Piramida alimentelor. Piramida alimentelor pentru bebelusi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Piramida alimentelor. Piramida alimentelor pentru bebelusi
Piramida alimentelor. Reguli pentru o alimentatie sanatoasa in fiecare zi
de Isabela Grindei la 05 Aug. 2020
Urmareste-ne pe Google News
piramida alimentarapiramida alimentepiramida alimentara vegetarianapiramida alimentara copii

Piramida alimentelor, cunoscuta si sub denumirea de piramida alimentelor sanatoase constituie baza alimentara pe care toti oamenii trebuie sa o respecte, daca isi doresc sa fie sanatosi si vigurosi si, desigur, sa aiba o viata lunga si plina de energie. Piramida alimentelor 2020 nu difera cu nimic de ceea ce recomandau nutritionistii si in trecut. Vorbim despre clasificarea alimentelor, in functie de cat de des ar trebui ele consumate. Spre exemplu, in piramida alimentelor se arata ca dulciurile si chipsurile ar trebui sa fie produsele alimentare cel mai rar consumate, intr-o dieta alimentara sanatoasa si echilibrata.

Alimentatia corecta sta la baza unei vieti sanatoase. Piramida alimentelor exact asta ne ajuta sa facem: sa avem o viata sanatoasa, prin alimentatie.

Corespondenta dintre ceea ce mancam si starea de sanatate este deja dovedita stiintidic, iar un echilibru intre cele doua se poate realiza doar prin educatie alimentara.

Cu totii mancam, insa foarte putini dintre noi stim sa ne hranim. Diferenta dintre mancare si hrana este data in primul rand de calitatea alimentelor pe care le consumam. Organismul este hranit atunci cand este alimentat cu fructe, legume, cereale integrale, si alimente bogate in substante nutritive. Din acestea, celulele isi extrag nutrientii necesari bunei functionari.


Un alt element esential pentru a hrani organismul tine de organizare. Organizarea meselor. Omul are nevoie de mese regulate si echilibrate, raportate la nivelul de efort pe care il depune in ziua respectiva. In general, este indicat sa avem trei mese.

Prima masa a zilei trebuie sa fie micul dejun si este masa obligatorie, dar si cea mai bogata de peste zi. Este urmata de pranz si cina, ale caror cantitati de alimente sunt mult mai mici. Intre cele trei mese principale, nutritionistii recomanda si cateva gustari sanatoase si satioase, precum fructele sau iaurturile.

Concret, in alimentatia sanatoasa trebuie sa existe diversitate, fructe, legume, cereale, ulei de masline, lactate, branzeuri, apa, etc.

La polul opus acestor comportamente alimentare sanatoase se afla oamenii care mananca, dar nu se hranesc. Acestia consuma alimente sarace in nutrienti, ce contin grasimi nesanatoase, de exemplu fast food-ul, sau produse toxice precum uleiul rafinat.

De asemenea, aceste persoane isi prepara in mod gresit alimentele, prin prajeala. Sunt consumatori fideli ai fast food-ului, consuma mult zahar sau sunt adepti ai produselor de patiserie.

Printre produsele alimentare care se regasesc in categoria mancarurilor care nu hranesc organismul regasim: chipsurile, produsele de panificatie, sucurile carbogazoase.

Citeste si: Cinci vitamine esentiale pentru sanatatea ochilor

Ne aflam in fata acestor doua extreme. Ce cale alegem?


Ar fi foarte dificil sa consumam numai alimente sanatoase, si complet gresit sa facem parte din a doua categorie. Ce cale alegem? Ei bine, pe cea de mijloc si da, exista.

E posibil sa imbinam inteligent cele doua concepte alimentare (sanatos si nesanatos) fara sa riscam sa ne imbolnavim si fara sa ne afecteze silueta. Aceasta imbinare inteligenta se obtine prin cunoasterea piramidei alimentare.

Toate produsele destinate alimentatiei se incadreaza in anumite grupe, in functie de care ne putem construi un program alimentar diversificat, sanatos si mai ales usor de urmat, fara sa fim nevoiti sa renuntam la produsele nesanatoase, dar atat de gustoase.

In acest articol, iti prezentam cele mai importante informatii despre tot ce inseamna alimentatie si piramida alimentelor la diferite varste.

Citeste si: Dieta vikingilor este regimul de slabire favorit, in 2018
 

Ce este piramida alimentelor?

 
Piramida alimentelor
reprezinta  schema la care ne referim cel mai mult pentru a cunoaste proportiile alimentelor recomandate consumului. Practic, aceasta este impratita in straturi, fiecaruia dintre ele, corespunzandu-i o categorie de alimente si cantitatea respectiva.
 
Alimentele care pot fi consumate in cantitate mai mare se gasesc la baza piramidei. Acestea sunt fructele si legumele, iar apoi alimentele bogate in carbohidrati, lapte si derivati. Pe masura ce urcam in varful piramidei, vedem alimente carora trebuie sa le limitam consumul, grasimi, proteine, vin, bere, dulciuri. De asemenea, aceasta cuprinde desigur si consumul de apa si activitatea fizica.

Urcarea fiecarui etaj al piramidei  se coreleaza cu scaderea cantitatii alimentelor, insa trebuie inteles faptul ca nu este interzis niciun aliment. Este recomandat doar ca acesta sa fie consumat cu moderatie.

Asadar, piramida alimentara se bazeaza pe conceptul de echilibru intre cele 3 principii nutritive. Mai exact, se face o delimitare clara intre proteine, zaharuri, grasimi, alimente ce pot fi consumate in cantitati mari, fara a pune in pericol sanatatea.

Piramida alimentelor se adreseaza tuturor persoanelor, exceptand cazurile in care medicii impun pacientului o anumita dieta, sau cand vine vorba de copii, sportivi, femei insarcinate, persoanele care au nevoi speciale si astfel se impune o alta conduita alimentara.
 

Piramida alimentelor sanatoase




Preia gratuit acest infografic in site-ul tau



Piramida alimentara este alcatuita din doua sectiuni: baza (formata din alimente sanatoase, care trebuie consumate cel mai frecvent ) si varful (ce contine alimente nesanatoase, ce trebuie consumate in cantitati mai mici, ocazional).

Piramida alimentelor sanatoase este formata din 5 grupa alimentare:

1) Cerealele, cartofii, painea, orezul, pastele


Aceste alimente reprezinta o sursa importanta de energie pentru simplu fapt ca ele contin carbohidrati. Tot ele aduc organismului vitamine, minerale si fibre. Consumul de cereale integrale este foarte important. Nu acelasi lucru il putea spune si despre consumul celor rafinate, intrucat, in timpul procesului de productie se pierde o mare parte din valoarea nutritiva.

2) Fructele si legumele


Consumul zilnic de fructe si legume este foarte important pentru mentinerea sanatatii organismului. Legumele  aduc organismului vitamine (vitamina A, vitamina C, etc), minerale, fibre si au mai putine calorii.

In aceeasi masura, consumarea fructelor proaspete din abundenta va spori aportul de vitamine si minerale aduse organismului. Trebuie sa acordam o atentie deosebita modului in care consumam fructele, intrucat prin indepartarea cojii se pierd numeroase vitamine. In cazul in care se consuma sub forma de suc este bine ca acesta sa fie preparat in casa, fara sa adaugam zahar.

3) Carnea si ouale


Cat despre carne si oua, acestea sunt foarte bogate in proteine, element, ce constituie baza in alcatuirea tuturor celulelor din organism. De asemenea, consumul de carne aduce organismului vitamine, fier si zinc. Este recomandat consumul de carne zilnic, insa in cantitati moderate, deoarece trebuie sa luam in considerare si continutul de grasimi pe care il poate furniza organismului nostru.

Este recomandat ca gatirea carnii se se faca la gratar sau la cuptor si in niciun caz carnea nu trebuie sa fie prajita. Cat despre oua, acestea trebuie sa fie consumate zilnic deoarece au un continut crescut de colesterol, iar modalitatea de preparare sub forma prajita e bine de evitat.

4) Produsele lactate


Acestea reprezinta o sursa importanta de calciu, acesta fiind necesare dezvoltarii si mentinerii integritatii osoase si dentare ale organismului. Au vitamine, minerale, proteine cu valoare biologica mare. Energia pe care o poti acumula, consumand aceste alimente variaza in functie de cantitatea de grasimi pe care o contin. Consumul in exces al branzeturilor poate avea consecinte negative asupra organismului deoarece acestea contin grasimi saturate.

5) Grasimile, dulciurile, uleiurile


In varful piramidei se gasesc aceste 3 alimente, intrucat se caracterizeaza printr-un aport caloric mare, fara insa a acoperi in mod satisfacator toate principiile nutritive.

Cand vorbim de dulciuri, bauturi carbogazoase, chipsuri, vorbim si de un risc la obezitate, boli cardiovasculare si diabet zaharat. Aceste mici placeri alimentare care trebuie consumate cu moderatie, desi au dezavantaje majore, nu trebuie ignorat  faptul ca au si un aport de vitamina A si E.

Chiar daca in acest moment te afli in varful piramidei, nu trebuie sa uiti ca echilibrul este cheia chiar si in alimentatie.


Piramida alimentara la bebelusi 
 

Si atunci cand vorbim de bebelusi, piramida alimentara ne este foarte folositoare. In acest mod, intelegem mai bine cum trebuie sa impartim alimentele pe grupe, la bebelusi.

 "Nutritia adecvata, echilibrata si diversificata ramane cea mai sigura cale de a avea un copil sanatos si bine dezvoltat" declara un medic nutritionist.
 
Piramida alimentara la copii, este diferita de cea a adultilor, intrucat copiii sunt in crestere si au alte nevoi nutritionale fata de adulti. La varsta de 1 an se produce prima schimbare dramatica in alimentatie. Atunci, bebelusii trec de la hrana specifica, la cea consumata si de adulti.
 
Copiii trebuie sa aibe o alimentatie variata, cu o diversificare mare de produse, astfel incat sa permita acoperirea tuturor nevoilor nutritionale. Copiii, de asemenea, trebuie sa-si dezvolte gustul pentru diferite arome.
 
In timpul acestei perioade foarte importante de evolutie, alimentatia copiilor trebuie sa contina, glucide lente, cum ar fi cerealele, fainoasele, legumelele si fructele si ar fi indicat sa se evite glucidele rapide, adica zaharul.
 
De asemenea, uleiurile, pestele gras, fructele oleaginoase, sunt indicate. Nu se poate vorbi la copii de grasimi saturate, mai precis carne grasa si mezeluri. Proteinele de calitate superioara, carnea slaba, pestele, oua, laptele si produsele lactate slabe ca branzeturi concentrate ca branza topita si cascaval trebuie sa fie neaparat in meniul unui copil.
 

Piramida alimentara la copii


Cand ne gandim la o piramida alimentara la copii, vorbim deja de varsta de peste 2 ani. Ca la adulti, sunt incluse 5 categorii principale de alimente. Acestea sunt necesare intrucat asigura un aport energetic adevat, nutrientii necesari pentru o crestere uniforma. De asemenea, ele sustin un nivel crescut de activitate.

Piramida alimentara la copii trebuie sa contina lapte, iaurt, branzeturi. Acestea aduc un aport crescut de calciu, vitamina D si proteine care sunt necesare pentru cresterea si dezvoltarea sistemului muscular, osos si al dintilor.
 
In piramida mai gasim carnea rosie, alba, pestele, oua, fasole, nuci, seminte, surse importante de proteina, fier, vitamine din grupul B, dar si alte minerale ce sustin cresterea copiilor si a celulelor organismului. 

Totodata, fierul si vitaminele din grupul B, precum B9 si B12 sunt necesare pentru o buna dezvoltare a sistemului nervos, pentru atentie, dar si concentrare crescuta la scoala.

Painea, cerearele, pastele, orezul, dar si alte produse fainoase contin carbohidrati, vitamine din grupul B, alte minerale si fibre si de aceea, e necesar sa fie in alimentatia copiilor. Carbohidratii asigura o digestie buna si reduc riscul de boli cardiovasculare, dibet, dar si unele tipuri de cancer.

Atunci cand vine vorba despre fibre, cantitatea lor creste, pe masura ce creste si organismul. De exemplu, daca varsta copilului este de 5 ani, necesarul de fibre este de aproximativ 10g/ zi.

De aceea, este bine sa asigurati copilului cel putin  5 portii de fructe si legume zilnic, intrucat acestea furnizeaza surse semnificative de beta-caroten, vitamina C, vitamine din grupul B, potasiu, calciu si alte minerale care ajuta pielea si ochii.

Piramida alimentara la copii trebuie sa se caracterizeze prin cuvantul varietate, iar numarul de portii intr-o zi poate sa fie astfel: Cereale 6-9 portii, legume 3-4 portii, fructe 2-3 portii, produse lactate 2-3 portii. Portiile variaza in functie de varsta si necesarul caloric al copilului.

Iata un exemplu de meniu conform piramidei alimentare la copii (2-6 ani):
 
Dimineata (ora 9:00)
1 portie de fruct
1 portie de lactate (branzica de vaci)
1 portie de ou
 
Gustare (ora 11:00)
1 portie de lactate (un iaurt)
 
Pranz (ora 13:00)
3 portii de cereale (piure, paine)
1 portie de carne (curcan la gratar)
2 portii de legume (morcov, brocoli)
 
Gustare (ora 16:00)
1 portie de fruct
 
Cina (ora 18:00)
2 portii de cereale si 1 portie de legume
(orez cu legume)
1 portie de cereale (fidea cu lapte)
 


Piramida alimentara vegetariana
 



Preia gratuit acest infografic in site-ul tau



Atunci cand ne gandim la vegetarieni, stim ca studiile din intreaga lume arata ca ei se bucura de cea mai mare speranta de viata. Cand vine vorba de alimentatie, insa, prea putini stiu ce mananca vegetarienii.

 Piramida alimentara vegetariana reprezinta combinatia ideala a alimentelor de baza, cereale si legume. Nutritionistii spun ca o dieta vegetariana sanatoasa trebuie sa contina toti nutrientii esentiali, intr-o cantitate potrivita, pentru a preveni atat excesul alimentar, cat si deficientele nutritionale.
 
Sunt cateva principii atunci cand ne gandim la piramida vegetariana.  Piramida alimentara vegetariana cuprinde fructe si legume, cereale integrale si leguminoase. Semintele, nucile, uleiurile vegetale si lactatele sunt alimente ce pot fi consumate zilnic. Ouale si dulciurile pot fi consumate de cateva ori pe saptamana. Consumul de apa trebuie sa fie de cel putin 6 pahare pe zi pentru asigurarea unei stari bune de sanatate.
 
Din piramida alimentara nu trebuie sa lipseasca uleiurile vegetale nerafinate, dar si alimente cat mai variate. Suplimentele alimentare nu trebuie ignorate mai ales atunci cand nu sunt consumate lactate si oua. Trebuie ca vegetarienii sa ia in considerare lipsa de vitamina D si B12.
 
Acum ca ai aflat cateva lucruri despre ce inseamna piramida alimentara si cat este de folositoare pentru mentinerea sanatatii tale, iti prezentam si 10 sfaturi practice despre alimentatie:
 

Top 10 sfaturi despre alimentatie:


1. Mananca alimente neprocesate, verzi, proaspete.

2. Mananca la fiecare patru ore, fie ca e masa principala sau gustare.

3. Nu urma orice dieta gasesti, ai nevoie de una potrivita stilului tau de viata si organismului.

4. Mananca peste macar o data pe saptamana.

5. Nu manca fructele dupa masa, ci inainte de masa cu o ora.

6. Nu este recomandat sa dormi dupa ce mananci.

7. Inlocuieste zaharul cu miere.

8. Mananca ceapa si usturoi pentru o imunitate puternica.

9. Alege salata de fructe in locul unei prajituri.

10. Dimineata pe stomacul gol beti apa, cat de multa puteti si va simtiti confortabil. 

Citeste si: Top 5 alimente STRICT interzise la masa de seara

Sursa foto: unsplash.com


Online Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online

today18 Mar. 2024
Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare
Economie

Cum vom plati facturile la energie de acum incolo? Ce se intampla cu taxa pe soare, dar si cu schemele de plafonare si compensare

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie...

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x