Desi aceste controverse vor continua sa apara, sunt o multime de dovezi care atesta faptul ca tigarile electronice sunt mai putin daunatoare decat tigarile electronice si ca vapatul poate fi alegerea norocoasa pentru cei care aleg sa se lase de fumat (ipoteza sustinuta de institutii precum: Cancer Research UK, Action on Smoking and Health, the Royal College of Physicians, the British Medicat Association si, recent, o institutie americana, the National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine).
Iata 10 mituri despre tigarile electronice care s-au dovedit a fi false:
Poti face popcorn lung (boala plamanilor popcorn) din cauza tigarilor electronice
Se crede ca tigarile electronice pot fi cauza bolii pulmonare popcorn lung din cauza unei substante care poate fi gasita in unele arome care se combina cu lichidul folosit pentru vapat. Se crede ca afectiunea este cauzata de substanta chimica numita diacetil, substanta folosita in fabricarea popcornului cu arome, de unde si numele acesteia.
Desi riscul acestei substante este minim in ceea ce priveste tigarile electronice, diacetilul a fost interzis in utilizarea aromelor pentru tigari electronice, asa ca acestea nu mai pot fi considerate o cauza a bolii pulmonare.
Tigarile electronice nu sunt reglementate si nu stim ce se afla in ele
Tigarile sunt reglementate in majoritatea statelor, iar UK este tara cu cea mai aspra legislatie in ceea ce priveste aceste dispozitive.
Toate dispozitivele si lichidele folosite in tigarile electronice sunt atent verificate de catre institutii dedicate acestor nise. Cu toate acestea, este importanta achizitionarea tigarilor electronice din surse avizate si de incredere pentru a evita orice neplacere.
Tigarile electronice contin nicotina, asa ca sunt daunatoare
Patru din 10 fosti fumatori sunt de parere ca nicotina este cea care cauzeaza majoritatea tipurilor de cancer care au legatura cu fumatul. Insa mai multe studii arata ca nicotina este o substanta cu riscuri minore in ceea ce priveste cancerul.
Tigarile electronice nu contin gudron sau monoxid de carbon, doua dintre cele mai daunatoare ingrediente ale tigarilor clasice. Acestea contin, intr-adevar, unele chimicale prezente si in fumul de tigara, dar in cantitati mult mai mici.
Expunerea la vaporii tigarilor electronice este la fel de daunatoare precum fumatul pasiv
E clar ca expunerea la fumul de tigara este daunator, tocmai de aceea mai multe tari din Europa, printre care si Romania, au interzis fumatul in spatiile neamenajate. Insa spre deosebire de tigarile clasice, in cazul tigarilor electronice nu exista vapori daunatori emisi de tigarile electronice in atmosfera, ci doar aburul din acestea.
Lichidul din tigara electronica este compus din nicotina, glicerina si arome, spre deosebire de tigarile clasice, acestea nu emana nicio alta substanta toxica in atmosfera.
Mai multe studii realizate in 2018 au demonstrat ca tigarile electronice nu au niciun efect negativ asupra fumatorilor pasivi, desi bolnavii de astm sau cei care au alte alergii pot simti anumite iritatii.
Tigarile electronice vor face mai multi adolescenti sa fumeze
Studiile realizate pe acest subiect nu au ajuns la concluzia ca tigarile electronice sunt un element care atrage tinerii si adolescentii sa se apuce de fumat. Intr-adevar, se pare ca tinerii incearca tigara electronica, insa consecventa in ceea ce le priveste este rara in randul tinerilor.
De altfel, studiile arata ca rata fumatorilor tineri si adolescenti a scazut in ultimii ani.
Este important de inteles faptul ca scopul tigarilor electronice nu este acela de a face din fumat un obicei normal si practicabil in orice mediu. Acestea sunt utile pentru cei care vor sa renunte la fumat, iar efectele lor in ceea ce priveste acest aspect sunt dovedite.
Ultimele NOUTATI
Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
Partenerii nostri
Declaratia 216: Cine are obligatia si pana cand se depune in 2025
TOP 3 prioritati pentru contabili in luna iulie 2025 [INFOGRAFIC]
Evaziunea fiscala - o amenintare la securitatea nationala: ce este si cum se sanctioneaza
Tichete de 50 lei pe luna pentru facturile la curent: cine beneficiaza si cum te inscrii
Te-ar putea interesa si
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice