Romanii se confrunta cu perspectiva unor cresteri semnificative ale facturilor la gaze si energie electrica in urmatoarea perioada, avand in vedere evolutiile recente de pe bursele internationale de energie. Conform unei analize realizate de Asociatia Energia Inteligenta, preturile la gaze naturale sunt pe un trend ascendent, iar aceasta tendinta se va reflecta direct in costurile suportate de consumatori.
”Evolutiile bursiere arata tendinte de crestere a pretului la gaze, care se vor transpune in cresteri de pret la consumatorul final, care va achita fata de pretul platit acum cu pana la 0,5% preturi mai mari pana la data de 31 martie 2025 si cu pana la 26% mai mari dupa 1 aprilie 2025”, transmite Asociatia Energia Inteligenta.
Evolutiile din ultimele saptamani arata cresteri semnificative ale preturilor la gaze pe pietele europene. Pe bursa din Olanda, pretul gazelor naturale a crescut cu 23,7%, de la 32,637 euro/MWh la 40,396 euro/MWh. Pe bursa din Viena, pretul a urcat cu 22,4%, de la 33,727 euro/MWh la 41,306 euro/MWh. In Romania, cresterea a fost de 24%, pretul gazelor urcand de la 145 lei/MWh (29,17 euro/MWh) la 180,024 lei/MWh (36,21 euro/MWh).
Aceste evolutii sunt influentate in mare parte de escaladarea conflictului dintre Rusia si Ucraina, care a perturbat pietele de energie. Pentru consumatorii romani, aceste cresteri vor insemna costuri mai mari la facturile de gaze si energie electrica.
Asociatia Energia Inteligenta estimeaza ca preturile pentru consumatorii finali vor creste cu pana la 0,5% pana la data de 31 martie 2025. Dupa 1 aprilie 2025, majorarile vor fi mai accentuate, ajungand la 26%, in functie de evolutiile din piata. Aceasta crestere substantiala va pune o presiune considerabila pe bugetele gospodariilor, dar si pe companii, in special pe cele din sectoarele energofage.
Analizele specialistilor arata ca pretul gazelor ar putea atinge in iarna 2024-2025 niveluri similare cu cele din iarna anului precedent. Pe bursa din Olanda, preturile ar putea ajunge din nou intre 50 si 55 euro/MWh, ceea ce in Romania ar echivala cu preturi de tranzactionare cuprinse intre 250 si 275 lei/MWh. Deja, cotatiile pentru trimestrul IV din 2024 sunt de 42 euro/MWh pe bursa olandeza si de 200 lei/MWh (40,24 euro/MWh) pe Bursa Romana de Marfuri.
”Estimam ca pretul gazelor naturale furnizate la consumatorul final in iarna va fi de cca 331,91 – 391,41 lei/MWh, din care consumatorul casnic va achita efectiv pretul plafonat de 310 lei/MWh cu TVA, urmand ca statul sa compenseze diferenta de 21,91 – 81,41 lei/MWh catre furnizor”, mai transmite asociatia.
”Cresterea efectiva de pret fiind de 0,5%. Intrebarea este de unde va lua statul circa 100 - 300 milioane euro pentru a compensa aceste facturi? Dar la data de 1 aprilie 2025, piata se va liberaliza, astfel incepand cu aceasta data, in lipsa unor masuri de pregatire a liberalizarii pietei de gaze corespunzatoare, aceste potentiale cresteri, le vor achita direct consumatorii”, mai spune Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.
Citeste si: Top 3 sisteme de automatizare pentru cresterea randamentului in fermele moderne
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Dezamagire crunta la salarii, pentru studenti si absolventi: 3.500- 4.500 de lei pentru joburi entry-level
Art Set by GAEP: Companii de 2 miliarde de lei adopta arta pentru retentia si satisfactia angajatilor
Cererea masinilor electrice pe piata interna, in crestere
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?