Alege oaia (fiscalizata)!
indagra 2017alege oaiafiscalizare
Este imbucurator ca targurile care au ca obiect agricultura nu mai sunt vizitate doar de profesionisti ai domeniului, ci si de tot mai multe persoane nascute si crescute printre betoanele marilor orase.
Peste 500 de companii din 24 de tari au participat la editia din acest an a targului international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei Indagra, desfasurat in paralel cu targul destinat industriei alimentare Indagra Food &Carnexpo si Expo Drink & Wine.
La un salon auto, lumea se buluceste sa vada masini de sute de cai putere a caror cumparare nu produce decat o costisitoare si efemera placere, care incepe sa se erodeze/uzeze imediat ce ies cu masina de 100.000-300.000 de euro pe poarta dealer-ului.
Din fericire, la Indagra, cel mai mare targ pentru agricultura din tara, desfasurat, anul acesta, intre 25 si 29 octombrie, designul si mai ales dotarile unor tractoare si combine au inceput sa atraga tot mai multe priviri.
Daca blocajele din traficul urban si din cel extra-urban pun semn de egalitate intre un Ferrari, Bentley, Porsche de 500 de cai putere si niste "amarate" de cel mult 150, sutele de cai putere ai unui tractor sau ai unei combine agricole pot fi pusi la treaba pe hectarele patriei, aducand bani frumosi proprietarilor, fara ca un Massey Ferguson sau New Holland sa stea bara la bara cu vreun John Deere.
In secolul 21, tractoare si combine nu mai sunt cenusarese, dispunand de tractiune integrala, cabine uriase, cu suprafata vitrata mare, cu fotoliu de piele (in loc de scaun cu burete ordinar), instalatie de climatizare. In secolul 21, tractoare si combine se manevreaza cu joystick-ul, in timp ce panourile de bord rivalizeaza cu cele ale navetelor spatiale.
Cu un astfel de habitaclu si cu salarii ajungand si la 12.000 de lei, poate ca tot mai multi tineri vor fi atrasi sa devina tractoristi.
Pe langa masinile grele, targurile sunt pline de standuri cu produse alimentare pe care tot mai multi romani au disponibilitatea de a le gusta si cumpara.
Pentru ca, la Indagra, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii a lansat campania "Alege Oaia!", toate produsele provenind de la animalul preferat al ministrului Agriculturii, Petre Daea, au fost la mare cautare si la mare pret.
Chioscuri si chiosculete vindeau de la branzeturi, pana la carnati si pastrama de oaie/berbecut facuta pe gratare sfarainde, de nici nu trebuia sa gusti din must sau din vinurile fierte, aflate si ele pe tarabe, pentru a te imbata.
Toate bune si frumoase, pana la primul obstacol: biletul de intrare de 20 de lei (dublu fata de celelalte targuri organizate de Romexpo), fara rabat pentru studenti sau pentru copiii mai mari de 7 ani.
De pretul biletului s-au plans chiar si unii mici producatori participanti la targ, pentru ca pretul le-a adus mai putini musterii si a stirbit disponibilitatea baneasca.
In loc sa cumpere produse de 80-100 de lei, o familie alcatuita din parinti si doi-trei copii mai mari de sapte ani a platit 80-100 de lei numai ca sa intre.
Dar problema cea mai mare a fost ca multe dintre vanzarile facute la tarabele din afara pavilionului central nu au fost fiscalizate. Desi am cumparat diverse produse din mai multe locuri, singurul bon fiscal pe care l-am primit a fost de la unul dintre nelipsitele chioscuri de kurtos kalacs.
E bine ca statul ne indeamna sa cumparam produse romanesti si, in cazul de fata, sa... alegem oaia, dar ar trebui sa aiba grija ca produsele obtinute din bietul animal sa fie fiscalizate, altminteri bugetul va continua sa o faca de oaie.