Il face sau nu haina pe om?
proverbezicatoriculturaromania2018
"Nu haina face pe om". Asa suna un proverb romanesc, care imbogateste cultura traditionala, mostenita din generatie in generatie. Insa cat de mult mai este acesta valabil in anul 2018?
Cultura romaneasca este plina de intelepciune, iar folclorul este o sursa inepuizabila de invataturi inestimabile. Vechi de sute de ani, proberbele romanesti evoca un adevar autentic, un spirit liber cugetator, o intelepciune, o mandrie si o profunzime cum nu intalnim in multe colturi de lume.
Traim pe un pamant binecuvantat de intelepciunea stramosilor si de bunatatea zeilor, asa cum ar spune dacii. Suntem descendenti ai bravilor soldati romani si ai vitejilor daci, am trait cu demnitate si am biruit razboaie si vremuri grele, am stiut sa ne bucuram si sa ne veselim. Am stiut sa muncim pamantul si sa scriem literatura, sa pictam precum ingerii si sa cream muzica ce a rasunt peste veacuri, iar din toate acestea, am tras invataturi.
Citeste si:
Gafele monumentale ale primei femei premier din istoria Romaniei
Una dintre ele spune ca "Nu haina face pe om". Aceasta zicala naste controverse de generatii intregi. Unii sunt de parere ca un om imbracat bine are o imagine buna, in timp ce altii considera ca societatea ar trebui sa aiba alta scara de valori referitor la aprecierea calitatii unei persoane.
Noi suntem de parere ca toata lumea are dreptate. Intr-adevar, un om imbracat bine, prezentabil, cu o tinuta aleasa, eleganta si cu bijuterii si accesorii de marca are o imagine buna si este de apreciat. De apreciat cat sa i se faca un compliment si atat. In schimb, oamenii ar trebui evaluati dupa alte criterii. Sunt genii in stiinta, artisti, vedete sau scriitori care nu dau nicio importanta vestimentatiei. Ii face acest lucru mai putin valorosi? Din pacate, in ochii unora da.
Societatea romaneasca a anului 2018 se lasa ghidata dupa aparente. Numarul celor care apeleaza la operatii estetice a atins cote alarmante, oamenii investesc averi in garderoba si accesorii de lux, totul pentru a se putea afisa si a da impresia de om de succes. Lipsa de educatie sociala, scolara si familiala face ca lumea in care traim sa fie stralucita la exterior, si putreda pe dinauntru.
Oamenii au uitat ca adevaratele valori sunt bunatatea, compasiunea, inteligenta, cultura, bunul simt si bunele maniere. Ce mai conteaza cate carti ai scris daca nu porti branduri de lux si te plimbi cu metroul prin Capitala?
Ne-am pierdut capacitatea de a privi dincolo de aparente si judecam superficial oamenii de langa noi. Ne lasam impresionati de masti atent slefuite si uitam sa cautam valoarea acolo unde zace cu adevarat.
Desigur ca exista si varianta in care oamenii remarcabili au tinute impecabile. Insa acesta nu este un adevar universal. Putem intalni oameni cu o imagine plastica de exceptie, dar aceasta sa fie singura lor calitate, si, putem intalni persoane care nu pun pret pe haine si aspect fizic, insa sunt o adevarata comoara. Sunt oameni buni, generosi, inteligenti, culti sau muncitori. Sunt oameni care se bucura de lucrurile simple si nu isi complica viata inutil. Sunt oameni care pun pret pe ceea ce conteaza. Sunt aceea care stiu ca "haina nu face pe om". Si sunt peste tot ... unul dintre ei tocmai a terminat de citit acest articol.
Citeste si:
Facebook, Google si Instagram nu cer bani, dar le platim cu propria libertate
Sursa foto: