Europenii nu-si mai permit sa bea cafea
europacafeaconsumcrizacappucinopreturi
Cultura emblematica a cafelei din Europa de Sud se afla in pericol. Italienii renunta la cappucino si espresso si spaniolii la cortados, contribuind la scaderea dramatica a preturilor la cafea.
Industria cafelei parea, pana nu demult, imuna la fluctuatiile economice. Din nefericire, consumul pe cap de locuitor in Italia si Spania a scazut la niveluri alarmante, din cauza crizei.
Costul cafelei arabica in New York, benchmark-ul global, s-a diminuat cu 43%, la 1,75 dolari/livra (1 pound = 453 grame). Preturile la arabica au crescut in 2011 la 3,089 dolari/livra, dupa ce Columbia, cel mai mare producator de cafea premium, a inregistrat o recolta slaba, din cauza conditiilor meteorologice.
In Italia, al doilea cel mai mare importator de cafea din Europa, cererea a scazut in 2011 la 5,68 kilograme per capita, cea mai modesta din ultimii sase ani, potrivit Organizatiei Internationale a Cafelei, grupul care reprezinta cele mai mari producatoare si consumatoare tari.
"Al patrulea an de criza a afectat consumul de cafea al italienilor", a declarat Alessandro Polojac, presedintele asociatiei italiene Comitato Italiano Caffe si directorul executiv al traderului de cafea Imperator din Trieste.
Situatia nu este insa universal valabila in Zona Euro. In Germania si Franta, care ocupa locul 1, respectiv 3 in clasamentul celor mai mari importatori de cafea din Europa, consumul a crescut simtitor. In Spania, nivelul consumului de cafea s-a reintors la cel de acum cinci ani.
"Multi oameni consumau cafea in afara locuintei lor, un obicei scump, care s-a schimbat", a mai spus Polojac. Oamenii care isi prepara cafeaua acasa prefera acum marci mai ieftine, cu un continut mai redus de boabe arabica premium.