarea de burse private, conform legii, sau a sumei reprezentand 3,5% din impozitul anual datorat pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat, in conditiile legii, precum si a modelului si continutului unor formulare
 
Citeste despre Ordinul nr. 50/2019

Hotararea de Guvern nr. 1045/2018 a fost publicata in M.Of. nr. 24 din 09 ianuarie 2018. Prin aceasta au fost aprobate Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, fiind astfel unificata legislatia in domeniul biletelor de valoare. De asemenea, a fost introdus un nou tip de bilet de valoare - tichetul cultural.
 
 
De duminica, 13 ianuarie 2019, a intrat in vigoare actul normativ conform caruia cota redusa de TVA 5% se aplica si in cazul serviciilor de transport de persoane in scop distractiv sau turistic.
 
Citeste despre cota redusa de TVA 5% 

Valoarea cosumului minim pentru o familie formata din doi adulti si doi copii este de doar 2.600 de lei, in cazul in care discutam despre cei care locuiesc la oras, in timp ce familiile de la sat, cu acelasi numar de membri, se poate descurca chiar cu 2.100, potrivit unei decizii a Comisiei de Insolventa la Nivel Central (CINC).
 
Citeste despre valoarea cosumului minim pentru o familie 

Romanii vor beneficia de inscrierea gratuita a imobilelor in cartea funciara, printr-un program national de amploare, sustinut financiar de Uniunea Europeana. Comisarul European, Corina Cretu, a aprobat alocarea a 266 milioane de euro pentru extinderea sistemului de cadastru din Romania.
 
Citeste despre inscrierea gratuita a imobilelor in cartea funciara

Ca urmare a numeroaselor solicitari de lamuriri primite din partea contribuabililor, Inspectoratul Muncii a venit cu precizari in ce priveste aplicarea OUG 114/2018, dar a anuntat si ca cei care nu aplica prevederile legislative risca sa fie sanctionati cu amenzi de pana la 2.000 de lei. Astfel, angajatorii din constructii vor fi amendati daca nu aplica salariul minim de 3.000 de lei.
 

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta publicarea noilor formulare 205, 207 si 230, in sectiunea ”formulare fiscale si ghid de completare”.
 
Citeste despre formularele 205, 207 si 230

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, a abordat subiectul privind scutirea de taxe a angajatilor din domeniul IT si a lasat sa se inteleaga ca beneficiile se vor aplica si in anul 2019, desi termenul a expirat la 31 decembrie 2018.
 

Federatia Europeana de Consultanta Fiscala – ETAF (The European Tax Adviser Federation), organizatia europeana care reuneste aproximativ 280.000 de profesionisti fiscali din Franta, Germania, Italia, Belgia, Romania si Ungaria, a publicat, luni, 14 ianuarie, noutatile fiscale ale saptamanii, de la nivel european. 
 
Citeste despre noutatile fiscale ale Europei

Ministerul Finantelor Publice a pus in dezbatere publica un proiect de act normativ, care stabileste ca plafonul pentru 2019 al programului "Investeste in tine" sa fie de 1 miliard de lei.
 

In M.Of. nr. 44 din 17 ianuarie 2019 a fost publicata Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru aprobarea unor masuri fiscal-bugetare. Legea aduce schimbari importante in domeniul fiscal, respectiv Codului fiscal si Codului de procedura fiscala.
 
Clarificari importante cu privire la impozitarea veniturilor din transferul de moneda virtuala. Iata ce trebuie sa stiti despre acest domeniu care a acaparat interesul oamenilor din intreaga lume.
 
Update:  Prin O.A.N.A.F. nr. 49/2019 din 16 ianuarie 2019 au fost aprobate modelul si continutul formularului "Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice".
 
ANAF a publicat, in dezbatere publica, pe site-ul institutiei, un model nou al Declaratiei unice propus pentru anul 2019. Prin acest formular, care a comasat mai multe declaratii fiscale (7 la numar), persoanele fizice au declarat veniturile realizate in anul 2017, pe baza carora organul fiscal a stabilit impozitul pe venit, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate pentru anul 2017. De asemenea, tot prin acest formular persoanele au declarat impozitul pe venitul estimat, precum si contributiile sociale datorate pentru anul 2018.
 

Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?
Life Style

De ce Vitamina C Lipozomala este mai eficienta decat cea traditionala?

today24 Apr. 2024
Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Masinile Tesla se ieftinesc, din 2025: concurenta cu Dacia Duster la pret

today24 Apr. 2024
Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024
Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine
Life Style

Ai incredere in terapie cum are terapeutul incredere in tine

today23 Apr. 2024
Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Semnal de alarma? Romanii investesc mai mult in crypto decat la Bursa de Valori Bucuresti

today23 Apr. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni
Afla...

Rutina de dimineata a miliardarilor lumii: cum isi incep dimineata cei mai bogati si faimosi dintre pamanteni

today24 Apr. 2024
Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza
Business

Cele mai profitabile afaceri de acasa, pentru cine se pricepe la internet si limba engleza

today24 Apr. 2024
Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii
Imobiliare

Cum recunosti o teapa in imobiliare: verifica asta inainte sa faci actele si sa dai banii

today24 Apr. 2024
Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi
Interviurile Manager.ro

Impresie proasta la interviul de angajare: ce nu le place patronilor sa vada in prima zi

today24 Apr. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x