Spitalul romanesc unde salariile inghit 80% din buget! Seful ia 5.000 de euro lunar
spital de statsalarii spitalreforma sanatatereforma spitale
Un spital de stat din Romania a devenit exemplul perfect al dezechilibrelor financiare si al lipsei de eficienta in sistemul sanitar. La Spitalul de Pneumoftiziologie „Constantin Anastasatu” din judetul Valcea, peste 80% din bugetul alocat anual este consumat de salarii, in timp ce spitalul nici macar nu are acreditare. Conducerea incaseaza salarii mai mari decat cele din unitati medicale similare din Bucuresti sau Sibiu, in ciuda performantelor administrative modeste.
Premierul
Ilie Bolojan a atras atentia recent asupra acestei situatii in cadrul unei conferinte de presa, criticand lipsa de presiune asupra managerilor pentru a imbunatati serviciile medicale. „Avem conduceri de spitale care nu performeaza si, in multe locuri, avem ineficienta manageriala si administrativa”, a spus Bolojan, explicand ca finantarea masiva din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate reduce motivatia pentru reforme.
Managerul spitalului din Mihaesti, Marius Constantin Lumineanu, incaseaza un salariu lunar de 25.544 de lei, adica aproximativ 5.000 de euro, conform declaratiei sale de avere. Este o suma mult peste media altor spitale de profil: managerul Spitalului „Marius Nasta” din Bucuresti, de exemplu, castiga circa 16.000 de lei pe luna. Iar la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu, managerul are un venit similar.
Salarii mai mari decat in spitalele din Bucuresti
Discrepantele salariale nu se opresc la nivelul conducerii. Potrivit
Romania TV, sefii de sectie de la Spitalul „Constantin Anastasatu” au salarii de 23.000 si 24.000 de lei pe luna, mai mari decat colegii lor de la spitalele de profil din Capitala, unde veniturile lunare se opresc in jurul sumei de 17.000 de lei. Aceasta situatie ridica semne de intrebare cu privire la criteriile de alocare a fondurilor si la eficienta financiara a institutiei.
In ciuda bugetului generos, de 32 de milioane de lei aprobat pentru anul 2024, mai mult de 26 de milioane merg direct catre cheltuieli de personal. Cu doar 120 de angajati, spitalul consuma o parte disproportionata din resurse pentru salarii, fara a reusi sa obtina standardele minime de calitate. In prezent, unitatea nici macar nu este acreditata de Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate, iar procesul a fost amanat cu inca 12 luni.
Acreditarea este extrem de importanta pentru orice institutie medicala, fiind garantia ca serviciile oferite pacientilor respecta standarde clare de calitate si siguranta. Lipsa acesteia ar trebui sa ridice un semnal de alarma, in special in conditiile in care spitalul are un rol strategic in judet. Este singurul spital specializat in boli pulmonare din Valcea, cu o capacitate de 148 de paturi si care deserveste o populatie de peste 370.000 de persoane.
„Este o chestiune de buna guvernare, iar eficienta managementului in spitalele publice trebuie sa fie o prioritate”, a declarat premierul Bolojan, promitand reforme care sa stimuleze performanta in sistemul sanitar. Insa exemplul de la Mihaesti arata cat de greu se misca lucrurile atunci cand interesele financiare ale conducerii nu sunt aliniate cu nevoile reale ale pacientilor.