Sofia Ionescu Ogrezeanu este, fara nici cea mai mica indoiala, unul dintre cele mai importante nume al medicinii romanesti. Timp de aproape o jumatate de secol, Sofia Ionescu Ogrezeanu a “reparat” creierele a mii si mii de oameni, salvand de-a lungul anilor o multime de vieti. Ogrezeanu este insa un nume la fel de important si la nivel mondial, ea fiind prima femeie neurochirurg din intreaga lume.
S-a nascut pe 25 aprilie 1920 la Falticeni, acolo unde a copilarit si unde a urmat si primii ani de scoala. Incepand cu clasa a 7-a s-a mutat la Bucuresti, acolo unde a urmat cursurile Scolii Centrale de Fete. In cele din urma a ajuns la Facultatea de Medicina, acolo unde a ales neurochirurgia.
Nu planificase din timp sa aleaga aceasta ramura, insa o intamplare petrecuta in timpul perioadei de practica, pe care a facut-o chiar in localitatea natala, a marcat-o. O colega de clasa fusese operata la Paris, avand un chist localizat la nivelul creierului. Din pacate, a murit in timpul interventiei. Sofia Ionescu Ogrezeanu s-a intrebat atunci de ce operatia nu a putut fi facuta in Romania si oare de ce nu a putut fi salvata.
In timpul facultatii, urmeaza un stagiu de internat in Serviciul de Neurochirurgie din Spitalul nr. 9 din Bucuresti, facand parte din “echipa de aur” alcatuita din Prof. Dr. Dimitrie Bagdasar, intemeietorul neurochirurgiei romanesti, si medicii Constantin Arseni si Ionel Ionescu, care ulterior i-a devenit si sot.
In 1944, razboiul era in toi, nenorocirile aparand una dupa alta. Medicii erau putini, insa numarul ranitilor era urias. Unul dintre acesti raniti s-a nimerit a fi un copil, interventia chirurgicala fiind de maxima urgenta. Niciun medic nu era disponibil in acel moment, insa Dr. Sofia Ionescu Ogrezeanu s-a oferit sa il opereze. Interventia s-a dovedit a fi salvatoare, de aici incepand practic povestea de succes a Sofiei.
Un an mai tarziu, Sofia Ionescu Ogrezeanu isi sustine doctoratul in medicina si neurochirurgie. In 1946 participa la concursul de secundariat, iar in 1954 este incadrata medic primar la Clinica Spitalului Dr. Gh. Marinescu. In 1976, Sofia Ionescu Ogrezeanu obtine graul de medic primar neurochirug II. De-a lungul carierei, s-a facut remarcata pentru operatiile pe maduva spinarii si pe creier pe care le-a efectuat, salvand mii si mii de vieti.
A murit in 2008, insa Sofia Ionescu Ogrezeanu a lasat in spate un nume care nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare si multe tehnici medicale care inca salveaza si in ziua de astazi vieti omenesti.
Ultimele NOUTATI
Informatii personale despre salariat asupra carora angajatorul trebuie sa pastreze confidentialitatea
Dividendele, impozitate mai dur: Ce greseli sa eviti si cum sa nu pierzi bani din profitul firmei tale. Expertii se asteapta la "manevre legale" din partea antreprenorilor
Datoria publica a Romaniei se indreapta spre 60% din PIB - Ultimii 5 ani au fost catastrofali, spune ministrul Finantelor
Partenerii nostri
Instructiuni proprii SSM pentru lucrul in echipa - [MODEL] si prevederi legale
[CALCUL] Vechime in munca contract 2/4 ore si reglementari cheie
Simplificare fiscala: O singura entitate declara si plateste impozitul suplimentar national
Facilitati fiscale 2025: Ce beneficii au firmele care angajeaza absolventi de facultate
Semnare declaratii fiscale si situatii financiare anuale: Cine isi asuma responsabilitatea?
Salarii magistrati in Romania: cat castiga un judecator sau un procuror in 2025?
Actele necesare pentru trecerea frontierei cu masina in 2025
Te-ar putea interesa si