Master Chef printre stele - lista de bucate a cosmonautilor (I). NASA era cat pe ce sa dea liber la vin

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Master Chef printre stele - lista de bucate a cosmonautilor (I). NASA era cat pe ce sa dea liber la vin
Master Chef printre stele - lista de bucate a cosmonautilor (I). NASA era cat pe ce sa dea liber la vin
de Lucian Vasilescu la 17 Iul. 2019 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
Cum suntem intr-o saptamana "cosmica" - la 16 iulie s-au implinit 50 de ani de la lansarea Apollo 11, misiune care a dus primii oameni pe Luna, iar pe 20 iulie se va implini o jumatate de secol de cand primul om a pus piciorul pe satelitul natural al Pamantului, iar in noaptea dintre 16-17 iulie a.c. a avut loc o eclipsa partiala de Luna (vizibila si din Romania), sa mai zabovim putin in spatiu si sa rasfoim meniul cosmonautilor.

De la Iuri Gagarin, primul om care a calatorit in spatiu, la 12 aprilie 1961, orbitand Pamantul, si pana la zborurile cosmice din zilele noastre, meniul cosmonautilor a suferit multiple modificari.

In principiu, mancarea cosmonautilor este, in continuare, gata preparata si ambalata dar, fata de anii 1960, oferta de astazi este mult mai variata si mai gustoasa.

Iuri Gagarin (1934-1968) a fost primul om care a mancat in spatiu, desi zborul lui a durat mai putin de 2 ore. Meniul lui Gagarin, ambalat in tuburi asemanatoare celor in care esta ambalata pasta de dinti, a constat dintr-un soi de terci din carne de vita, pateu de ficat si sos de ciocolata ca desert.


Primul american care a mancat in spatiu a fost John Glenn (1921-2016) care, la 20 februarie 1962, a orbitat Pamantul vreme de 5 ore. John Glenn s-a delectat cu o pasta din carne de vita si legume, compot de mere si a baut apa indulcita cu xiloza (o componenta a celulozei).

In anii 1960, foarte raspandit in meniul cosmonautilor americani a fost un praf solubil in apa, numit Tang, din care se obtinea un soi de bautura racoritoare. Tang nu a fost creat special pentru zborurile spatiale, iar succesul comercial al acestei pudre solubile a explodat dupa ce NASA a decis sa introduca acest praf solubil in meniul cosmonautilor.

Astronautii injectau apa cu ajutorul unei seringi intr-o punga ce continea praful solubil Tang, agitau si beau continutul cu ajutorul unui pai.

In cadrul programului Gemini al NASA, primul zbor cu echipaj uman a avut loc in anul 1965. Pentru acest zbor, NASA a pregatit un meniu compus din alimente deshidratate ambalate in pungi vidate. In spatiu, alimentele urmau sa fie rehidratate cu apa, apoi consummate.

Din meniul programului Gemini au facut parte oua omleta, creveti cu sos, pui cu curry, budinca de orez cu struguri, iar la capitolul bauturi au fost introduse cafeaua, sucul de struguri si laptele.

Desertul mai cuprindea si un soi de biscuiti dulci, in forma de cuburi, astfel incat sa poata fi mancati dintr-o singura imbucatura.
Pentru a evita ca biscuitii cu pricina sa faca firimituri, care ar fi putut afecta sistemele electrice si electronice ale navei, biscuitii erau infasurati intr-un fel de gelatina comestibila.

Astronautii care au zburat in cadrul misunilor Apollo (derulate pana in anul 1975), s-au putut considera niste rasfatati fata de predecesorii lor, in ceea ce priveste meniul pe care l-au avut la dispozitie.

Astfel, cei trei membri ai misiunii Apollo 11, Neil Armstrong , Buzz Aldrin ÅŸi Michael Collins s-au putut delecta cu mancare de vita cu legume, friptura de porc cu cartofi, bacon si suc de mere.

Tot cu prilejul acestei misiuni, NASA a luat in calcul si posibilitatea ca, din pricina unei defectiuni, capsula spatiala sa se depresurizeze, astfel incat cosmonautii sa fie nevoiti sa poarte intreg costumul de protectie, inclusiv casca. Pentru aceasta situatie, castile au fost prevazute cu un orificiu cu supapa in care putea fi montat un tub prin intermediul caruia cosmonautii ar fi putut sa manance.

Misiunea Apollo 15 (cea de-a cincea aselenizare reusita) a adus si o premiera in meniul cosmonautilor: hamburgerul.
Marea revolutie in meniul astronautilor era sa se produca in anul 1972, cand NASA a propus introducerea in lista de bucate spatiale a vinului. Informatia a ajuns la public si, confruntata cu protestele vehemente ale acestuia, NASA s-a vazut nevoita sa renunte la vin.

Va urma

Ultimele NOUTATI

Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului
Companii

Salariul mai mare se obtine la interviu, nu dupa angajare! Sfaturi de la experti HR pentru negocieri in timpul interviului

today05 Iul. 2025
Impactul majorarii TVA pentru HoReCa - se anunta falimente in lant
Economie

Impactul majorarii TVA pentru HoReCa - se anunta falimente in lant

today05 Iul. 2025
Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau
Companii

Pulsul industriei IT din Romania - cand toata Europa concedia masiv, Romania facea angajari. Nici azi nu o ducem mai rau

today05 Iul. 2025
Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice  Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice
Economie

Japonia se pregateste sa fie lovita de o serie de cutremure puternice Autoritatile avertizeaza populatia sa nu creada zvonurile apocaliptice

today05 Iul. 2025
Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA
Economie

Patronatele avertizeaza: Pana in toamna puterea de cumparare va scadea cu pana la 40%, preturile vor creste cu pana la 10% din cauza majorarii TVA

today05 Iul. 2025
Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor
Ultimele stiri economice

Divortul, sport national in Romania: 4 din 10 cupluri se cearta din cauza banilor

today04 Iul. 2025
2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari
Companii

2025 aduce soc fiscal: orice firma plateste impozit pe cel putin 30% din profit, chiar daca in trecut a inregistrat pierderi mari

today04 Iul. 2025
Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari
Companii

Incepe marele exod fiscal? De teama masurilor de austeritate, firmele romanesti si-ar putea muta sediile fiscale in alte tari

today04 Iul. 2025
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.
Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x