Cum le explicam copiilor ca banii nu cresc in copaci

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum le explicam copiilor ca banii nu cresc in copaci
Cum le explicam copiilor ca banii nu cresc in copaci
de Magda Florea la 22 Nov. 2018 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
educatie financiaracoachingparentingbanibugetfinantecheltuieli

Educatia financiara este bine-venita la orice varsta. Oricat de maturi am fi si oricat de greu am castiga banii, cu totii facem unele greseli, achizitionand lucruri de care nu avem nevoie sau investind banii in tot felul de activitati inutile, care se dovedesc a fi demne de expresia "am aruncat banii pe fereastra". Situatia insa se complica pentru copii. Fara experienta castigarii banilor, fara o educatie in acest sens si prinsi in captivitatea unei societati care promoveaza mai mult actul de "a avea" decat pe cel de "a fi", cei mici pot sa creasca cu un comportament financiar care le ingreuneaza viata parintilor si la maturitate au mari sanse sa devina iresponsabili din acest punct de vedere.

Nu de putine ori vedem in jurul nostru copii care se tavalesc pe podelele din magazine tipand cat ii tin plamanii pentru a-si convinge parintii sa le cumpere ceea ce isi doresc. Nu de putine ori auzim de copii care ajung sa faca gesturi extreme sau cel putin neplacute pentru ca familia nu a acceptat sa le satisfaca un capriciu sau altul. Mai grav decat atat, asistam tot mai frecvent la cazuri in care copiilor li se pune totul pe tava, fie datorita statutului financiar al parintilor care le permite sa indeplineasca celor mici orice dorinte, fie datorita sacrificiilor facute de acestia pentru a avea copiii "ce n-au avut ei".

Psihologii atrag atentia: Niciun comportament enumerat mai sus nu este corect. Copiii si parintii care se regasesc in situatiile anterioare au nevoie de educatie financiara, astfel incat micutii sa invete valoarea banilor, iar parinii sa stie sa puna problema astfel incat sa dezvolte in cei mici comportamente responsabile vizavi de finante.

Dar cum facem acest lucru? Teoria este cat se poate de simpla, insa frecvent cedam la presiunile copilului atunci cand incepe sa planga in magazin, si nici nu ne lasa inima sa ii spunem "nu" atunci cand citim in ochii lui dorinta de a avea acea jucarie noua, de exemplu. Ei bine, din fericire specialistii propun cateva metode prin care copiii pot dezvolta atitudini sanatoase in raport cu banii.


Plecand de la premisa ca adultii de astazi, responsabili si capabili sa isi gestioneze banii, sunt copiii de ieri, educati de parinti, sau pe principiul "cum ii crestem, asa ii avem", e esential sa le insfulam copiilor cateva notiuni si obiceiuri de la varste cat mai fragede.

Cum se pun bazele unei educatii financiare corecte


In primul rand, trebuie sa vorbim deschis cu cei mici. Desi subiectul "cum se fac banii" poate parea dificil de inteles pentru un copil de 5 ani, psihologii dau asigurari ca micutul va intelege fix cat are nevoie din poveste. Vom incepe prin a le spune ca "banii nu cresc in copaci". Se depune un efort constat pentru ca la sfarsitul lunii mama si tata sa aduca in casa acei bani. Aici poate fi inclusa si o poveste generala despre istoria banilor, despre cat de valorosi sunt si ce putem face cu ei. Evident, trebuie evitate certurile si discutiile aprinse in casa pe tema banilor. Copilului trebuie sa i se vorbeasca intr-un limbaj pe care sa il poata intelege, cu un ton cald si calm.

Urmatorul pas este sa i se prezinte copilului, de preferat printr-un desen, cele doua mari ramuri care necesita bani: NEVOILE si DORINTELE. Puteti desena un copac, a carui coroana sa fie impartita in aceste doua categorii. La nevoi, vom include bineinteles facturile, mancarea, hainele.

In categoria cealalta vor intra jucariile si ce isi mai doreste cel mic, eventual o consola video noua, un telefon mai performant, etc. Este contraindicat sa ii spunem copilului "nu imi permit sa iti cumpar acest lucru", ci ii vom spune: "pentru a-ti cumpara acel lucru, vom fi nevoiti sa renuntam la cumpara dulciuri timp de o luna". Atunci, copilul va constientiza ca banii sunt limitati si trebuie sa ii organizeze pe principii de propritate, va invata ca intai e nevoie sa indeplineasca obligatiile financiare, iar mai apoi capriciile si dorintele.

Chiar si in situatia in care ne permitem sa ii cumparam copilului nostru ceea ce isi doreste, este indicat sa aplicam din cand in cand aceasta strategie. Copiii care cresc avand totul "de-a gata" tind sa nu mai faca nimic la maturitate, bazandu-se in continuare pe sprijinul parintilor si pot deveni astfel lipsiti de initiativa, responsabilitate si de dorinta de a realiza pe cont propriu, alegand confortul si siguranta oferite de acasa.

"Lasa-le copiilor tai destul de multi bani astfel incat sa creada ca pot face orice, dar nu atat de multi incat sa nu mai faca nimic", spune un citat apartinand lui Warren Buffet, unul dintre cei mai bogati oameni din lume

 
Pentru acesti copii, care primesc totul de la parinti, dar si pentru cei ai caror parinti chiar nu isi permit satisfacerea tuturor capriciilor, functioneaza foarte bine "principiul recompensei". Copiii trebuie invatati sa isi castige singuri banii, responsabilizandu-i cu diverse activitati de pe urma carora sa primeasca recompense.

Putem, de exemplu, sa ii punem pe cei mici sa isi faca curat in camera, sa duca gunoiul sau sa stearga praful. In urma acestor sarcini indeplinite, ei pot primi recompense. Psihologii atrag atentia insa ca trebuie sa avem grija la aceasta metoda, si sa nu abuzam de ea, deoarece putem ajunge in situatia in care copiii conditioneaza orice li se cere sa faca, de o recompensa, lucru total gresit. Este indicat sa le oferim din cand in cand astfel de recompense, si sa le explicam atunci cand le oferim, de ce au venit acei bani, dar si faptul ca nu pot primi mereu astfel de "plati", fiindca sunt lucruri si activitati normale, care trebuie sa fie facute fara sa aiba asteptari.

O alta indrumare a specialistilor este sa platim cash, atunci cand mergem la cumparaturi. Copiii, chiar si adolescenti, nu au foarte bine formata notiunea de bani, nici la nivel fizic, nici abstract. Astfel ca, o tranzactie cu cardul le poate da impresia ca nu s-a cheltuit nimic, ca nu au dat nimic in schimbul bunurilor cumparate. Este foarte important ca micutii sa palpeze banii, sa ii inmaneze personal casierului pentru a constientiza ca acele lucruri cumparate se primesc in urma unor cheltuieli. Facand o paranteza, aceasta metoda este cea mai indicata si in cazul adultilor care au tendinta de a face mai multe cumparaturi decat isi pot permite, prin care pericliteaza bugetul pentru nevoi. 

Revenind asupra platii cash de catre adulti, atunci cand este de fata si copilul, este indicat ca banii sa fie sub forma mai multor bancnote, tocmai pentru a marca importanta acestora si cantitatea, in viziunea celui mic.

Invatati copiii sa aiba dorinte, dar sa munceasca pentru ele


De asemenea, copiii trebuie invatati sa isi contureze obiective, dorinte, pentru care sa depuna eforturi in a si le realiza. Astfel, vor deveni mult mai rationali atunci cand isi exprima dorintele si vor fi mai constienti de dificultatea cu care aceste dorinte se pot indeplini.

Daca micutul isi doreste o masina sau o papusa noua, va trebui sa economiseasca pentru a si le cumpara, va trebui sa renunte la alte cheltuieli precum o inghetata sau un pachet de biscuti, pentru a mai face un pas catre dorinta cea mare, lucru ce ii va forma deprinderi responsabile vizavi de bani.

Si copiii au dreptul sa greseasca. In privinta finantelor, au chiar obligatia


In cele din urma, copiii trebuie sa aiba dreptul de a gresi in privinta banilor. Ultima, dar nu cea din urma, cerinta pentru a forma un caracter responsabil din punct de vedere financiar, este de a-i da copilului drept de decizie asupra banilor.

Evident, cel putin la inceput, va gresi. Isi va cumpara lucruri pe care apoi nu le va mai dori, va vedea apoi ceva mai interesant si va regreta achitia facuta inainte, insa din greseli invatam, si noi, si ei. Un control strict asupra banilor si lipsirea copilului de orice posibilitate de a decide este o greseala care nu il fereste pe cel mic de greseli, ci doar le amana pentru momentul in care copilul va dispune de primii bani.

Desigur, pe langa aceste principii generale, fiecare parinte are propriile metode de a-si determina copiii sa respecte valoarea banului, important este sa isi doreasca sa faca acest lucru si mai mult decat atat, sa constientizeze ca un comportament sanatos in acest sens se formeaza in copilarie.

Citeste si: ING: Finantele publice ale Romaniei sunt in cea mai proasta situatie de dupa marea criza

Sursa foto: pexels.com




Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari
Economie

In Romania muncesc in jur de 5 milioane de oameni, peste 1,2 milioane sunt bugetari

today19 Mar. 2024
Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Diferite tipuri de notebook-uri si avantajele acestora

today18 Mar. 2024
Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi, Telefoane Mobile

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024
Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti
Imobiliare

Cele mai ieftine chirii din Romania: secretele apartamentelor care se inchiriaza pe bani putini, cum le gasesti

today18 Mar. 2024
Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online
Noutati auto 2022 - stiri din domeniul auto

Sfaturi pentru a face cumparaturi inteligente intr-un magazin de piese auto online

today18 Mar. 2024
Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile
Sanatate

Eficienta fertilizarii in vitro (FIV) pentru cuplurile infertile

today18 Mar. 2024
Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager
Stiri IT 2022, Tenhologie si Gadgeturi,...

Instalarea de camere de supraveghere in firma, decizia unui adevarat manager

today18 Mar. 2024
Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?
Sanatate

Care sunt cele mai des intalnite complicatii ale diabetului?

today18 Mar. 2024
Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului
Banii tai - sectiune de educatie...

Imprumuturi fulger: ghidul dvs. pentru aprobarea instantanee a imprumutului

today18 Mar. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"Legea nr. 296 2023 - Modificari MAJORE asupra mediului de afaceri din Romania"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
x