Sinteza Saptamanii: Modificari la Legea constructiilor si la Legea societatilor si schimbari privind voucherele de vacanta

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sinteza Saptamanii: Modificari la Legea constructiilor si la Legea societatilor si schimbari privind voucherele de vacanta
Sinteza Saptamanii: Modificari la Legea constructiilor si la Legea societatilor si schimbari privind voucherele de vacanta
de Ionut Sarbu la 18 Oct. 2019
Urmareste-ne pe Google News
split tvavouchere de vacantalegea constructiilorlegea pensiilorcodul fiscalmodificari fiscaletichete de crezaimpozitarea bacsisuluilegea societatilor

Va prezentam o sinteza a celor mai importante modificari legislative din toate domeniile de activitate, aparute in ultima saptamana. De asemenea, specialistii nostri va pun la dispozitie analize si materiale informative cu privire la subiectele de interes din plan juridic, economic, social si fiscal.

Sistemul de plata defalcata a TVA, numit si split TVA, devine complet optional pentru toate firmele, au decis senatorii, care au votat -pe 16 octombrie - adoptarea proiectului de Lege pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr.23/2017 privind plata defalcata a TVA.
 
Citeste aici despre Sistemul de plata defalcata a TVA

 Proiectul de lege pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA a fost adoptat ieri de Senat. Dupa interventia Comisiei Europene, Guvernul este nevoit sa schimbe regulile privind mecanismul de split TVA.
 
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) arata in judecarea unui recurs in interesul legii (RIL) ca un contract de credit incheiat online este titlu executoriu, chiar si atunci cand imprumutatul nu a semnat electronic sau olograf documentul. 
 
Citeste despre decizia ICCJ - Contractul de credit incheiat online este titlu executoriu

Parlamentul Romaniei ar putea adopta noua Lege a constructiilor prin intermediul careia autorizatiile si avizele ar putea fi obtinute mai usor. Desi Pl-x nr. 170/2019 a fost respinsa de Senat, Camera Deputatilor a pregatit un raport favorabil prin care se propune adoptarea actului normativ care modifica Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii. Acum urmeaza sa intre pe ordinea de zi.
 
Citeste despre modificarea Legii constructiilor

Propunerea legislativa asteptata de multi romani a intrat in cursa pentru adoptare: 3 senatori USR au depus un proiect de Lege pentru aprobarea Programului de sprijin financiar acordat cetatenilor romani fosti rezidenti pe teritoriul Romaniei, care se intorc in tara.
 

Parlamentul Romaniei, prin votul decizional dat de deputati, a modificat Legea pensiilor nr. 263/2010 astfel incat se vor acorda patru luni in plus de vechime in munca pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite.
 
Citeste despre Legea pensiilor nr. 263/2010

Ministerul Finantelor Publice a pus in Transparenta decizionala, luni - 14 octombrie, un proiect de Hotarare privind repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale, conform art. 20 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr.12/2019 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019.
 

Camera Deputatilor a adoptat, marti - 15 octombrie, proiectul de Lege privind unele masuri referitoare la inspectorii antifrauda din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - Directia de Combatere a Fraudelor.
 
Citeste despre proiectul de Lege privind unele masuri referitoare la inspectorii antifrauda

Prin Legea 172/2019 publicata in M.Of. nr. 815 din 08.10.2019 au fost aduse modificari si completari Codului fiscal. 
 

Senatul a adoptat tacit proiectul L466/2019 prin care se introduc criterii de ierarhizare salariala pentru toti angajatii din Romania, singura exceptie fiind locurile de munca pentru care exista un contract colectiv in vigoare.
 
Citeste despre proiectul L466/2019

Ministerul Tursimului a pus in dezbatere publica proiectul de Ordonanta privind modificarea legislatiei privind acordarea voucherelor de vacanta. Una dintre cele mai importante modificari, dincolo de prelungirea de acordare a acestora pana in anul 2025 sau de introducere unei noi categorii de vouchere - cea pentru extrasezon - este aceea a sanctionarii cu inchisoarea pentru achizitionarea de concedii in afara granitelor, pe baza voucherelor de vacanta.
 
Citeste despre voucherele de vacanta

Sistemul privind acordarea voucherelor de vacanta va suferi schimbari consistente in urmatoarea perioada. Va fi efectuata o majorare de care se vor bucura anumiti bugetari, insa vor fi introduse si sanctiuni mai dure atat pentru firme, cat si pentru beneficiari, ajungandu-se chiar la pedeapsa cu inchisoarea. Toate aceste masuri se afla intr-un proiect de Ordonanta de urgenta publicat pe site-ul Ministerului Turismului.
 

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a eliberat avizul tehnic pentru doua aplicatii de ridesharing, potrivit unui anunt facut de ministrul demis al Comunicatiilor, Alexandru Petrescu.
 
Citeste despre avizul tehnic necesar pentru a face ridesharing

Camera Consultantilor Fiscali (CCF) anunta 3 zile de pregatire adresate candidatilor la examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent – sesiunea 2 noiembrie 2019. 
 
Citeste despre examenul pentru atribuirea calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent

Valoarea tichtelor de cresa se va majora incepand cu luna octombrie a acestui an. Acestea vor ajunge la suma de 460 de lei, adica se va face o crestere de zece lei, conform unui act normativ publicat in Monitorul Oficial nr. 841 din 16 octombrie 2019.
 

 Proiectul de lege depus de ministrul demis al Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, care prevede impozitarea bacsissului si includerea acestei sume pe bonul fiscal, a fost adoptat de Senat.
 

Legea nr. 172/2019 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 815 din 8 octombrie 2019. Printre modificarile vizate de acest act normativ se afla si Titlul VII Taxa pe valoarea adaugata.
 
Citeste despre Legea nr. 172/2019

In urma examenului de admitere la stagiu, organizat in zilele de 5 si 6 octombrie 2019, CECCAR a observat un grad de promovare de peste 50%. Cu aceasta ocazie, institutia le ureaza bun-venit celor 467 de noi stagiari: “Ii felicitam pe toti pentru rezultatele obtinute si le uram mult succes in anii de stagiu!”.
 
 
Legea nr. 179/2019 pentru modificarea si completarea OG nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei, precum si pentru modificarea art. 7 pct 15 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal a intrat in vigoare incepand de astazi. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 829 din 11 octombrie 2019.
 
Actul a fost trimis catre presedintele Romaniei pentru promulgare, in data de 21 septembrie 2019. Prin acesta se stabilesc noi reguli de informare simpla si transparenta inaintea incheierii contractului de franciza, fapt ce va duce la concretizarea unor parteneriate de succes intre francizor si francizat.
 
Citeste despre Noua lege a Francizei

Tema acestui articol este majorarea capitalului cu prime de emisune. Prima de emisiune este expresia societara a valorii de piata a actiunilor, pret ce se stabileste ca raport intre valoarea societatii si numarul de titluri de participare aflate in circulatie. Ea se adauga valorii nominale deoarece aceasta din urma nu are nicio legatura cu valoarea de piata de la un moment dat, fiind o valoare arbitrara, stabilita administrativ.
 
Expertul nostru prezinta in continuare care sunt inregistrarile contabile privind majorarea de capital cu prime de emisiune.
 

 Agentia Nationala de Administrare Fiscala a actualizat aplicatia pentru listarea ordinelor de plata / foilor de varsamant - OPFV 2019 versiunea 1.3.3.
 
Citeste despre OPFV 2019 versiunea 1.3.3. - Ordine de plata si Foi de varsamant ultima versiune

Proiectul  de lege ce propune desfiintarea Directiei de combatere a fraudelor din cadrul Antifrauda ANAF a fost adoptat, marti, de Camera Deputatilor, care este for decizional. Inspectorii vor fi transferati definitiv in cadrul parchetelor, pe posturi de specialisti.
 

Proiectul de lege ce cuprinde o serie de masuri pentru societatile decapitalizate a fost adoptat, in 16 septembrie, de Senat. Urmeaza ca actul sa mearga la Camera Deputatilor pentru dezbatere.
 

Raportul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) arata ca peste 7000 de straini s-au tratat gratuit in Romania in anul 2018, cei mai multi provenind din Italia si Germania.
 

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a eliberat raportul de activitate pentru 2018 prin intermediul caruia subliniaza si problemele GDPR pe care firmele le vor intalni mai des in 2020.
 
Citeste despre Raportul ANSPDCP

Alesii locali sunt vaduviti de catre angajatii Casei Nationale de Pensii, sustine un senator independent. Asadar, acesta s-a hotarat sa modifice Legea pensiilor publice, astfel incat primarii, consilierii locali, presedintii de consilii judetene si consilierii judetene sa primeasca banii corecti.
 
 
Noua Lege a pensiilor, adica Legea nr. 127/2019, garanteaza celor retrasi din activitate ca vor beneficia de o marire de 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020. In plus, in 2021 este programata o alta crestere.
 
Citeste despre Legea nr. 127/2019

Curtea de Apel Craiova (CAC) arata printr-o decizie ca notificarea de reziliere a unui contract administrativ nu poate fi suspendata, intrucat nu reprezinta un act administrativ unilateral si nu poate fi supus conditiilor prevazute de art. 14 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004.
 

Parlamentul Romaniei a adoptat proiectul de lege prin care alocatiile copiilor vor fi marite anual. Masura intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2020.
 

Parasirea locului accidentului pe un drum forestier. Se aplica Codul rutier sau Codul silvic?. Un accident fatal are loc pe un drum forestier, iar partea vinovata fuge. In acest caz se aplica OUG nr. 195/2002 privind Codul rutier sau Legea nr. 46/2008 privind Codul silvic? Lamuririle ne sunt oferita de catre Curtea de Apel Craiova (CAC) - sectia penala.
 
 
Citeste despre: Aproape 200.000 de romani pierd 35 de milioane de euro pentru ca nu cer despagubiri in urma anularii sau intarzierii zborului
Redactor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Preturile apartamentelor urca vertiginos. Cat a ajuns sa coste o garsoniera de 40 mp in Bucuresti?
Imobiliare

Preturile apartamentelor urca vertiginos. Cat a ajuns sa coste o garsoniera de 40 mp in Bucuresti?

today11 Dec. 2024
Alt val de scumpiri loveste buzunarul romanilor, fix inainte de Sarbatori. Anunt oficial
Economie

Alt val de scumpiri loveste buzunarul romanilor, fix inainte de Sarbatori. Anunt oficial

today11 Dec. 2024
Statul te taie de la portie, de la 1 ianuarie 2025. Iata cine pierde bani si ce beneficii dispar
Economie

Statul te taie de la portie, de la 1 ianuarie 2025. Iata cine pierde bani si ce beneficii dispar

today11 Dec. 2024
Cum sa-ti modernizezi locuinta cu intrerupatoare smart? Confort si control
Life Style

Cum sa-ti modernizezi locuinta cu intrerupatoare smart? Confort si control

today11 Dec. 2024
Coalitia pro-europeana se pregateste sa preia fraiele Puterii. Ce planuri au liderii PNL, PSD, USR si UDMR
Ultima ora

Coalitia pro-europeana se pregateste sa preia fraiele Puterii. Ce planuri au liderii PNL, PSD, USR si UDMR

today11 Dec. 2024
Romania, la egalitate cu Luxemburg la numarul de bugetari pe mia de locuitori. In Luxemburg salariul minim sare de 2.500 euro/luna
Economie

Romania, la egalitate cu Luxemburg la numarul de bugetari pe mia de locuitori. In Luxemburg salariul minim sare de 2.500 euro/luna

today11 Dec. 2024
8 joburi care sunt in pericol din cauza inteligentei artificiale in Romania
Companii

8 joburi care sunt in pericol din cauza inteligentei artificiale in Romania

today11 Dec. 2024
13 dintre cele mai proaste sfaturi pe care le primesti ca proaspat investitor la bursa
Business

13 dintre cele mai proaste sfaturi pe care le primesti ca proaspat investitor la bursa

today11 Dec. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Statul te taie de la portie, de la 1 ianuarie 2025. Iata cine pierde bani si ce beneficii dispar
Economie

Statul te taie de la portie, de la 1 ianuarie 2025. Iata cine pierde bani si ce beneficii dispar

today11 Dec. 2024
Cum sa-ti modernizezi locuinta cu intrerupatoare smart? Confort si control
Life Style

Cum sa-ti modernizezi locuinta cu intrerupatoare smart? Confort si control

today11 Dec. 2024
Coalitia pro-europeana se pregateste sa preia fraiele Puterii. Ce planuri au liderii PNL, PSD, USR si UDMR
Ultima ora

Coalitia pro-europeana se pregateste sa preia fraiele Puterii. Ce planuri au liderii PNL, PSD, USR si UDMR

today11 Dec. 2024
Romania, la egalitate cu Luxemburg la numarul de bugetari pe mia de locuitori. In Luxemburg salariul minim sare de 2.500 euro/luna
Economie

Romania, la egalitate cu Luxemburg la numarul de bugetari pe mia de locuitori. In Luxemburg salariul minim sare de 2.500 euro/luna

today11 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x