Varful aisbergului pe piata muncii: Top 5 joburi pe care e bataie in IT-ul romanesc
industria itjoburi in itsectorul itangajati it
Datorita salariilor generoase, facilitatilor fiscale si sigurantei locului de munca, sectorul IT este unul dintre cele mai "vanate" domenii de activitate pentru profesionitii din tara noastra.
Doar ca orice aisberg are varful lui, iar in varf avem 5 joburi pentru care e "bataie" pe piata muncii de la noi. Este vorba despre dezvoltator interfete, inginer software, specialist securitate, analist big data si specialist in asigurarea calitatii.
Datorita celor de la Undelucram.ro avem si o grila salariala medie pentru fiecare post in parte, care ne sugereaza destul de clar de ce aceste joburi sunt cele mai cautate. Salariile sunt cu mult peste media nationala:
1. Dezvoltator interfete: 7.520 lei;
2. Inginer software: 9.210 lei;
3. Specialist securitate: 7.360 lei;
4. Analist big data: 5.200 lei;
5. Specialist in asigurarea calitatii: 6.330 lei.
Nota: Informatiile cu privire la salarii sunt obtinute prin intermediul Salary Report, un instrument complex, destinat specialistilor din HR, lansat de Undelucram.ro.
"Platforma Undelucram.ro pune la dispozitia angajatilor si a angajatorilor, deopotriva, informatii relevante cu privire la joburi, salarii, beneficii etc. Acestia capata o intelegere aprofundata a modului in care functioneaza piata muncii din Romania si pot contribui activ la evolutia acesteia. Astfel, ne putem mandri ca indeplinim un rol esential in campul muncii, contribuind la bunul mers al lucrurilor si la construirea unui viitor sustenabil”, afirma Costin Tudor, fondator si CEO Undelucram.ro.
Criza energetica ar putea afecta considerabil veniturile IT-istilor. Ne asteapta un declin al cererii de proiecte noi
Din pacate, peste industria IT apar si unele provocari in contextul crizei energetice. Unele analize indica faptul ca, in viitorul apropiat, cererea de proiecte ar putea inregistra un declin puternic, de pana la 20%. Prin urmare, afectati financiar ar urma sa fie in special profesionistii din IT ce lucreaza in regim freelancer, sunt platiti pentru fiecare proiect in parte si n-au un salariu prestabilit lunar.
"Clientii sunt mai retinuti, in aceasta perioada, si devin mai atenti la cum isi cheltuie banii. Acest lucru insa nu indica o lipsa a fondurilor, pentru ca in piata exista bani.
Daca, inainte, companiile se axau pe livrarea proiectelor, pe viteza de dezvoltare si cereau contractual echipe cu multi developeri care sa finalizeze rapid proiectele, acum doresc echipe mai mici, cu expertiza multidisciplinara, care sa livreze intr-un timp acceptabil, intr-un buget, insa, mai mic.
Ce va fi diferit, insa, intr-o viitoare criza, cu potential impact major asupra industriei de IT din regiune, are legatura cu cresterea salariilor developerilor de aici, care se apropie de cele din Vest, aspect care poate determina directionarea proiectelor in tari cu costuri mai mici, precum India”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, citat de
Profit.ro.
Tot specialistul vorbeste despre ce ar trebui sa urmeze, concret:
"In prima faza, developerii vor incerca sa schimbe proiectele in care sunt implicati, in cautarea unor fee-uri mai mari, dupa care vor reduce din costurile practicate, pentru a putea accesa proiecte interesante, care sa ii motiveze. Asta, in contextul in care companiile nu vor fi dispuse sa plateasca rate-uri la acelasi nivel, iar developerii vor fi nevoiti sa ia o decizie in acest sens, in incercarea de a diminua riscul pierderii de proiecte".