Trocul de secol 21
isaresculegea darii in plata
Trebuie sa ai nervi de otel japonez sa stii atat de multe despre finante, economie, viata, cate stie Mugur Isarescu si sa nu vorbesti in termeni peiorativi despre cei ce stiu mult mai putin.
Trebuie sa fii uns cu toate alifiile, sa fii ancorat in pepeni precum portavionul la cheu si sa reusesti sa-ti fereci mustarul in strafundurile seifurilor Bancii Nationale ca sa nu izbucnesti in fata altora care, desi stiu mult mai putin, nici nu vor sa invete.
Iata ca se mai intampla ca si otelul sa cedeze, alifiile sa iasa brusc din termenul de valabilitate, pepenii sa crape si mustarul sa dea-n clocot.
Cam asta s-a intamplat, ieri, la conferinta cu tema "Un sfert de veac de la redeschiderea pietei valutare in Romania", cand guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a dat, in sfarsit, niste calificative pe care le scoate din tezaur la fel de rar ca pe registrul-inventar al valorilor ajunse la Moscova.
Mugur Isarescu a criticat gogomania prezentarii Legii darii in plata ca lege economica de catre de un tanar, ajuns doctor printr-o eroare pe care el, guvernatorul, si-ar dori-o indreptata.
Guvernatorul a mai spus ca dezbaterile pe tema Legii privind darea in plata au creat o mare confuzie in societate, de la o lege prezentata ca avand caracter social, devenind, pe rand, o lege a dreptatii, o lege a haiduciei si apoi o lege economica, "o gogomanie promovata de un tanar doctor".
"Cum sa spui ca nu este confuzie in societatea romaneasca, daca o lege prezentata ca fiind sociala, dupa ce s-a vazut ca nu sunt 800.000 de persoane care intra sub incidenta ei devine, pe rand, o lege a dreptatii (ceea ce inseamna ca sunt si legi strambe!), devine, apoi, o lege a haiduciei, ceea ce este si mai interesant, avand in vedere ca haiduc in engleza inseamna in afara legii, deci... legea... in afara legii, iar cel mai tare mi se pare ca aceasta lege a devenit lege economica!
Pai, inainte de '89 sau in '91, nu intrai la ASE, daca nu stiai ca legile economice sunt legi obiective, care actioneaza in afara vointei oamenilor - sunt precum legea gravitatiei - si nu faceai deosebirea clara intre o lege juridica, emisa in Parlament, si o lege economica.
Ba mai mult, gogomania asta cu legea economica o promoveaza chiar un tanar doctor. Categoric, a ajuns doctor printr-o eroare si sper ca se va corecta aceasta eroare.
Ultima chestie extrem de naravasa... am citit ca este o lege a eliberarii din sclavie..." a declarat guvernatorul, citat de Agerpres.
Ce legatura este intre sfertul de veac scurs de la redeschiderea pietei valutare in Romania si Legea darii in plata? Pai, potrivit lui Isarescu, actualele critici vizeaza convertibilitatea, liberalizarea contului de capital, care au oferit cetatenilor libertatea de a opta pentru creditul pe care il vrea.
"Insa, libertate fara responsabilitate nu prea merge...", a explicat Isarescu.
Nici bancile si asociatia acestora nu au scapat de criticile guvernatorului, ele avand o mare vina pentru ca nu explica suficient care sunt bazele activitatii bancare si cum ar putea sa o faca, din moment ce, conform spuselor guvernatorului, "au uitat bazele activitatii bancare".
De asemenea, Isarescu este singurul care a remarcat ca proiectul legii darii in plata reinstaureaza, in secolul 21, in anul 2016, trocul, plata in natura... pentru ca, "dupa cei cu cheile de la casa, vin cei cu cheile de la masina, apoi cei cu frigiderul folosit un an...
Facem un depozit de frigidere si masini de spalat in holul bancii, in partea cealalta mai facem si un tarc pentru animale"...
Guvernatorul a spus si o poveste despre cum este perceput proiectul legii darii in plata in strainatate.
Cand a aparut proiectul de lege, BNR a trebuit sa instiinteze Banca Centrala Europeana si, ajungand la Frankfurt, un coleg l-a intrebat pe Isarescu daca Romania nu are Cod Civil, Cod Comercial, Lega bancara, Lege a BNR.
Toate raspunsurile lui Isarescu au fost afirmative, cu amendamentul ca au fost prevazute derogari peste derogari. In cele din urma, bancherul de la Frankfurt a intrebat daca aceia care au promovat legea au dat vreodata vreun un credit sau au lucrat in vreo banca.
"Nu cred, nu cunosc" - a raspuns Isarescu.
“Aaaa, am inteles... probabil ca au luat credite, n-au dat credite, au luat credite si nu mai vor sa dea banii inapoi" - a tras concluzia bancherul de la Frankfurt.