Emisiune de timbre dedicata de Romfilatelia celor 140 de ani de la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Emisiune de timbre dedicata de Romfilatelia celor 140 de ani de la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei
Emisiune de timbre dedicata de Romfilatelia celor 140 de ani de la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei
de Vlad Strunescu la 21 Oct. 2020
Urmareste-ne pe Google News
aniversare bnremisiune timbre bnrromfilatelia bnrplic prima zi

Aniversarea Bancii Nationale a Romaniei ofera societatii Romfilatelia prilejul de a introduce in circulatie emisiunea de marci po?tale 140 de ani de la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei. Emisiunea, alcatuita din sase timbre, o colita nedantelata si un bloc filatelic, ce ilustreaza Palatul Nou al BNR si cladirile sucursalelor teritoriale, va intra in circulatie astazi, 21 octombrie 2020.

In prezentarea emisiunii, Romfilatelia arata ca Banca Nationala a Romaniei, una dintre cele mai vechi institutii ale statului nostru, a fost infiintata in anul 1880, prin actul normativ publicat la 17/29 aprilie. Prima bancnota a fost emisa la inceputul anului 1881 si avea valoarea nominala de 20 de lei. Era ilustrata cu efigia imparatului Traian si personaje alegorice simbolizand industria si comertul.

Citeste si: Expozitie in aer liber aniversarii a 140 de ani de la infiintarea BNR

Institutia Bancii Nationale a Romaniei a indeplinit un rol crucial in viata tarii, nu numai din punct de vedere financiar, ci si social si cultural. Dupa anul 1989, BNR s-a implicat in tranzitia de la economia centralizata la economia de piata, contribuind radical la structurarea si consolidarea sistemului bancar din Romania contemporana. 
 
Timbrul cu valoarea nominala de 1,40 lei reproduce arhitectura cladirii Sucursalei BNR din orasul Constanta.
 
Incepandu-si activitatea in ultimul deceniu al secolului al XIX-lea, agentia si apoi sucursala Bancii Nationale a Romaniei de la Constanta a avut de-a lungul timpului mai multe sedii, primul dintre acestea fiind situat in strada Remus Oprean la nr. 30. Sporirea atributiilor si cresterea numarului functionarilor sucursalei au determinat conducerea Bancii Nationale sa caute imobile mai potrivite pentru amploarea operatiunilor derulate de sucursala sa de la tarmul Marii Negre.
 
Cladirea (fostul Hotel „Mercur”) a fost construita in perioada 1913-1916, in stil eclectic, dupa planurile semnate de arhitectul Nicolae Michaescu (1863-1934), absolvent al scolii de Poduri si sosele  din Bucuresti si al Ecole des Beaux-Arts din Paris.
 
Reabilitarea cladirii Sucursalei regionale Constanta, fostul Hotel Mercur, inclus inca din anul 2004 pe lista monumentelor istorice, demonstreaza preocuparea permanenta a Bancii Nationale a Romaniei pentru conservarea patrimoniului sau imobiliar, parte a patrimoniului cultural national. 
 
Cladirea Sucursalei BNR din Cluj este redata pe timbrul cu valoarea de 1,90 lei.
 
Prima cladire in care si-a desfasurat activitatea, la Cluj, Agentia si, din 1927, Sucursala Bancii Nationale se afla pe strada Memorandului la nr. 28 si a intrat in patrimoniul BNR prin conventia din ianuarie 1922.
 
Incepand din 2004, cladirea din piata Unirii nr. 7 a fost consolidata si restaurata, lucrarile coordonate de arhitectul Adrian Spirescu urmarind adaptarea spatiilor de lucru la cerintele activitatii derulate de o banca centrala. Au fost modernizate si reamenajate toate birourile si tezaurul. in acelasi timp, in fostul hol al ghiseelor, vitraliile si mozaicurile au fost reconditionate de artistul plastic Makkai Andras, iar spatiul a primit o noua destinatie, fiind transformat in Sala de conferinte „Ion Lapedatu”.
 
Lucrarile de restaurare a cladirii Sucursalei regionale Cluj s-au incheiat in anul 2008, reusind sa redea acestei cladiri aflate pe lista monumentelor istorice stralucirea si farmecul inceputului de secol XX. 
 
Pe timbrul cu valoarea nominala de 3,30 lei este reprezentata cladirea Sucursalei BNR din Craiova.
 
In martie 1881, cand si-a inceput activitatea, Sucursala de la Craiova isi desfasura operatiunile intr-un imobil inchiriat, situat in strada Sfintii Arhangheli.
 
Din punct de vedere arhitectural, cladirea se caracterizeaza prin elementele de decoratie exterioara specifice stilului neoclasic al epocii lui Carol I. Interiorul este organizat in jurul unui hol central, situat in axul intrarii principale, acest mod de organizare a spatiului fiind o caracteristica a cladirilor bancare de la sfarsitul secolului al XIX-lea.
 
Cladirea in care isi desfasoara activitatea Sucursala regionala Dolj, componenta a patrimoniului arhitectural al orasului Craiova, si-a recapatat stralucirea de odinioara in urma lucrarilor de consolidare si restaurare desfasurate intre anii 2015-2018.
 
Cladirea Sucursalei BNR din Iasi este ilustrata pe timbrul cu valoarea nominala de 5 lei.
 
La Iasi, Sucursala Bancii Nationale a Romaniei a inceput sa functioneze in martie 1881. Operatiunile se desfasurau intr-un imobil situat in strada Carol, inchiriat de la Dimitrie Cozadiu.
 
Imobilul construit pentru sucursala din Iasi dupa planurile arhitectului-inginer Nicolae Cerkez a fost distrus de bombardamentele de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
 
Pentru a reda cladirii sale de la Iasi un spatiu potrivit pentru derularea operatiunilor, conducerea Bancii Nationale a incredintat in primavara anului 1946 proiectarea noului local al sucursalei arhitectilor Radu Dudescu, Nicolae Cretoiu si Spiridon Spirescu, angajati in Serviciul arhitecturii din BNR.
 
Lucrarile de consolidare si restaurare a cladirii, realizate in perioada 1994-2002, au  urmarit indeaproape conservarea elementelor arhitecturale originale, cu scopul de a situa imobilul Sucursalei Regionale Iasi a BNR intre cladirile emblema din patrimoniul arhitectural al orasului.
 
Pe timbrul cu valoarea nominala de 8,50 lei este reprodusa cladirea Sucursalei BNR din Timisoara.
 
Edificiul in care se deruleaza inca de la infiintare operatiunile Bancii Nationale a Romaniei de la Timisoara a fost construit in anii 1903-1904, pe un teren cumparat de Banca Austro-Ungariei de la Primaria Timisoara pentru 100 de coroane, si a intrat in patrimoniul BNR prin conventia din ianuarie 1922.
 
Preocuparile Bancii Nationale a Romaniei pentru conservarea patrimoniului sau arhitectural se regasesc si in lucrarile de restaurare si consolidare realizate intre anii 2004-2005 la cladirea sucursalei timisorene, care au contribuit la redarea stralucirii unuia dintre cele mai frumoase si reprezentative edificii care formeaza bogatul patrimoniu cultural al orasului Timisoara.
 
Cladirea Sucursalei BNR din Bucuresti este redata pe ultimul timbru al seriei cu valoarea nominala de 10,50 lei.
 
Proiectul cladirii, construita intre anii 1923 si 1928, a fost realizat de arhitectii George M. Cantacuzino si August Schmiedigen, imbinand gratia si eleganta arhitecturii specifice Renasterii italiene cu cele mai moderne dotari necesare activitatii bancare. Edificiul are deschidere pe doua strazi – Lipscani nr. 16 si Stavropoleos nr. 7 – si cuprinde doua subsoluri, parter, cinci etaje si mansarda.
 
Palatul, cumparat in 1933 de Banca Nationala a Romaniei, a fost transformat in spatiu de lucru pentru cateva dintre serviciile din cadrul institutiei. Dupa 1990, edificiul ridicat de Jean N. Chrissoveloni a devenit sediul Sucursalei Municipiului Bucuresti, astazi Sucursala Regionala Bucuresti a BNR.
 
Intre anii 1993-1998, Palatul Chrissoveloni a cunoscut un amplu proces de restaurare si consolidare sub coordonarea arhitectilor Gabriel Tureanu, Constantin Rulea, Aurel Ioncica si Eliodor Popa. Premierea proiectului, prin care palatul si-a recapatat stralucirea si soliditatea, de catre Uniunea Arhitectilor din Romania reprezinta o recunoastere a valorii acestuia.
 
Colita nedantelata a emisiunii, avand ilustrat timbrul cu valoarea nominala de 29 lei, reproduce imaginea Palatului Nou al BNR, intr-o asociere grafica in care se evidentiaza arhitectura Palatului Vechi si grupul statuar al fondatorului BNR, Eugeniu Carada.
 
Blocul filatelic reuneste cele sase timbre ale emisiunii (cu imaginile arhitecturii sucursalelor teritoriale) intr-un ansamblu grafic in care este prezentat un element arhitectonic decorativ din Sala de Marmura a Palatului vechi, alaturi de sigla BNR si de texte definitorii ale evenimentului aniversar.

 
Emisiunea de marci postale „140 de ani de la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei” va fi disponibila incepand de miercuri, 21 octombrie 2020, in magazinele Romfilatelia din Bucuresti, Bacau, Brasov, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, precum si in magazinul online: http://romfilatelia.ro/store/. Emisiunea este completata de cele doua plicuri prima zi, coala de 32 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinieta, colita nedantelata si bloc de 6 timbre diferite.
 
Jurnalist Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara
Business

Secretele freelancingului de succes: cum poti sa faci bani online fara experienta anterioara

today11 Oct. 2024
Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce
Comunicate

Premiile Comertului Online Romanesc acordate in cadrul editiei de 19 ani a Galei Premiilor eCommerce

today11 Oct. 2024
Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
Imobiliare

Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat

today10 Oct. 2024
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Banii tai - sectiune de educatie financiara

4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!

today10 Oct. 2024
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Ultima ora

Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!

today10 Oct. 2024
Cum sa economisesti bani, chiar si din salariul minim pe economie
Economie

Cum sa economisesti bani, chiar si din salariul minim pe economie

today10 Oct. 2024
Cum sa iti transformi afacerea intr-una prietenoasa cu mediul, pentru a atrage clienti interesati de sustenabilitate
Companii

Cum sa iti transformi afacerea intr-una prietenoasa cu mediul, pentru a atrage clienti interesati de sustenabilitate

today10 Oct. 2024
Ce abilitati iti trebuie ca sa iti deschizi propria afacere
Economie

Ce abilitati iti trebuie ca sa iti deschizi propria afacere

today10 Oct. 2024
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016
Audit gratuit - Gazduire web 12 luni cadou - Fokus Digital Services

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat
Imobiliare

Nu ai bani de chirie? Iata cum poti negocia cu proprietarul, desi ai contract deja semnat

today10 Oct. 2024
4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!
Banii tai - sectiune de educatie...

4 mari greseli pe care le fac toti oamenii saraci cand vine vorba de bani – si cum sa le eviti!

today10 Oct. 2024
Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!
Ultima ora

Cum sa platesti cu 50% mai putin la intretinere in aceasta iarna. Furnizorii nu vor sa stii cum!

today10 Oct. 2024
Cum sa economisesti bani, chiar si din salariul minim pe economie
Economie

Cum sa economisesti bani, chiar si din salariul minim pe economie

today10 Oct. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special:

"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x