Umanitatea a cautat intotdeauna sa exploreze si sa inteleaga misterul cerurilor si al spatiului cosmic. Una dintre cele mai recente realizari ale acestor eforturi fascinante este rover-ul chinezesc Yutu-2, care a deschis usi catre partea intunecata a Lunii, oferindu-ne o perspectiva nevazuta pana acum.
In anul 2019, China a reusit sa atinga un obiectiv remarcabil in explorarea spatiului cosmic atunci cand a trimis rover-ul Yutu-2 (sau "Iepurele de Jad 2") pe partea intunecata a Lunii. Acesta a devenit primul vehicul robotic care a explorat aceasta parte a Lunii, care este intotdeauna ascunsa de privirea noastra de pe Pamant.
Una dintre provocarile majore ale trimiterii unei misiuni pe partea intunecata a Lunii a fost mentinerea unei comunicari constante cu Pamantul, deoarece partea intunecata blocheaza semnalul direct catre statiile de pe Pamant. Cu toate acestea, China a depasit aceasta provocare prin plasarea unui satelit in punctul Lagrange L2, o zona in care gravitatia Pamantului si a Lunii se echilibreaza. Acest satelit a devenit un releu de comunicatii intre rover si controlorii de pe Pamant.
Rover-ul Yutu-2 este echipat cu un set impresionant de instrumente stiintifice, inclusiv un spectrometru cu raze gamma pentru a analiza compozitia solului lunar si un radar pentru a studia structura subterana. In timpul explorarii sale, Yutu-2 a dezvaluit date surprinzatoare despre compozitia si caracteristicile suprafetei lunare de pe partea intunecata, care este semnificativ diferita de partea vizibila.
In plus, misiunea a adus noi informatii despre istoria si evolutia Lunii, oferind indicii despre impacturile meteoritice si activitatea vulcanica trecuta. Aceste descoperiri au deschis oportunitati pentru intelegerea mai profunda a proceselor geologice si a evolutiei sistemului solar.
China are planuri mari si pentru viitor, planuind deja o misiune lunara cu echipaj uman. Astfel, China incearca sa devina a doua natiune a lumii care trimite cetateni pe Luna. Misiunea ar trebui sa aiba loc inainte de anul 2030, facand parte dintr-un proiect de infiintare a unei statii de cercetare lunara. Potrivit specialistilor chinezi, doua vehicule de lansare vor trimite un aterizator pe suprafata lunii si o nava spatiala cu echipaj pe orbita lunara.
Dupa andocarea celor doua nave, astronautii chinezi de la bordul navei spatiale ar urma sa intre in aterizator pentru a putea coboi in cele din urma pe suprafata Lunii. Pe Luna, ei vor colecta mostre si vor efectua o asa numita explorare stiintifica. La aceasta ora, cercetatorii chinezi sunt in etapa de dezvoltare a echipamentelor necesare pentru aceasta misiune extrem de ambitioasa.
Sursa foto: wikipedia
Ultimele NOUTATI
Plafonarea tarifelor pentru politele RCA a fost eliminata. Ce cresteri sunt asteptate
Se scumpesc vacantele! Paradoxal, s-ar putea sa fie mai scump sa mergi la Constanta decat in Grecia sau Italia
Ce se intampla cu prosumatorii din Romania dupa 1 iulie? Raspunsuri oficiale de la ANRE
Tik Tok si-a infiintat subsidiara in Romania. Nici nu e de mirare, romanii sunt campioni la cadouri si tap-tap
Lectie de economie predata in mare stil de Polonezi - de la saracie similara Romaniei postdecembriste, la cea mai mare economie din Estul Europei
Partenerii nostri
Ce software de gestiune sa alegi pentru restaurant in functie de specificul locatiei
Dividende interimare: Atentie la modificarea cotei de impozit pentru sumele neachitate!
Prescriptia obligatiilor fiscale: Cand se prescrie anul 2019
Te-ar putea interesa si
Se scumpesc vacantele! Paradoxal, s-ar putea sa fie mai scump sa mergi la Constanta decat in Grecia sau Italia
Ce se intampla cu prosumatorii din Romania dupa 1 iulie? Raspunsuri oficiale de la ANRE