Sofia Ionescu Ogrezeanu este, fara nici cea mai mica indoiala, unul dintre cele mai importante nume al medicinii romanesti. Timp de aproape o jumatate de secol, Sofia Ionescu Ogrezeanu a “reparat” creierele a mii si mii de oameni, salvand de-a lungul anilor o multime de vieti. Ogrezeanu este insa un nume la fel de important si la nivel mondial, ea fiind prima femeie neurochirurg din intreaga lume.
S-a nascut pe 25 aprilie 1920 la Falticeni, acolo unde a copilarit si unde a urmat si primii ani de scoala. Incepand cu clasa a 7-a s-a mutat la Bucuresti, acolo unde a urmat cursurile Scolii Centrale de Fete. In cele din urma a ajuns la Facultatea de Medicina, acolo unde a ales neurochirurgia.
Nu planificase din timp sa aleaga aceasta ramura, insa o intamplare petrecuta in timpul perioadei de practica, pe care a facut-o chiar in localitatea natala, a marcat-o. O colega de clasa fusese operata la Paris, avand un chist localizat la nivelul creierului. Din pacate, a murit in timpul interventiei. Sofia Ionescu Ogrezeanu s-a intrebat atunci de ce operatia nu a putut fi facuta in Romania si oare de ce nu a putut fi salvata.
In timpul facultatii, urmeaza un stagiu de internat in Serviciul de Neurochirurgie din Spitalul nr. 9 din Bucuresti, facand parte din “echipa de aur” alcatuita din Prof. Dr. Dimitrie Bagdasar, intemeietorul neurochirurgiei romanesti, si medicii Constantin Arseni si Ionel Ionescu, care ulterior i-a devenit si sot.
In 1944, razboiul era in toi, nenorocirile aparand una dupa alta. Medicii erau putini, insa numarul ranitilor era urias. Unul dintre acesti raniti s-a nimerit a fi un copil, interventia chirurgicala fiind de maxima urgenta. Niciun medic nu era disponibil in acel moment, insa Dr. Sofia Ionescu Ogrezeanu s-a oferit sa il opereze. Interventia s-a dovedit a fi salvatoare, de aici incepand practic povestea de succes a Sofiei.
Un an mai tarziu, Sofia Ionescu Ogrezeanu isi sustine doctoratul in medicina si neurochirurgie. In 1946 participa la concursul de secundariat, iar in 1954 este incadrata medic primar la Clinica Spitalului Dr. Gh. Marinescu. In 1976, Sofia Ionescu Ogrezeanu obtine graul de medic primar neurochirug II. De-a lungul carierei, s-a facut remarcata pentru operatiile pe maduva spinarii si pe creier pe care le-a efectuat, salvand mii si mii de vieti.
A murit in 2008, insa Sofia Ionescu Ogrezeanu a lasat in spate un nume care nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare si multe tehnici medicale care inca salveaza si in ziua de astazi vieti omenesti.
Ultimele NOUTATI
12.000 de lei salariu NET pentru romanii cu liceu, fara facultate: cele mai bine platite joburi din Romania
Afacerea pe care o poti deschide la tine in curte, la tara, cu doar 500-1.000 de lei. Din prima vanzare castigi 5.000 de lei!
Dispare amenda automata pentru lipsa rovinietei - Legea noua mult asteptata de soferi
Ce se mai intampla cu pensiile private ale romanilor? Ultima lor speranta la o batranete linistita
Cea mai mare pensie speciala din Romania sare de 25.000 de lei lunar. Ce a muncit norocosul beneficiar la viata lui
Se fac angajari la stat - vezi aici lista oraselor cu cele mai multe posturi si studiile de care ai nevoie
Partenerii nostri
Baza de calcul pentru concediu medical - este influentata de indicele de inflatie?
Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din generatia Z la locul de munca
Cum sa folositi SAGA pentru PFA: Ghid pentru evidente fiscal-contabile perfect legale
Imprumuturi intre societati: care sunt conditiile de acordare?
Reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana: obligatiile angajatorului
Litigiile de munca si drepturile angajatilor: Cand este timpul sa apelezi la un avocat?
Te-ar putea interesa si
Dispare amenda automata pentru lipsa rovinietei - Legea noua mult asteptata de soferi
Ce se mai intampla cu pensiile private ale romanilor? Ultima lor speranta la o batranete linistita